Oktobermöte 4/10 2022

Tema var arbrådialekten

 

Vid SPF Seniorernas oktobermöte var arbråmålet temat. ”Spörsen” Ingvar Persson medverkade och började med att berätta litet om hur länge människan kunnat kommunicera med språk och hur dialekter uppkommit när man var mer isolerad än idag.  Sedan Ingvar läst en historia på arbråmål förhörde han oss litet på ord, en del som fallit i glömska, en del som används än idag, åtminstone av äldre personer. Ord vi fick fundera på var bl a slög, fäjjen, stöss, maghov och ansönnes bland många andra. Sist i texten kommer facit…

Före denna lektion i arbråmålet hade vi hunnit få information av ordföranden, löst en frågesport om kanelbullen och ätit en stärkande och god kålsoppa, som de duktiga i köket kokat. Därefter hann vi med både ståbingo, kaffe med kanelbulle (det var ju kanelbullens dag detta) och så lotterier som vanligt. Glädjande var att en del nya ansikten syntes bland de närvarande – vi vill och behöver bli fler.

Marjatta berättade att nästa möte blir den 1 november och att det den 6 december anordnas något alldeles extra – det blir nämligen ”Nobelfest” med trerätters middag på Träslottet. Intresset verkade stort för detta evenemang och medlemmar är välkomna att a med sig en vän. Marknadsföringen av träffarna sker via flygblad, trottoarpratare och hemsidan.

Vad betyder då orden ovan? Slög= konstig, fäjjen=glad, stöss=förvånad, ha maghov=vara måttlig i maten, ansönnes=baklänges.

Berikade till både kropp och själ bröt vi upp och hoppades ses igen i november.

Kristina Pennlöv