Filmvisning och halloween

Mer nostalgiskt än kusligt när SPF Arbrå firade Halloween

  • Durspelarna såg till att stämningen var på topp
  • Durspelarna såg till att stämningen var på topp

 

Man kunde inte missta sig på att det var Halloweentider när man kom till den pyntade scoutstugan i Arbrå och möttes av ordföranden iklädd häxdräkt. Häxan var så klart väl insatt i historien bakom detta firande och berättade att det börjat hos kelter på Irland som ett sätt att försäkra sig om god skörd genom att skrämma onda andar på flykt. Den kusliga stämningen ville inte riktigt infinna sig ändå, mycket tack vare dagens durspelare Kaj och Gun-Britt som underhöll oss redan vid ankomsten.

Efter en mycket matig smörgås på hembakat bröd visade Lars-Göran Larsson arbråfilmen Folket i bygden vid älven - en film från 50-talet av Gustav Asp. Här fick vi se älvens stora betydelse för Arbrå, bilder och människor från Arbrå verkstad, Forsbro Yllefabrik, från byggandet av en kolmila och flottningen, från den kraftiga vårfloden 1959 och byggandet av kraftverket. Vi fick se ungdomar konfirmeras och damer i hatt liksom hur ett storbröllop kunde gå till. Naturligtvis  fanns det också bilder från linhantering med. Älven, skogen, linet och så människorna - se där resurserna för en bygd att leva och utvecklas.

Durspelarna höll hela dagen eventuella onda andar på avstånd och vi kunde i lugn och ro avnjuta kaffet med den hembakta mazarinen, delta i lottdragningen, småprata och trivas.

Marjatta, för dagen såväl ordförande som häxa utlovade något alldeles extra vid höstens sista möte den 5 december och uppmanade oss att redan nu notera datumet i våra almanackor.

Så hade två och en halv timme passerat, ute hade det blivit extra mörkt denna mulna dag men vi kände oss  alla upplysta av eftermiddagens alla intryck.