"Senior-politik" i Herrljunga.

Hur är det att vara Senior i Herrljunga kommun. Så tycker Vi, SPF Seniorerna.

Västtrafik information om seniorkortet för Herrljunga.
Nyhet!
Från och med 1 januari 2023 kan du som är 75 år eller äldre och folkbokförd i Herrljunga kommun resa med seniorbiljett. I slutet av november får du ett informationsutskick och kan då beställa din seniorbiljett. Du betalar ingenting för seniorbiljetten, kommunen står för kostnaden. Seniorbiljetten är giltig dygnet runt inom Zon C på alla Västtrafiks linjer, Flexlinjer, Närtrafik och Närbussar. Seniorbiljetten gäller inte för resor med Flextrafik, Kosterbåtarna, SJ-tåg eller färdtjänst.

De flesta kommunerna i Västra Götaland erbjuder sina äldre folkbokförda invånare ett seniorkort med seniorbiljett. Med seniorbiljetten kan du resa kostnadsfritt med kollektivtrafiken i den zon din kommun tillhör.

 

Seniorbiljett Västtrafik  (länk).


Beslut i Kommunfulmäktige 2022-08-22 angående seniorkortet.

Ur Kommunfilmäktiges protokoll (länk till protokollet på kommunes web se sid. 12-14):
"KOMMUNFULLMÄKTIGES BESLUT
1. Seniorkortet godkänns att användas i den anropsstyrda trafiken. Seniorkortet gäller 75+ dygnet runt utan avgift, med start 2023-01-01.
2. Kostnaden tas ur kommunstyrelsens utvecklingsmedel för 2023 för att sedan ses över inför budget 2024.
3. Utvärdering med analyser av användande och kostnader genomförs senast i mars 2025."

När vaknar Herrljunga och inför seniorkort?

Så tycker Vi, SPF Seniorerna:
Raderna här nedan är tänkta att ruska om lite bland det politiska etablissemanget i Herrljunga. Det är val om tre månader. Men vi saknar svar på viktiga frågor. Ja eller nej till seniorkort är en sådan. Här är Herrljunga på efterkälken –rejält. Nästan alla kommuner i regionen har gjort upp med Västtrafik om ett sådant kort. För medborgare över 65 år. Eller i vissa fall med början högre upp på ålderspyramiden. 70 eller 75 år. Den gränsen tycker jag man kan diskutera.

I dessa dagar har det plockats fram köttigt valfläsk från vistusboden. Jag tänker förstås på omtanken från riksdagens partier när det gäller oss ‘’gamlingar’’. Nu är det synd om oss. Plötsligt –och det beror mest på Putin- behöver vi påspädning i kassan för att klara livhanken. Jag har inget emot att få mera pengar. Men uppvaknandet kom lite väl sent, om man säger så.

I Herrljunga är det annat ljud i skällan när det gäller seniorerna, som bor innanför kommungränsen, om jag förstått rätt, cirka 2000 medborgare. Njuggheten från höga vederbörande, regeringschef Andersson i egen hög person, är påfallande. Jag har pratat med honom. Han ser inget skäl till att införa seniorkort. ‘’Varför ska du kunna åka till exempelvis Strömstad på kommunens bekostnad? En resa dit kan du väl betala ur egen ficka’’.

Ja, så kan man naturligtvis argumentera. Ordet är fritt.

Några ord nu om seniorkortet, om det inte är bekant. Sådana kan kommunen skaffa genom att teckna avtal med Västtrafik. Med ett seniorkort på fickan kan man som ålderman/kvinna resa i kollektivtrafiken med seniorbiljett.  Helt kostnadsfrtt i den zon (i Herrljungas fall zon C) som kommunen tillhör. Ett lättvindigt sätt att ta sig till olika arrangemang och aktiviteter. Utan att behöva bil. Och sparsammare för plånboken. Ett sätt att slå vakt om livskvaliten.

Jag erkänner: det kostar några kronor för skattebetalarna att säga ja till seniorkort. Har hört att grannkommunen Vårgårda, som infört detta sedan några år, räknar med en årlig utgift på cirka 200.000 kronor. Det är snålt om inte Herrljunga kan ta den smällan. Till gagn för så många!

Ett av partierna i kommunfullmäktige, Liberalerna, förtjänar beröm. Man har motionerat till kommunfullmäktige och vill att Herrljunga tecknar avtal med Västtrafik. Något svar från övriga partier har vi ännu inte sett. Frågan är heller inte med på dagordningen nästa gång kf träffas. Och vad jag sett av nästa års budgetförslag, det finns tre sådana, är inga seniorkort påtänkta.

Om ryktena stämmer så finns det ett, kanske två, medborgarförslag inlämnade i samma ärende. Svar på dess lär väl komma, vad det lider. Hoppas jag. Om inte hela grejen blir sopad under mattan.

I så fall är det första gången någonsin som jag röststrejkar.

Juni 2022
Jan Claeson
Ordförande, SPF Seniorerna Knutpunkten i Herrljunga kommun.