Januari 2023, månadsträff

Maria Bouroncle berättar om sina böckar hos Knutpunkten.

Bildtext: SPF Knutpunktens pensionärer fick höra en gripande och fasansfull berättelse om barnamörderskan Ingeborg Andersson när författarinnan Maria Bouroncle gjorde nedslag ur sin bok ‘’Det kom för mig i en hast’’. Foto: Jeannette Forsberg

Knutpunkten fick höra om en barnamördare.

‘’Det kom för mig i en hast´´
Aldrig någonsin har Knutpunktens pensionärer i Herrljunga hört en lika gripande och fasansfull berättelse, som när författarinnan Maria Bouroncle kom till Equmeniakyrkan med sin bok ‘’Det kom för mig i en hast´´, en historia om barnamörderskan Ingeborg Andersson i Vesene. Ett fruktansvärt familjedrama , som ägde rum en kylig vårdag 1929. Samtidigt som maken Artur var ute för en stunds vedhuggning, dränkte hustrun sina tre små barn, Tor, Efraim och Lucia, fem, tre och två år gamla, i en kopparkittel på köksgolvet.

När maken vid hemkomsten öppnade köksdörren möttes han av en tragedi, som han tvingades bära med sig resten av livet.

sanningen av en släkting
Berättelsen om det hemska som hänt var länge en hemlighet för de flesta i bygden. Det var en ren slump som gjorde att Maria Bouroncle, som är Ingeborg Anderssons systers barnbarn, fick reda på sanningen av en släkting 1999. Då började hon arbetet med att samla in fakta till den bok som släpptes i Gäsene Tingshus 2018. Innan författarskapet tog sin början hade hon en lång karriär som internationell biståndsarbetare, med fokus inriktat på Latinamerika.

sinnesförvirring
En läkare på centralfängelset i Växjö, där Ingeborg Andersson vistades ihop med 73 kvinnliga fångar, gjorde klart att barnamörderskan hade drabbats av sinnesförvirring när hon tog livet av sina barn. Detta förklarade hon själv med orden ‘’Det kom bara för mig i en hast’’ när hon försökte ge en bild av sitt handlande. Doktorns ord vägde tungt. Det blev förflyttning till Restads sjukhus i Vänersborg.

I boken, som utgör en fängslande läsning, kan man, bland mycket annat, ta del av många brev som Ingeborg Andersson från fängelset skrev till sin make.

1933 begärde han skilsmässa efter att ha träffat en annan kvinna. Han bodde kvar på Haggården fram till sin död 1983.

Några ord ytterligare om Ingeborg Andersson, född Olsson. Hon var född i Vesene församling 1901. Mor och far hette August och Selma. I syskonskaran fanns ytterligare tre bröder och tre systrar.

Efter folkskolan i Vesene konfirmerades hon som 14-åring i Södra Björke. 1923 gifte hon sig med den sju äldre Artur. Den 17 september 1978 avled Ingeborg Andersson, 77 år gammal.


Boken: Det kom för mig i en hast av Maria Bouroncle.

Hur gick det för Arthur?


Svaret finns i uppföljningsboken: Flickan med en lapp om halsen.


Artur och Ingeborg Andersson, Vesene

Länk till Maria Bouroncle web-sida: https://www.mariabouroncle.com/