En nostalgitripp tillbaka till 1890-talet

Strömstararnas välbesökta studiebesök på Remfabriken i Gårda blev en riktig nostalgitripp. Tillbaka till tiden då Industrialismen tagit ett stadigt grepp om Sverige och då de engelsktillverkade vävmaskinerna spridit sig i landet, till platser där de rätta driftförutsättningarna fanns.

År 1891 startade Göteborgs Remfabrik. De tillverkade drivremmar till stadens och landets många fabriker då ångmaskiner stod för driften. Remmarna användes i ett transmissionssystem för att överföra kraften från fabrikers ångmaskiner till långa axlar i taket och vidare till de maskiner som stod för produktionen. Många bandvävstolar såg vi liksom spolmaskiner, tvinnmaskiner, flätmaskiner och spetsmaskiner.

År 1977 upphörde produktionen av remmar. Personalen stängde av maskinerna och gick hem, och precis så som fabriken såg ut då, ser den ut än idag. Slitna sluttande stentrappor, oljeindränkta grova golvplankor, grå klädskåp i plåt och ”lunchrum” tillsammans med vävmaskinerna. Med lite fantasi ser man framför sig kvinnor och män arbeta i denna slitna bullriga miljö och förundras över att fabriken fortfarande var i ursprungligt skick ända fram till år 1977, ett årtal som åtminstone jag tycker var som i går. Numera är fabriken ett arbetslivsmuseum som jag kan rekommendera alla att besöka. Remfabriken är numer kulturminnesmärkt och bevarad för framtiden. Därmed har vi möjlighet, kanske rent av skyldighet att överföra lite industrihistoria till våra barn och barnbarn.

Vi tackar ”Strömstararnas fixare” och Remfabrikens guide för denna mycket trevliga rundvandring. Jag vill samtidigt förmedla att Remfabriken är öppen för besök alla helgfria måndagar kl 13-19 (visning kl. 13.00 och 17.30). Remfabriken är även öppen andra söndagen varje månad mellan kl 11-14 (visning kl.12.00).

Se Remfabrikens hemsida här: https://remfabriken.se/

  • Vid pennan A.Liljeroth