November 2022, månadsträff

Knutpunkten fick njuta av en ukelele-konsert

Bildtext:
Vilken härlig musiktimme de bjöd på, ukelelemusikanterna från SPF Hjorten i Alingsås! Välkända melodier rakt igenom. Åhörarna i Equmeniakyrkan stortrivdes. Foto: Jeannette Forsberg.

Ukelele
är ett litet fyrsträngat instrument, besläktad med den större gitarren. Inte sällan förknappad med Hawaii. Där fick den sitt stora genombrott efter att ha utvecklats i slutet av 1880-talet. En förebild var instrument som portugisiska migranter hade med sig till Hawaii. Ukelele är ett omtyckt instrument i skolornas musikundervisning, ett första steg på vägen mot gitarrspel.

Underbara ingredienser.
En härlig konsert med nämnda instrument fick SPF Knutpunktens medlemmar njuta av vid senaste månadsträffen. Detta tack vare 18 (!) ukelelespelande musikanter från SPF Hjorten i Alingsås. Ett omväxlande, svängigt program med musik och sång som underbara ingredienser. Under Bengt Hallbergs ledning.
Bland den välkända repertoaren fanns en av Karl-Gerhards många 1920-talshits, ‘’Jazzgossen’’. Om den svängde det rejält och åhörarna sjöng med och klappade takten. Även Evert Taube fanns med på ett hörn i form av ‘’Pepita dansar’’, tillverkad 1925. ‘’Lucky Lips’’, en höjdare signerad Cliff Rickard, och så några av Owe Törnqvists melodihöjdare, ‘’Dagny’’ och ‘’Varm Korv boogie’’, fick också ovationer.

Engelsk avdelning
Och så fick vi uppleva en låt som inte hörts sedan Delta Rythmen Boys dagar, ‘’Flickorna i Småland’’.
Spelemännen från Alingsås hade även en engelsk avdelning. Det dröjer innan vi glömmer deras tolkning av ‘’When I´m sixty four’’.


Månadens blomvinnare heter Stig Björkman.