Studiebesök, 19 jan -23

Den 19 januari var det dags för en historisk vandring bland Lindomestolarna på Mölndals museum. Antikvarie Hanna Eklöf var Strömstararnas guide för dagen. Flera av oss fick lära oss mycket nytt.

Möbeltillverkning i Lindome startade på 1600-talet. I de små byarna tillverkades möbler, ofta som en sidosyssla vid sidan av lantbruket. Under 1800-talet till tidiga 1900-talet skedde tillverkning av den kanske mest kända Lindomestolen kallad ”Göteborgsstolen”, en liten länstol. Denna stol var främst eftertraktad bland borgarna i Göteborg, och tillverkades därför på beställning till många lite finare hem. Björk var det vanligaste träslaget vid tillverkning av ”Lindomestolarna”, som därmed blev ganska tunga.  Den populära Göteborgsstolen däremot, tillverkades i polerad mahogny.

Nämnas bör att klädseln på dessa vackra stolar ursprungligen oftast var i mörkmålat tyg, för att imitera en läderklädsel. Annan klädsel som förekom, var tyg vävt av tagel (hästhår), vilket gav en mörkt skimrande slitstarkt yta.

Stilarna varierade över tid. Inspiration kom från rokoko, nyklassicism, gustaviansk men även en kinesisk påverkan, med skrattande munnar.

Möbelproduktionen i Lindome var hela tiden på hantverksbasis, och man kunde i slutet av 1800-talet inte konkurrera med den ny fabriksgjorda tillverkningen. Produktionen av stolar och andra möbler fortsatte dock på enstaka ställen i socknen under hela 1900-talet.

  • A.L.-230124