Medlemsträff 20 december 2022

Julavslutning med Jussi Björling.

Onsdag 5 december samlades drygt 100 medlemmar till årets sista träff, en traditionsenlig sammankomst med risgrynsgröt och skinksmörgås. i Fässbergskyrkans Församlingshem.

Sammankomsten började med att föreningens tidigare kassör Gunnel Jansson, med inlevelse deklamerade Viktor Rydbergs ”Tomten”.

Sedan den goda gröten avnjutits var det dags för vice ordf. Jan Johansson att hälsa Bertil Bengtsson, en av grundarna av  Jussi Björlingsällsakapet och numera hedersmedlem i Sällskapet, välkommen. Bertil hade kommit till oss för att berätta om Jussis alltför korta men synnerligen framgångsrika musikaliska liv.

Jussi föddes i Borlänge 1916 som nummer två i en brödraskara av 4 pojkar. Jussis pappa David som var son till en smed, var själv operasångare utbildad på Metropolitan Opera School  i New York, där han bland annat fått gratis undervisning av Caruso.

David började träna sina söner i sång redan i mycket tidig ålder, Jussi debuterade på scenen redan vid 4 års ålder. Redan i pojkåren tog fadern sönerna med sig till Amerika där de fick turnera runt och sjunga för publikunder namnet Björlingkvartetten.  David avled 1926 då Jussi endast var 16 år gammal och arbetade vid denna tid som springpojke i Ystad. En operasångare som hörde Jussi sjunga ordnade då att Jussi fick åka till Stockholm för att provsjunga för den legendariska men fruktade operachefen John Forsell. John Forsell ansåg att den 17-årige Jussi var märkvärdigt bra, närmast ett fenomen. Operachefen tog den föräldralöse Jussi under sina vingar och såg till att han fick en fin utbildning på Stockholms Musikkonservatorium.

Jussi gjorde sedan debut på Stockholmsoperan i Puccinis Manon Lescaut år 1930.

Bertil Bengtsson, som under 40 år rest jorden runt och berättat om Jussi, visade oss åhörare bilder från Jussis framträdanden och spelade dessutom upp ett antal sånger och operaarior, bland andra Bertils favoritaria ”Martha”.

Vi fick en insikt i Jussis sångteknik ”sul fiato”  och ”legato”, alltså hur han var en mästare på att sjunga så länge på ett enda andetag, synbarligen helt utan ansträngning.

Under senare år råkade Jussi ut för alkoholproblem, vilket kanske inte var så konstigt, då han genom åren gjorde över 3200 föreställningar, och hade tränat in 55 operaroller på flera språk, som alla skulle framföras i världsklass kväll efter kväll, resandes runt i världen långt från sin hem och familj.

Undertecknads eget operaintresse väcktes efter att  ha sett Jussi som Rodolphe, och Brita Hertzberg i rollen som Mimi i La Bohème på Stockholmsoperan 1953. Några år senare fick jag tillfälle att uppleva Jussi Björling och Birgit Nilsson tillsammans i Tosca, också på Stockholmsoperan. Ja, jag vågar säga att jag har sett de stora elefanterna dansa!

Bertil Bengtsson avslutade sitt intressanta framförande med att spela A. Adams Julsång ”O Helga Natt”, det var så vackert att fler än mina ögon tårades, ingen jul utan ”O Helga Natt”!

Jussi Björling avled alldeles för tidigt av en hjärtinfarkt den 9 september 1960 i en ålder av endast 49 år.

Bertil Bengtsson avtackades med en gåva från föreningen och en välförtjänt applåd.

 

Medlemsträffen avslutades med att vår ordförande Kaj-Åke Larsson tackade föreningens supportgrupp, som iordningsställer  lokalen inför och efter, våra medlemsträffar, samt alla våra cirkelledare, för deras engagemang under året i föreningen. Utan deras insatser skulle vi inte kunna driva en så stor förening med 600 medlemmar.

Som tack för sin diktläsning, fick Gunnel Jansson också motta en välförtjänt blomsterkvast.

Styrelsen lägger just nu ett puzzel för att få ihop 2023 års välfyllda vårprogram, som vi räknar med ska nå mottagarna före jul.

Därefter återstod endast för medlemmarna att trotsa kylan och vintermörkret och sakta dra sig hemåt i det nyfallna lagret av julesnö.

Jan Juréen