Suzanne Axell hos Knutpunkten

Suzanne delade med sig av TV-minnen och annat

 

En eftermiddag att länge minnas.
Underhållande och välbesökt. I SPF Knutpunktens regi. Dundersuccé är ett annat lämpligt ord för ett guldkantat framträdande av en kändis från många år i TV-rutan, där hon var programledare för Fråga doktorn. 617 program under 18 år. Med miljonpublik varje måndag.

Från scenen i Kyrkans hus fick vi lära känna Suzanne Axell. Hon berättade anekdoter från sitt långa journalistiska liv och det fanns även andra spår som lockade publiken. Inte minst hennes nyutkomna bok ‘’Livet efter 60’’ med underrubriken ´´ inspiration för dig som vill börja om, sätta fart eller bara få det härligare´´.

I boken låter hon ett gäng kloka kvinnor ge sin syn på livet efter 60. Frågor som Suzanne ställde till nyfikna åhörare var: Hur klarar man av sorg och mörka tider? Hur går det med kärleken och sexlivet när åren rinner iväg? Det var mycket att ta emot och fundera över.

Suzanne, som är en av våra folkkäraste profiler,  berättade om alla pendlarår till TV-studion i Umeå, varifrån Fråga doktorn-programmen produceras. 160 mil resa till och från Stockholm. 6,5 timmars enkelresa med tåg. Inte konstigt att hon tröttnade och valde lite nya vägar på ålderns höst.

Men hon gjorde också annat. Med glimten i ögat kommer vi ihåg när Suzanne med partner svängde sina lurviga i en klassiker i TV-rutan, Let´s dance. Hon hade som mål att inte åka ur tävlingen första gången. Det klarade hon med glans. Istället fick en annan TV-profil, Janne Josefsson, tacka för sig efter debutprogrammet.

Den fullsmockade salen i Kyrkans hus fick också veta hur många stjärnor på artisthimlen som Suzanne haft äran att intervjua. Vad sägs om två av namnen, Jane Fonda och Tina Turner?

Det första jobbet som journalist efter universitetsstudierna fick hon på Bergslagsposten i Lindesberg. En dröm som slog in och badade i ljus på alla sätt. Sedan hann hon med flera andra tidningar, bland annat Norrtälje tidning, Arbetet, Aftonbladet, DN och Expressen. Innan radio och TV tog överhanden.

Fantastisk, rolig, utmanande och krävande. Det var betyget Suzanne gav branschen hon arbetat i. Fylld av bussiga kollegor. Men också svår och snobbig mellan varven.

Jan Claesson


Inez och Margareta får sina nyinköpta böcker signerade av Suzanne


Jan Claesson överlämnar en Gäsene ost, "Bondmoran" till "Stockholstjejen" Suzanne.