Medlemsträff 1 mars -23

Härliga välkända toner hos Strömstararna.
Janne Lukas Persson, tog oss med storm.

Så kom han då till sist!

Vid två tidigare tillfällen har vi försökt att få Janne ”Lucas” Persson till oss i Strömstararna, men bägge gångerna har Coronapandemin satt käppar i hjulet för oss. Därför var det med stor glädje ordföranden Kaj-Åke Larsson kunde hälsa Janne Lucas välkommen till oss  i Fässbergskyrkans församlingslokal onsdagen den 1 mars.

Janne Lucas  berättade att han redan 1966, med sitt band Lucas, vann Nalens popbandstävling. Namnet på gruppen var alltså Lucas, killarna i bandet tyckte att kan ett band heta Tages, så kan ett annat väl lika gärna heta Lucas.

Redan året därpå 1967 vann Lucas, där Janne var pianist och sångare, Sveriges Radios popbandstävling med låten Go Now, vilken vi också fick lyssna till. Eftersom popband inte längre var så populära i slutet av 60-talet, upplöstes bandet Lucas 1969, men Janne Persson fortsatte på egen hand och hans namn blev synonymt med Lucas.1973 gav Janne Lucas ut en dubbel Lp, som blev den först dubbel Lp:n i Sverige som belönades med en guldskiva. Värt att veta är också att Janne Lucas var huspianist i Sveriges Radios program Vi i Femman mellan 1976 och 1988. Många minns nog signaturmelodin Surfing Safari.

Vi i publiken fick lyssna på en mängd välkända gamla örhängen som Blueberry Hill, Great Balls of Fire, Ballade pour Adeline, Hello Marylou och The Great Pretender, med flera. Självfallet fick vi också lyssna till och sjunga med i Växeln Hallå, som han kom tvåa med i Melodifestivalen 1980, då Tomas Ledin vann med Just Nu. Fel låt vann om ni frågar mig! Året därpå blev Janne Lucas trea med Rocky Mountain, den gången var det Björn Skifs som kammade hem segern.

Janne Lucas är fortfarande aktiv, åker runt med band (The Cadillac Band) och gör spelningar och driver också körverksamhet, trots att han är 75 år fyllda och således är väl meriterad för medlemskap i vår förening.

Föreställningen avslutades med att vi gemensamt sjöng I Natt Jag Drömde, Ed McCurdys fina fredssång från 1950, som fick svensk text av Cornelis Wreeswijk 1964. En i sanning värdig avslutning på en härlig show i dessa oroliga tider.

Jan Juréen

The Cadillac Band är en svensk musikgrupp som spelar rocklåtar från 1950- och 1970-talet.

Tommy Blom var bandets frontfigur i många år.Bandet startades av Elvis Presley, s trummis DJ Fontana. Ulf Nilsson var hans ersättare under 90 talet och fick ta över bandet 2004. Bandet fick andra Svenska musiker i samband med detta . Börje Hallberg bas, Mats O piano, Ronny Hall gitarr mfl. Andra artister som medverkat i gruppen under åren är James Burton , Jerry Scheff , Glen G Hardin, John Wilkinson Little Gerhard, Leif ”Burken” Björklund, Claes Göran Hederström, Svenne Hedlund, Erica Larsson och Janne ”Lucas” Persson.[1]

Lyssna till Janne Lukas Persson: Växeln hallå - YouTube