Vårresa 2019-05-15

SPF Vrå/Lidhult ordnade vårens endagsresa den 15 maj.

Vårresa  den 15 maj 2019  

Vårens endagsresa gick till Västergötland och gårdarna runt sjön Åsunden, södra delen. Vi var ett 15 tal deltagare från SPF Odensjö som steg på i Åsen  kl 7.15 på morgonen i strålande väder.

Första anhalt -Torpa stenhus.       

     

Vi startar med god fika i ladan.

     

Torpa stenhus är en av Sveriges bäst bevarade medeltidsborgar. Huset består av två olika delar, 1400- resp. 1500-talsdelen. Den nuvarande ägaren Pehr Zethelius är den 18:e ägaren i samma släkt. Vi blev väl guidade genom de olika delarna av huset.

Vacker entre´

Slottskapellet

Till höger syns den ena av tvåherrskapsbänkar.Kapellet används fortfarande, ofta vid bröllop och barndop.

Borgstugan

   

I mitten har vi vår guide som berättade  att detta rummet användes av borgens befälhavare under den tid som man höll sig med egen arme´. Rummet har kryssvälvt tak och kullerstensgolv.

     

Riddarsalen

Riddarsalens tak och väggar pryds av magnifika målningar i blågrått förställande människor,djur blommor, mm.

Bostadsvåningen

          

Här är diverse sötsaker uppdukade. Gustav Vasa syns upp till vänster och han var på besök i Torpa åtminstone ett par gånger. Hans tredje hustru Katarina Stenbock kom härifrån.

Kungssalen       Kungssalen blev så småningom festsal på 1500 -1600-talet .

I Torpa stenhus finns även källare, fängelsehåla och vind.Liksom ett antal spökhistorier t.ex.om den inmurade flickan.

Finnekumla kyrka.        

I Finnekumla kyrka berättade en av kyrkvärdarna om kyrkans historia och det är här Birgit Th Sparre ligger begravd. Hennes böcker om Gårdarna runt sjön har säkert många läst. Vi åt sedan lunch i hennes hem, Åsundsholms slott.

Källebacka säteri.        

           

Efter lunchen åkte vi till Källebacka säteri där ägaren L-E Josefsson berättade om gården och vi fick en se en del  av huset, som bebos av ägaren. Det var här en del scener i filmen Änglagård spelades in.

Utedasset          

 Lång kö till utedasset.

              

Här finns sju sittplatser och bänkar nedanför där man kunde vänta på sin tur. Alltså en plats för sällskap och samtal. Glada gossar har tagit plats.

Efter besöket på "Änglagård" gick färden vidare till Ulricehamn där vi fick en stadsrundtur och gjorde ett besök i Ulricehamns magnifika kyrka med takmålningar. Vi fick även besöka församingshemmet där det finns en stor tavla målad av Ljungbys egen Sven Ljungberg.

Resan avslutades med eftermiddagsfika i Karins lada 2 mil öster om Ulricehamn, där det också fanns gårdsmuseum och en garn- och hantverksbutik.

Efter en mycket trevlig dag gick hemresan via Jönköping.