Busstur i Göteborg, 220928

Onsdagen den 28 september äntrade 33 glada Strömstarar en långfärdsbuss vid Fässbergskyrkans Församlingshem, för att åka en panoramatur runt i Göteborg.

Turen startade in emot Liseberg och Götaplatsen, under det att vår allkunnige guide Ingvar Ahlström berättade om stadens historia, både fakta och en hel del anekdoter som var väldigt trevliga att få ta del av.

Turen gick vidare via Brunnsparken – Gustav Adolfs Torg – Klippans Kulturreservat – Lindholmen och till Bjurslätts Torg, där vi gjorde ett stopp för en snabb kopp kaffen, och för att bese S A Hedlunds park, uppkallad efter Sven Adolf Hedlund som var liberal riksdagsman, kommunpolitiker och mångårig huvudredaktör för Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Vi beskådade naturligtvis S A Hedlunds ”gästbok” alltså den bergvägg där Hedlund lät hugga in namnen på ett sextiotal av sina mest prominenta gäster, som gästat honom på hans sommarställe Bjurslätts gård.

Ifrån Bjurslätt gick färden vidare mot Skändla där vi passerade den gamla riksgränsen mellan Sverige och Norge, här fick många av oss veta att Tuve socken tillhör Västergötland medan de flesta övriga socknarna på Hisingen tillhör Bohuslän.

Färden gick vidare över Angeredsbron till Gråbo, Lövgärdet och Rannebergen. Många av oss resenärer har hört talas om dessa områden men faktiskt aldrig varit där.

Via Hammarkullen och Kortedala gick resan vidare mot Partille, där vi bjöds på en välsmakande och riklig buffélunch i den gamla vackra stationsbyggnaden.

Efter lunchen fick vi åka via Röde Orm och Marieholmstunneln tillbaka till Hisingen, varefter vi återvände till fastlandet över den nya Göta Älvbron, för många av oss var det första gången vi färdades via dessa nya förbindelser.

Vid 15.30-tiden var vi åter på Terrakottagatan och vi kunde tacka guiden Ingvar för hans fantastiska kunskaper och engagemang, vi kunde också tacka chauffören Berndt från Hisinge Buss som med säker hand lotsat oss runt på såväl breda som smala gator med denna stora buss.

En lyckad utflykt tycker

Jan Juréen