Besök  vid Ridgymnasiet den 16 oktober

Något i hästväg! tyckte alla

  • De duktiga eleverna som guidade oss

 

Det finns mycket intressant i vår närmiljö som vi inte vet så mycket om. Så resonerade SPF Seniorerna Arbrå när de beslöt sig för att göra ett studiebesök vid Naturlära Ridgymnasium i Simeå den 16 oktober - en solig men blåsig höstdag.

Vi blev mottagna av två av eleverna från tredje årskursen -  Alma Karlsson  och Albin Pihl. Det ingår nämligen i deras utbildning att kunna ta emot besökare och sköta en presentation. De började med att visa oss runt på området - bl a stallar och ridhus. Albin berättade att det också finns en skrittmaskin, På skolan finns ett 50-tal hästar. Vi bjöds sedan in i matsalen där vi kunde förse oss med fika. Där fick vi veta litet mer om skolan, bl a att den startade 2014 och att man då hade bara 4 elever mot dagens 46. Eleverna kommer från hela Sverige. Idag är Albin den enda av manligt kön, men han trivdes mycket bra försäkrade han. Här blandas teoretiska och praktiska ämnen och en hel del extern praktik  ingår också i den treåriga utbildningen som ger titeln hästskötare. Utbildningen ger högskolebehörighet.

Till sist fick vi en uppvisning i vad elever och hästar lär sig av varandra - för det är ett ömsesidigt lärande - en mindre erfaren elev lär sig av en äldre kunnig häst och en unghäst lär sig av en erfaren elev. Vi fick se hästar i skritt, trav,  galopp och även hopp.

Dagen blev både lärorik och underhållande och Alma, Albin, Meja  och de övriga eleverna får av oss högsta betyg i värdskap - Med beröm godkänt!