9 september Ensamhetens pris – Alfred Nobels levnadsöde

  • Dagens föreläsare - Carl-Olof Orsander

Medlemsmöte
Ensamhetens pris – Alfred Nobels levnadsöde 

Vid Gamletulls septembermöte var det trångt i lokalen då många hade kommit för att lyssna på Carl-Olof Orsander, som talare om sin bok om Alfred Nobel, Ensamhetens pris.

Ordförande Elisabeth Brink öppnade mötet med att hälsa medlemmarna välkomna, och vände sig speciellt till våra nya medlemmar Barbro Ström och Bengt Svensson.

Därefter informerade hon om ett projekt om ensamhet som planeras och uppmanade intresserade att kontakta henne eller Rachel Gustavson.

Alfred Nobel, som föddes 1833, i västra Nöbbelöfs socken i Skåne, bodde bl.a. i många år i Ryssland, där han deltog i Krimkriget med sin "helvetesmaskin", i Frankrike och Italien, där han avled 1932. Både han och hans bröder var mycket begåvade och Alfreds stora intresse var kemi. Han tjänade mycket pengar på sina uppfinningar, speciellt dynamiten, och var en stor donator. Efter hans död lyckades testamentsexekutorerna med stora svårigheter genomföra den avlidnes önskan om att förmögenheten skulle doneras till Svenska Akademien och att Stortinget i Norge skulle få dela ut Fredspriset. Detta upprörde hans släktingar och bland många andra den socialdemokratiske riksdagsmannen Hjalmar Branting. Man menade att det var ett svek mot fosterlandet.

2019.09.15/cl