27 september - Höstutflykt till Lund

Från Lunds Domkyrka

Höstutflykt till Lund tisdag 27 september


Vi var knappt 20 deltagare i dagens höstutflykt, som startade ut med Sennans Buss och chaufför Ronny på denna gråmulna dag. Vi nådde Lund vid 10-tiden, och besökte nu Domkyrkan, denna imponerande byggnad, som nästa år firar 900 år!
Det är Nordens främste romanska katedral, egentligen rätt så avskalad i sin inredning, men ger ett mäktigt andaktsfullt intryck. Vår trevliga guide ledde oss till kyrkans stora valvprydda krypta och berätttade här vidare om kyrkans historia och
om Jätten Finn, den stora sarkofag och visade kyrkans brunn (i vilken man kunde kasta mynt…!). I kyrkorummet tittade och hörde vi om alla prälatstolarna samt altaret mm. Avslutningsvist besåg vi det astronomiska uret, imponerande!

Lunchen intogs på närliggande Restaurang Mat&Destillat, en utsökt fiskrätt (5 kockmössor..!) och en utomordentlig kypare servade oss!

I hällande regn drog vi sedan via universitetsparken till Skissernas Museum. En verklig upplevelse här att se så många alster av välkända konstnärer från hela världen. Museet kan verkligen rekommenderas!

Mätta och belåtna i hjärna och mage satte vi oss ut på eftermiddagen åter i bussen och var i Halmstad vid 17 tiden.

Vid pennan/ Ebbe, researrangör