Veteranvetartävling 2024

Poängställningen var olidligt spännande inför sista frågan

Gäsene kunde mest i veteranfrågesport

Frågorna hade hög svårighetsgrad
Det har dröjt länge, nästan fyra år, innan en tidigare succé, veteranfrågesport, kom tillbaka på menyn i Herrljunga. Tävlingen, som gick av stapeln i en välfylld Equmeniakyrka, levde väl upp till förväntningarna. Fyra kunskapstörstiga lag bjöd på en olidligt spännande frågekamp. Tre lag hade chansen att vinna när det var dags för den tolfte och sista frågan. Gäsene PRO fanns i vinnarhålet och avslutade med en fullpoängare till supportrarnas smattrande applåder. 25 poäng av 36 möjliga blev det för trion Jan Andersson, Gunilla Hjelmstedt och Henry Eriksson. Bra gjort! Särskilt som många av frågorna hade hög svårighetsgrad.

Strid på kniven
Ända fram till målsnöret var det strid på kniven om den åtråvärda vinsten. Equmeniakyrkans lag, bestående av Mats Blomberg, Anders Carlehed och Claes-Göran Ahlbom, ledde klart i halvtidspausen, stärkta av hemmaplan, men kunskaperna räckte inte riktigt till när det drog ihop sig till avgörande. Herrljunga PRO, som har måga segrar att se tillbaka på. började lite svalt, men ju länge eftermiddagen led, desto bättre blev det. Nu kom man nära nog ifatt. Det förtjänar hatten av för två verkliga frågespoertsveteraner, Karl-Gunnar Holmén och Ann-Marie Berggren, sekunderade av Harry Nilsson, som väntade förgäves på att få pricka in en idrottsfråga.

Det var trögt
SPF Knutpunkten hade ingen lyckad eftermiddag. Det var trögt före i portgången redan från början och motigheterna höll sedan i sig för Jan Lundblad, Barbro Sanfridsson och Marianne Johansson. De två sistnämna gjorde debut i detta sammanhang.

Vill ni veta lite om problemen lagen ställdes inför?
Nyligen bortgångne musikanter Georg Riedel kom på tapeten i en fråga i Visa från Utanmyra. Var ligger byn? På en ö i Sjön Siljan, Sollerön. Tre av lagen visste att Richard Burton spelade en agent på dekis, Alec Leamas, i en filmversion av romen som John le Carré skrivit, Spionen som kom in från kylan.

Vad hette konstnären Carl Larssons fru Karin i efternamn, innan hon gifte sig? Rätt svar: Bergö. Alla lagen visste namnet på arkitekten bakom Bjertorps slott. Han hette Ferdinand Boberg.

Vi avslutar med en fråga på temat operett/musikal. Vila spelade huvudrollerna i musikalen My fair lady vid premiären på Oscarsteatern i Stockholm 1959? Här var det blandad kompott i svarandet. För att få rätt var svaret Ulla Sallert och Jarl Kulle.

Två vackra sånger
Sång och musik kunde publiken också njuta av. Det var Mats Blombergs förtjänst. Två vackra sånger till eget gitarrackompanjemang.

Tänkvärda ord
Och så fick vi tänkvärda ord av Equmeniakyrkans pastor, Aron Petersson.

Extra guldkant
Nettoförtjänsten från kaffeserveringen överlämnades till Röda korset som i sin tur ska ge lite extra guldkant i tillvaron åt äldreomsorgens boende i Herrljunga och Ljung.

/ Jan


PRO Herrljunga invigde tävlingen och hälsade alla välkomna.

 Sång och musik kunde publiken också njuta av. Det var Mats Blombergs förtjänst.Och så fick vi tänkvärda ord av Equmeniakyrkans pastor, Aron Petersson.En välfylld Equmeniakyrka


Lag PRO Gäsene


Lag Knutpunkten


Lag Equmeniakyrkan

 


Lag PRO Herrljunga


Tävlingsledningen


Domar teamet


Slutresultatet


Vinnande laget PRO Gäsene