Trädgårdskurs 2016

Trädgård som hälsokälla


Trädgård som hälsokälla 2016

11 april. Vi började cirkeln på Ica i Lidhult. Syftet enligt studieplanen var att upptäcka att trädgården kan vara en källa till hälsa, glädje och utveckling. Ett slags friskvård för kropp och själ.
Lillemor var cirkelledare och Eva Kristiansson, florist och ordförande i Ljungby trädgårdsförening, medverkade som expert. Tema var "Tips till Täppan". Vi var 8 st som lyssnade och lärde.

18 april. Började med Harry Martinssons dikt Daggmasken.
Vem vördar daggmasken, odlaren djupt under gräsen i jordens mull. Han håller jorden i förvandling.
Han arbetar helt fylld av mull. Stum av mull och lind.
Han är den undre, den nedre bonden, där åkrarna klädas till skörd. Vem vördar honom,
den djupe, den lugne odlaren, den evige grå lille bonden i jordens mull.
Sedan pratade vi om fröer och smakade på olika nötter och fröer. Fick i oss massor av nyttigheter! Alla fick så smörgåskrasse på bomull. Vi använde små tomataskar i plast, som upp – nervända blev till små växthus.
2 maj. Tema för dagen var Perenner, förökning av buskar och plantor. Vi pratade om olika typer av jord – att tänka efter var plantan kommer ifrån. T ex öken, skog, sandigt, blåsigt, kalkhaltig jord eller surjord... Vi diskuterade också olika sätt att bekämpa skadedjur, ogräs mm. Lillemor rekommenderade " Håkans recept" på såpvatten, bra mot bladlöss:
1 l vatten, 0,5 dl såpa, 1 msk bikarbonat, 1 msk rödsprit. Blanda väl och spruta över hela växten, även bladens undersidor. Spruta inte i direkt solsken.
4 juli. Utflykt till Eva i Hov på Bolmsö. Mycket att se på, begrunda och utveckla. Eva bjöd på kaffe och våfflor, som smakade underbart. 
Tack alla för en givande och lärorik studiecirkel!
Vid pennan Lillemor.

Se bilder här