Månadsträff i Oktober

"Het kärlek i ett hotat Arktis". Bengt-Åke Öhgren gästade oss den 9 oktober. Visade bilder och berättade om sina upplevelser.

  • Bengt-Åke Öhgren från Tidaholm. Arkivbild
  • Isbjörnen är ett mäktigt djur, som trivs bland ismassorna i Arktis. Men snart kan den få bekymmer, om isen smälter bort. Foto: Bengt-Åke Öhgren/ Peter Lindblom.
  • Bengt-Åke Öhgren från Tidaholm. Arkivbild
  • Isbjörnen är ett mäktigt djur, som trivs bland ismassorna i Arktis. Men snart kan den få bekymmer, om isen smälter bort. Foto: Bengt-Åke Öhgren/ Peter Lindblom.

Ibland är det ett måste att använda superlativer. Att måla med den bredaste av penslar. SPF Knutpunktens oktoberträff i Herrljunga väckte beundran hos publiken. Det var föredragshållarens förtjänst.

Bengt-Åke Öhgren är präst i Stenstorps pastorat men har naturfotografering som hobby. I många år har han kuskat runt på Svalbard och samlat på sig bilder från en världsdel med magnifika naturscenerier och ett minst sagt spännande djurliv.

Det var magiska bilder som bjöds de hänförda åskådarna i Equmeniakyrkan. Han visade de sagolika ismassornas skådespel, där mycket var fångat i flykten. Fågellivet var enormt, minst sagt. Silvertärnan tog prydnadspriset. Flera av arterna lever i sin isvärld den tid som behövs för att säkra fortbeståndet. Polarräven såg ut att trivas med tillvaron. Orädd var den också. Och tjuvaktig när det gällde fågelägg, som tydligen var en delikatess på menyn. Valrossarna verkade mest ta det lugnt i sin middagsslummer. Och en jagande blåval störde ordningen bland havets fiskbestånd.

Bengt-Åke Öhgren har använt många timmar för sin jakt på spännande motiv, mästerligt skildrade. I Svalbard finns ''guldkornen''. Publiken fick stifta bekantskap med ett djur, som inte sällan betraktas som mycket farligt. Isbjörnen. En mäktig skapelse. Nu visade den upp sig som en bedårande, fridfull nalle. Fotografen var närmare än ett stenkast. Isbjörnarna tog det hela med ro. Kärleksdansen mellan en kraftfull isbjörnshanne och hans tillvalda gemål var en njutning att beskåda. En livfull och ödmjuk skildring av prästen Bengt-Åke. Bilder som länge kommer att finnas kvar på näthinnan hos förundrade tittare.

Två barnhem i Polen är annat som ligger Bengt-Åke Öhgren varmt om hjärtat. Efter filmvisningen berättade han om barnhemmets viktiga uppgift, att ta hand om föräldralösa, blinda och döva barn. En insamling gjordes och den gav rejält klirr i kassan.

 

Text: Jan Claeson