Augusti 2023, månadsträff

Knutpunkten fick njuta av Seppos Ecuadorbilder

Bildtext: Gigantiskt träd i Amazonas regnskog får mig att förstå litegrann av storheten i Amazonas.

Knutpunkten fick njuta av Seppos Ecuadorbilder
Han är en mästare i att traktera sin kamera och som inlevelsefull berättare har han få övermän. Mannen som förtjänar detta smickrande epitet heter Seppo Rapinoja, med Borås som hemort. Han var huvudperson vid SPF Seniorerna Knutpunktens senaste månadsträff. Med sig hade han en bildserie från en av de mest unika platserna på vårt klot, Amazonas och Andernas natur i sydamerikanska Ecuador. Här möter man en otroligt fängslande natur och djurvärld.

Två extremt artrika områden
Det var en fängslande resa till Amazonas regnskog och Andernas molnregnskog, som Seppo delade med sig av till hänförda pensionärer. Två extremt artrika områden, vars natur spelar stor roll för världen i stort.

Långt inne i Amazonas regnskog fick vi, bland mycket annat,  möta vrålapor, vi fick bilder på när fotografen simmade i samma vatten som pirayor och kajmaner.

Uppe på hög höjd i ett ogästvänligt Anderna mötte vi molnregnskogar med ett annat utbud av djur och växter. Inte minst 50 sorters kolibris med enastående färgprakt och tusentals orkidéer. För att inta tala om alla fjärilar, både stora och små, som visade upp sig i regnbågens alla färger. Oerhört vackert!

En av världens höst belägna huvudstäder *
Mer än 13 miljoner människor bor i bergslandet Ecuador. Anderna är världens längsta bergskedja, 7500 km. En av världens höst belägna huvudstäder, 2.800 meter över havet, heter Quito. Härifrån fanns det många intressanta bilder. Och även från floden Napo, nio mil långt, där Seppo Rapinoja vistades i fem veckor , den mesta tiden paddlandes i en kanot. Där träffade han, bland mycket annat, två indianstammar, som vanligtvis har mycket liten kontakt med yttervärlden. Seppo hade extrem närkontakt med den dödligt giftiga pilgiftgrodan. Det räcker med ett gram gift för att döda 1000 personer. Hemska tanke!

Månadens blomvinnare var en herre, Lars Renström.

/ Jan

* La Paz i Bolivia är den högst belägna huvudstaden Quito är nummer två.


Foto och föredragshållare Seppo Rapinoja.

Jan Classon tackar Seppo Rapinoja för en inlevelsefull berättelse.