Resa till Visingsö

Endagarsresa till till Visingsö 24/5 2016

SPF Odensjö, Vrå/Lidhult.
Resa till Visingsö 24 maj 2016.

Bussen startade från Odensjö kyrka kl 07.00. Solsken och fin färd norrut och vid Gyllene Uttern stannade vi för kaffe och goda mackor.

Vi färjade med bussen till Visingsö. Skönt komma ut på däck och uppleva Vättern. Blåste friskt och härligt.
En lokal guide följer med på bussen och berättar om öns utveckling och historik. Ön skapades när Jätten Vist enligt legenden slängde en grästuva i sjön, för hans gumma att kliva på. Ön är Vätterns största, längd 14 km och största bredd 3 km.

Färden gick genom 150- årig ekskog. Frön såddes, för att ha tillgång till timmer för fartyg mm. Barken är täckt av gul lav, som visar den bra miljön på ön. Stormen Egon 2015 fällde många ekar Här finns mullbärsträd, vita smultron, harar, rådjur, får och hästar.

Ön har varit bebodd i långa tider, många gravfält. På 1100 och 1200-talet fanns kungamakten här. På södra udden uppfördes Sveriges första kungaborg Näs. Magnus Ladulås är en av de många kungar som residerat här Nu bor backsvalor under gräset och skattkammaren är öppen för alla.
Brahekyrkan uppfördes under 1600-talet, men rester finns från en äldre kyrka från 1100-talet. Tak och väggmålningar är troligen från 1400 – 1500 tal.

En god lunch åt vi på Solbacken nära Visingsborgs slott. Slottet var medelpunkten för Brahe - ätten på 1600-talet, men förstördes av brand 1718.

Vi for med bussen hela västra kanten och mycket fick vi höra om kulturen på ön, om teosofer och antroposofer på Tempelgården. Där verkade en känd mångsysslare och konstnär Olle Krans med bl a konstutställningar.

Färjan tog oss tillbaka till Gränna.
Där besökte vi Grenna museum och Andéxpedionen.
Information om händelsen fick vi med ett bildspel. 1897 lyfte gasballongen Örnen med August Andrèe, Nils Strindberg och Knut Fraenkel för att kartlägga norra polarområdet, genom att flyga över nordpolen.
Föremål och bilder från händelsen , finns bevarade här på museet.
Kaffe och kakor på Hooks herrgård.

Sedan gick färden hemåt efter en mycket givande och händelserik dag.

Vid pennan Lillemor.

Se bilderna här