18 september Utflykt till Norra Skåne

  • Järnvägsmuséet Ängelhom

Utflykt till Norra Skåne 

På tidigare resor har vi haft sagolik tur med vädret, så också denna dag, då 20 deltagare sätter sig på bussen vid 9-tiden för färd mot Ängelholm, solen skiner och himmelen är blå.

Vid 10-tiden stannar vi till vid Järnvägsmuseet och i det trevliga ankomstrum är det uppdukat med kaffe och fralla. Efter fikastunden får vi en kort introduktion till museet, varefter vi vandrar runt i det ytterst intressanta museet med mängder av föremål och pedagogiska informationer, ser järnvägens utveckling från 1850 talet fram till i dag. Särskilt kan nämnas den stora modelltågsbanan, imponerande att skåda och provsitsen i locomotionrummet, där man först kör med gammalt tåg och sedan i dagens moderna tåg. Således ett mycket givande och intressant besök.

Vid 12-tiden rullar vi så mot Klippan och bänkar oss så småningom i restaurang Norrehus, en restaurang med en helt egen genuin inredning. Här får vi en lunchbuffé, som bjuder på det mesta i matväg. Efter avslutande kaffe med god kaka till stiger vi åter på bussen och kör den korta sträckan till S:t Petri Kyrka. Här möts vi av en mycket trevlig och inspirerande guide, pensionär, som vi själva, som tar oss med runt i den speciella kyrkan, ritad av Sigurd Lewerentz, och uppförd under hans aktiva medverkan. Väldigt intressant att se.

Vid 15.30-tiden dags för hemfärd, och vi når Halmstad vid 17-tiden efter en "dejlig" tur!
E.A.