31 maj - Resa till Köpenhamn

  • Riddersalen, Representationslokalerna, Christiansborg

Bild ovan - danskt "frokost"bord på Restaurang Ravelinen, Christianshavn med Lena och Per Jorpes samt Tommy Pedersen

Försommarresa till Köpenhamn, onsdag 31 maj.

Vi var 38 medlemmar som denna soliga dag satte oss i bussen med kurs Köpenhamn. På grund av tekniska störningar på färjorna fick vi vänta ovanligt länge på att komma över till Helsingör. Det betydde, att vi hamnade i musikandakten i Grundtvigskyrkan på Bispebjerg i Köpenhamn. Vi fick således uppleva en minigudstjänst i denna präktiga kyrka, byggd som en katedral utifrån landsbygdskyrkomodellen. 6 miljoner slipade murstenar gick åt. Bygget startades 1921, avslutades först 1940. Uppfördes som ett monument för N.F.S. Grundtvig (1783-1872), präst, diktare (1500-1600 salmar..), folkbildare, folkhögskolornas grundare, politiker mm. En oerhört betydande person i danskt samhällsliv.

Vi lämnade sedan denna imponerande byggnad och tog oss till Christianshavn i centrum. På trevliga Restaurang Ravellinen utmed vattnet på Christianshavn fick vi nu en härligt välsmakande ”frokost” med stora ölkaraffer på borden.

Mätta och glada åkte vi nu den korta avstånd till Christiansborg Slott och de Kungliga Representationslokalerna. Det känns att här ligger Danmarks centrum med Folketinget, statsministeriet och Högsta Domstolen som grannar! En stor upplevelse att få se dessa gemaken, inte minst Riddersalen med Björn Nörgårds gobelänger. Lokalerna används fortsatt till statsbesök, audienser, fester, ministerråd.

Vid 16.30 tiden var det dags för hemresa. Vi ankom till Halmstad ca kl 19.30, nöjda med en dag i gott sällskap och med nya trevliga och intressanta intryck.

Vid pennan/ EA