Bedrägeri mot äldre, referat från föredrag

Som äldre är vi en utsatt grupp för olika typer av bedrägerier.
Polisen Magnus Lindegren från bedrägerisektionen i Region Väst har haft ett föredrag för seniorer på Chalmers. Här kommer en sammanfattning av föredraget.

Bedrägerier mot äldre - undvika att bli lurad.

Kort referat av föreläsning med polis Magnus Lindegren, bedrägerisektionen i Region Väst. (Chalmersseniorer)

På föreläsningen togs upp: social manipulation, romansbedrägerier, investeringsbedrägerier, annonsbedrägerier, falska mail och sms, samt falska poliser.

Bedragarna blir skickligare och skickligare i sitt agerande mot brottsoffren. Många har säkert utsatts för ”nigeriabrev”, fysiska brev = Fishing. Nu förekommer även Vishing och fysisk Vishingvoice fishing. Det vill säga: någon ringer upp och utger sig från att komma från en bank, en myndighet eller tex polisen. Bedragaren har uppgifter om dig och låter mycket trovärdig. Ber dig t ex gå in på ”bankens” hemsida och fylla i uppgifter. Sidan ser vid första anblicken ut som den brukar. Men… Beroende på hur du svarar, kan uppringaren byta kurs för att försöka nå fram till sitt mål – d v s att få dig att lämna ut BankID eller kod till bankdosa eller dyl. Syftet är att komma åt dina pengar. Bedragarna är oerhört skickliga på att manipulera under samtalets gång.

Råd från polisen: Lämna aldrig ut BankID eller koder till uppringare!!! 


En annan sak är om du själv kontaktar din bank eller t ex 1177 och man begär att du ska identifiera dig med BankID. Då ska du göra det.

En bedragare kan t ex börja med att ditt konto/bankkort har blivit kapat och jag kan hjälpa dig. Beroende på hur samtalet fortlöper, kan uppringaren säga att jag har en kollega som kan komma till dig och hämta ditt kort så vi kan spärra det. Strax därefter ringer det på dörren och personen efterfrågar bankkortet. Erbjuder sig också att ta med sig alla smycken och andra värdesaker i en påse att lägga i ett bankfack. Detta är fysisk Vishing - gå inte på detta!!! En bank eller myndighet jobbar inte på detta sätt. (Genom Vishing/fysisk Vishing blev brottsvinsten all time high i december 2021 – 50 miljoner kronor).

Smishing är när man får sms med någon sorts budskap. Detta riktar sig främst till mindre företag, men också till privatpersoner – t ex ditt paket väntar på dig…betala… Detta är ytterligare en väg in för bedragare.

Begreppet Spoofing är att systemet som visar vem som ringer kan manipuleras. Det kan stå ett helt annat telefonnummer till någon som om man kollar upp det via t ex Eniro, verkar vara helt i sin ordning. Men…

Romansbedrägerier har ökat med 30% från 2020-2021. Genomsnittet per drabbad målsägare som blivit av med pengar är 250-300.000kr. Är man ensam, kan det vara mysigt att få en relation med någon via nätet, men börjar det handla om pengar – avsluta relationen och skicka definitivt inga pengar!

Investeringsbedrägerier – här är ofta kryptovalutor involverade. Den största är Bitcoin.
Råd från polisen: Ta reda på fakta, var källkritisk, kontrollera med Finansinspektionen om företaget existerar, om det finns det på en varningslista? Acceptera aldrig att låta någon fjärrstyra.

Falska mail och sms – kan t ex komma från ”Skatteverket” – du har återbäring, ”ICA” presentkort på 5000kr, ”Post Nord” paket att hämta ut… Vad det än handlar om är det BankID eller dylikt man vill åt. Lämna inte ut!!!

Kontentan: Lämna aldrig ut dina uppgifter när du blir kontaktad. Och hjälp dina äldre vänner och släktingar med detta. T ex en kom-ihåg-lapp vid telefonen. Öppna inte dörren för okända osv.