Kulturhistoriska platser 20 april-23

Under Staffan Bjerrhedes kunniga ledning ägnade vi dagen åt Mölndals Stad, d.v.s. 3 medeltida byar, nämligen Fässbergs, Kållereds och Lindome socken. Med buss reste vi i Mölndals ytterkanter och fick uppleva en stad i tillväxt med höga hus och bebyggda jordbruksmarker, men vi fick även se bevarad kulturmark, mindre hus och gamla byar samt den jordbruksmark som ännu finns kvar inom Mölndals gränser. En mycket uppskattad fulltecknad resa, blev det.

En resa runt Mölndal i dåtid och nutid.

Torsdagen 20 april, en strålande vårdag, äntrade 45 medlemmar en fin buss från Leja Touring för att låta oss föras rund i Mölndals Stad under ledning av Staffan Bjerrhede, mångårig ordförande i Kållereds hembygdsförening.

Under Staffans kunniga ledning ägnade vi dagen åt Mölndals Stad, d.v.s. 3 medeltida byar, nämligen Fässbergs, Kållereds och Lindome socken. Förr i tiden tämligen små socknar, men numera har Mölndal runt 70 000 innevånare, varmed vi är regionens tredje största stad efter Göteborg och Borås.

Färden som startade vid Fässbergs Församlingshem gick upp mot Toltorpsdalen där vi vek av mot Dalgångsgatan – Krokslätts Parkgata där vi balanserade på gränsen mellan Mölndal och Göteborg. Vid Lackarebäck tog vi av uppför Gunnebogatan, där vi passerade vad som finns kvar av Lackarebäcks Gård, och Lackarebäckshemmet som invigdes av kungen år 1951.

Vi passerade Stensjökyrkan som togs i bruk 1974, men vars klocka som är väl synlig kommer från Fässbergs gamla kyrka och gjöts redan 1674.

Turen gick vidare förbi Stensjön och Rådasjön, varefter färden vände tillbaka ner mot Mölndals Museum där vi fick kaffe och kaka. Efter fikat passerade vi nedför Kråkan, Mölndals gamla torg med det gamla Stadshuset där Mölndal fick sina stadsrättigheter den 1 januari 1922.

Vidare passerade vi Kvarnbyskolan från 1925 och Villa Korndal. Det intilliggande huset som tillhör Frälsningsarmén ska rivas inom kort för att ge plats åt höghus! Den vackra Papyrusvillan ska dock bevaras men har köpts av Mölndals Stad som vill komma åt tomtmarken, vad de nu vill göra med den.

Därefter tog vi den gamla Riksvägen söderut. Denna väg är den medeltida huvudleden mellan Oslo och Köpenhamn. När vi passerat Rävekärr var vi inte långt från Långås Lider, som var socknens gamla avrättningsplats. Där avrättades det åtminstone tre personer 1824, bl.a. sjörövaren Johanna Hård.

Vid infarten till Kållered passerade vi det mobila stridsvagnshindret som ingick i den försvarslinje som upprättades i början av 1940-talet, med bl.a. stridsvagnshinder i form av ”draktänder”. Den upprättade försvarslinjen gick ifrån Askim, via Trollåsen-Balltorp-Alvered-Råda och fram till Delsjön.

I Kållereds centrum vek vi av mot Stretered för att ta oss vidare upp emot Sporreds By, Livered och Tulebo. Uppe i Tulebo passerade vi Nilentos Studio där mänga kända artister har spelat in grammofonskivor. Åter gick färden ner mot Stretered som var en institution för ”andesvaga” mellan 1895 och 1991. Under en period var det en av landets största inrättningar för funktionsnedsatta med 700 boende,

Åter nere i Kållereds Centrum gick färden utmed järnvägen söderut, nedanför Kållereds Kyrka. Kyrkan är från 1200-talet och är därmed stadens äldsta kvarvarande byggnad.

Denna vägsträcka mellan Kållered och Lindome var under en period privat väg, som man fick betala tull för att få passera. Själva riksvägen gick via Stretered ner mot Lindome kyrka.

Vi fortsatte resan ner mot Dvärred, nu var vi inne i vad som före 1645 tillhörde Danmark.

Där vi passerade Dvärgahuset, en stenkista från tiden c:a 2000 år före vår tideräkning. Vi passerade också Ekereds gård som en gång tillhörde Axel och Rut Adler. Det folkbildande paret Adler var en spännande konstellation som nog kräver ett särskilt föredrag vid en medlemsträff.

Vackert jordbrukslandskap passerades med ett antal hästgårdar, där dock Mölndals siste mjölkbonde lade ner sin verksamhet för ett par år sedan.

Knipered – Greggered – Börjesgården – Inseros passerades, vackra trakter, innan färden gick igenom Lindome. Vi tog oss sedan vidare upp mot Kållereds köpstad  med både nya och gamla IKEA.

En tur upp genom Bölet, Långåker och Balltorp innan vi åter var uppe i Fässbergsdalen, där värdefull odlingsmark från Lunnagården ska tas till anspråk för industri och handel.

Odlingsmarken i Fässbergsdalen anses vara västra Sveriges bördigaste åkermark.

 

Efter en smidig bussresa med skicklig körning och mycket intressant information, var vi tillbaka till Mölndal. Staffan Bjerrhede och vår chaufför avtackades med en varm applåd från oss nöjda resenärer. Vi tackar också föreningens kassör Rita Jönsson som tagit initiativet till denna trevliga utflykt.

Därefter kunde alla gå hem och fortsätta att njuta av en vacker försommardag.

 

 Jan Juréen