Oktober 2023, månadsträff 40-års jubileum

Knutpunkten fyllde jämt med musik och god mat

Knutpunkten fyllde jämt med musik och god mat

Festligt, fullsatt. Två ord som stämmer väl med SPF Seniorerna Knutpunktens nyligen genomförda 40-årsjubileum. Ett 100-tal festklädda fanns på plats runt dukade bord på hotellet. Menyn som bjöds var av bästa slag och de närvarande fick också lyssna på härlig musik och många högtidstal. Festandet pågick i mer än tre timmar.

Toner av annat slag
Peter Bengtsson var en av musikanterna den här dagen. Han bjöd på ett knippe välkända melodier under tiden som gästerna kom och tog plats. Senare blev det toner av annat slag när duon Mariana  Bartholdsson och Maria Granander tog ton med hjälp av nyckelharpa och durspel*. Tre musikanter som fick välförtjänta ovationer.

Stapplande steg
SPF Knutpunkten har funnits i fyra decennier. Verksamheten har hela tiden blomstrat. De första stapplande stegen togs i hemmet hos Gilbert Jonsson 1983. Karl Hagström blev först att sköta ordförandeklubban. Aina Nicander tog så småningom över och skötte sin uppgift med bravur i 17 (!) år.

Man lär sig nya saker
En första studiecirkel såg dagens ljus i februari 1984. Den följdes av en omfattande, för att inte säga imponerande, fortsättning. 2012 var ett lysande år. 27 cirklar med 327 deltagare under vår och höst.

Det är roligt att gå i en cirkel. Man lär sig nya saker och får träffa många människor. Socialt umgänge kallas det.

Landskapsresor, boule, bridgespel, sång, det är bara några exempel på cirklar som stått medlemmarna till buds.

Visdomsord att dela med sig
Vid honnörsbordet var det trångt den här dagen. Den högsta SPF-chefen, förbundsordföranden Eva Eriksson, var på plats och höll ett tal av sedvanligt hög kvalité. Även distriktet leds av en kvinna. Siv Gustavsson. Också hon hade visdomsord att dela med sig av. Här fanns även gäster från Herrljunga PRO, grannföreningen Vitala i Vårgårda och en av kommunens ledande politiker, Emma Blomdahl, kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.

En av högvinsterna i gratislotteriet, skänkt av ett dryckesföretag med säte i Herrljunga, vanns av Ann-Marie Lundblad. Och företaget i Ljung, som har osttillverkning som sitt adelsmärke, hade skänkt en korg med idel godsaker. Den kunde Vera Elisson ta med sig hem.

Nu ska pensionärsföreningen köra vidare med friska krafter och gott humör. Om fem år är det ett nytt jubileum.

/Jan

 
Jubileet inleddes med mingel. Här samtalar SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson med Jan Claesson.

 
Före middagen underhöll Knutpunktens egen kör "Lärkorna" med sång ur sin breda repertoar.

 
Den högsta SPF-chefen, förbundsordföranden Eva Eriksson (mitten), och Siv Gustavsson (till vänster) som leder distriktet var på plats. Här tillsammans med delar av Knutpunktens styrelse Bertil, Jan och Lena.

 
Eva Erikssons jubileumstal med budskapet att dagens Seniorer är en viktig resurs i samhället men tyvärr underrepresenterade i riksdagen.

 
SPF Seniorernas distriktsordförande för Norra Älvsborg Siv Gustavsson uppvaktade Knutpunkten.

 
Herrljunga kommun genom Emma Blomdahl Wahlberg gratulerade 40-åringen.

Fler bilder finns här

* Durspel; lär mer om detta instrument: https://sv.wikipedia.org/wiki/Durspel

Herrljunga drycker: https://herrljungadrycker.com/gardsbutik/

Gäsene mejeri: https://gasenemejeri.se/ostbutiken