Referat från Ryttmästarbostället, 10 maj

Bussutflykt till Ryttmästarbostället vid Simsjön i Skövde.

Tisdagen 10 maj samlades ett antal Strömstarar vid Fässbergskyrkans Församlingshem för att tillsammans med ett antal ”Gamla MAIK:are” påbörja vår utflykt till Ryttmästarbostället.

Vårt första stopp på resan blev det smått legendariska Café Nordpolen i Vara, där vi undfägnades med kaffe och frukostfralla. Man gör bara ingen resa till Västgötaslätten utan att besöka Café Nordpolen.

Raskt gick färden i vår nästan fullsatta buss vidare till Simsjön några kilometer sydväst om Skövde. Här möttes vi av major Bernhard Englund som iklädd karolineruniform hälsade oss välkomna till sitt livsverk Ryttmästarbostället.

Vi fick veta att det var kung Carl XI som efter det skånska Kriget 1675–1679, beslutade att inrätta ”Indelningsverket” för att på så sätt ständigt ha en armé i beredskap. Det var bland andra generalguvernören för Bohuslän,  Rutger von Ascheberg, som var hjärnan bakom genomförandet. Varje landskap i Sverige fick i uppdrag att hålla ett regemente om cirka 1200 man redo. En så kallad rote om 3–4 gårdar skulle avlöna en soldat samt hålla denne med ett halvt tunnland bördig jord att bruka för självhushåll. En officer fick en större areal och hölls dessutom med 4 drängar och två pigor. I Sverige byggdes 35 000 soldattorp och officersboställen. Indelningsverket var en institution som bestod i mer än 200 år.

Den gården som vi besökte var ett ryttmästarboställe uppfört helt enligt Erik Dahlberghs ritningar från 1687. Området runt ryttmästarbostället var fyllt med soldattorp och uthus som flyttats hit, och som en gång i tiden bebotts av soldater tillhörande Wästgöta Kavalleriregemente, nuvarande K3 i Skövde.

När vi kommit in i husets dagligstuga trakterades vi omgående med en välsmakande buffé, som innehöll både flera sorters sill, lax, Janssons frestelse, paté och köttbullar m.m.Till maten kunde den hågade unna sig en snaps med Ryttmästarbrännvin, innehållande kummin, fänkål, enbär och honung, allt enligt ett trehundraårigt recept från Wästgöta Regemente.

Huset var som ett Kinderägg, eller som ryska dockor. När man var inne i ett rum, öppnade sig plötsligt en vägg eller en dold dörr till ytterligare ett rum. Alla rum var överfyllda med museiföremål som major Englund visste allt om och på ett utomordentligt humoristiskt sätt berättade om. Vi leddes in i Officersmässen, Gustavianska matsalen,  Empirematsalen, Gustaf II Adolfs rum, och Barockmatsalen.

Förutom all fakta om Karolinertiden, alla intressanta föremål och personligheter som besökt Ryttmästarbostället, fick vi också höra många dråpliga historier som tilldragit sig här, till exempel då vår konung, Carl XVI Gustaf, vid invigningen av anläggningen 29 september 1995, sköt av en grantopp med den stora salutkanonen till åskådarnas häpnad och förtjusning!

Den gode Bernhard Englund har inte bara låtit uppföra alla dessa byggnader på platsen, utan även samlat in alla museiföremål, målat tavlor och gjort väggdekorationer. Han har dessutom skulpterat flera byster av Carl XII, som inte bara visades här, utan även finns att beskåda i  Narva och i Fredrikstens Fästning. Han visade sig vara en sann konstnär förutom att vara en folkbildare och eldsjäl. Ryttmästarbostället bjuder verkligen på en historisk helhetsupplevelse.

Efter ett par intressanta och överraskande timmar var det dags åter vända mot Mölndal. På återresan passade vi på att göra ett stopp på Falbygdens Ost, för ytterligare en kopp kaffe och naturligtvis inköp av lite goda ostar.

Väl framme i Mölndal kunde vi tacka vår chaufför, Ola från Hisinge Buss, för god körning och kunde sedan gå ut i det efterlängtade vårregnet som så sakta börjat strila ner.                                                                                                        

Jan Juréen