Ordförandeord

Ordföranden Jan Claeson

  • Ordföranden Jan Claeson

Maj 2022

Hej alla vänner!

Glad blir jag
Finns det någon bättre årstid än våren? För mig är våren som björnbären i morgongröten. Man börjar dagen med ett glatt sinnelag och det håller sedan i sig i takt med alla upplevelser som hör våren till. Naturens livsandar vaknar till ett sprittande liv efter vinterns kyla och snö. Exemplen är många, inte minst i den egna trädgården. Päron- och äppleträden står i full blomning, jordgubbsplantorna har växt enormt sedan regnskurarna nyligen och det tycks också bli lika mycket hallon och björnbär som tidigare år. Jag längtar redan till det första koket krusbärskräm och att få avnjuta sambon Maris saft, gjord på röda vinbär.
Glad blir jag i samband med rundvandringen varje dag. Fyra holkar har gett nya kullar talgoxar och blåmesar. Och i tre bihotell surrar det just nu frenetiskt. Jakten på trädgårdens nektarfyllda blommor är i gång. Maj är verkligen sköna maj!
Mera av naturens fröjder kunde jag njuta av vid en runda nyligen på det markerade motionsspåret i Hackebergsskogen. 7,5 härliga kilometer. Här har jag både blåbärs- och svampskogen. Förra året dignade plantorna av skogens blåa guld. Det tog bara en dryg timme (då använde jag förstås plockare) för att fylla två plasthinkar. Och kan ni tänka: jag hittade även kantareller, den enda svamp jag vågar äta, som räckte till några, för smaklökarna, gudomligt smaskiga smörgåsar.
En backe fylld med vitsippor var ögongodis av bästa märke. Promenerandet tog mig också förbi den lilla sjön som finns mitt bland de grova tallarna. Grästorpasjön. Den ser inte mycket ut för världen. Man för två vintrar sedan prövade jag fiskelyckan här. Döm av min förvåning när jag upptäckte djupet under isen, sex-åtta meter. Fiskelyckan var mycket bättre än förväntat. Vad sägs om tre rejäla gäddor, fem, tre och två kilo.

Herrljungas mest skimrande pärla
Nu ska jag byta spår,  om man säger så. Vår älskade förening har kommit igång igen efter pandemieländet. Visserligen är det mindre folk än vanligt på månadsträffarna och i våra cirklar är det också glesare än förr. Men jag vill ändå tacka alla för visat intresse. Utan er, kära medlemmar, vore det inte lika lätt att ägna sig åt ideellt arbete.
Innan vi stänger för lite sommarledigt ska vi, som traditionen bjuder,  träffas i Herrljungas mest skimrande pärla, hembygdsparken, den 9 juni. En dag där vi ägnar oss åt tipspromenad och kaffedrickning och socialt umgänge i största allmänhet.
I augusti har vi höstens första månadsträff, där sill och potatis är ett viktigt tema. Dagens programmakare hämtar vi från Vårgårda. En naturfotograf av rang, Ulf Lofterud. Räkna med att vi får stifta bekantskap med mycket i vår herrens hage. Plus att vi får prata politik en stund med Herrljungas regeringschef Gunnar Andersson, en månad innan väljarna får ordet.
En gammal bekant som glatt oss mycket genom åren är Lars-Eric Frendberg från Sjuntorp. Alla som hört honom vet att han är en ypperlig sångare och dito historieberättare. Honom får vi träffa i höst
Två gentlemän från Uddevalla gör herrljungapremiär. Men ett saltstänkt sångprogram, med titeln ´´Bohuslän i våra hjärtan’’.
Sist men inte minst: Ett gäng kamrater från var grannförening i Alingsås, SPF Hjorten, kommer och är alla utrustade med samma slags instrument, ukelele. Vilken grej! Det är något att se fram emot. Kanske 15 musikanter på scenen i Equmeniakyrkan.

Hoppas ni får en skön vår och sommar, var helst ni befinner er.

Jan
Ordförande i SPF Knutpunkten