Hjälp och vägledning med digitala betalningar

Betalningshjälpen.se är ett initiativ skapat av Mastercard i samarbete med SPF Seniorerna och några av Sveriges största banker. Hit kan du som senior vända dig för att få hjälp och svar på betalningsrelaterade frågor.

Betalningshjälpen
Betalningshjälpen är ett samarbete mellan SPF Seniorerna, Mastercard och några samarbetsbanker. Syftet är att göra det möjligt för fler att kunna delta i den digitala vardagsekonomi.

Målet är att bidra till en positiv samhällsutveckling och se till att klyftan till de som är i ett digitalt utanförskap minskar. Betalningshjälpen vill att alla ska ingå i den digitala ekonomin oavsett förutsättningar och ålder och kunna dra nytta av de digitala betalningarnas möjligheter.

Introduktion till Betalningshjälpen

Länk för mera informatin: https://www.spfseniorerna.se/sa-tycker-vi/digitalisering/betalningshjalpen/

 

Länsstyrelsen bevakar tillgången till grundläggande betaltjänster och arbetar med regionala stöd- och utvecklingsinsatser.

Via nedanstående länkar finns information från Länstyrelsen Västra Götaland om Grundläggande betaltjänster. Informationen är bra för personer som är osäkra på hur olika betaltjänster fungerar.
Länk till hemsidan: Länsstyrelsen Västra Götaland (lansstyrelsen.se).

För den som inte tidigare har använt sig av tjänster med digitala betalningar via mobilen kan det dock vara svårt att komma igång på egen hand. Länsstyrelserna har därför tagit fram enkla manualer för Android och iPhone. Användaren guidas steg för steg genom processen att ladda ner och komma igång med BankID och Swish.

Instruktion för iPhone

 Instruktion för Android

För dig som vill lära dig mer om kortbetalning, internetbank och digitala betalningar finns nedanstående broschyr.

 Information om betalning med kort och internetbank  

 

SPF Seniorerna
Lär känna din smarta telefon – utbildningspaket för Android och Iphone IT-pedagogen Gabriel Eliasson har producerat enkla instruktionsfilmer för att bättre utnyttja sin smarta telefon. Materialet ger en övergripande kunskap om vad en smart telefon är – därefter delas kurserna upp i 1. Android-telefoner 2. Iphone.