Medlemsträff 12 okt med Agnes Wold

Onsdagen 12 oktober, var det åter dags för en medlemsträff i Fässbergskyrkans församlingslokal.
Prof. Agnes Wold höll en intressant föreläsning om "Hur dammet blev vår (inbillade) fiende".

Runt 120 medlemmar hade tagit sig till församlingslokalen för att höra på ett trevligt föredrag. Vår ordförande Kaj-Åke Larsson välkomnade åhörarna till en fullsatt lokal, varefter församlingsherden Johannes Imberg också välkomnade besökarna och passade på att göra reklam för en världsutställning, konstverket Gaia i Fässbergskyrkan 18 oktober – 8 november. Vi mölndalsbor har ett unikt tillfälle att beskåda denna utställning som endast visas i Fässbergskyrkan, som enda plats på sin turné runt världen.

Sedan var det dags för vår vice ordförande, Jan Johansson att hälsa Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska Akademin,  välkommen till Mölndal.

 ”Hur dammet blev vår (inbillade) fiende” , ja så hade Agnes Wold formulerat rubriken till sitt föredrag. Agnes Wold redogjorde för hur spädbarnsdödligheten i Sverige minskade från 20% år 1805 till endast 02% idag, medan det i Sierra Leone fortfarande är 12% d.v.s. samma som i Sverige år 1850. Vidare berättade hon om vad man förr i tiden trodde detta berodde på. Mest trodde man att detta berodde på konstitution d.v.s. planeternas inbördes ställning på himlavalvet eller miasma d.v.s. dålig luft! Sedan fick man för sig att det berodde på orenlighet, främst damm. Det har dock visat sig att damm inte innehåller några bakterier.

Vidare talade Agnes Wold om att man har observerat att barn i jordbruksfamiljer besväras långt mindre av allergier är stadsbarn i rena hem. Man vet att så är fallet, men man kan ännu inte påvisa orsaken. Idag påverkas c:a 30% av alla barn i Sverige av allergier.

Agnes Wold hade inga problem med att på ett humoristiskt sätt underhålla oss i en dryg timme, medan åhörarna avnjöt en kopp kaffe med fralla.

Kaj-Åke Larsson överlämnade sedan en blomsterkvast och en gåva från Mölndals Museum till Agnes under åhörarnas varma applåd. Därefter kunde åhörarna lugnt gå hem med vetskapen om att det inte är så bråttom med att dammsuga och städa, varje fall inte för att hålla bakterier ifrån sig.

Jan Juréen