SPF Moringen på maskeradbal i Bergslagen

I Kopparberg, djupt in i Bergslagen vid sjön Ljugarn finner vi Operahuset på Skäret, inhyst i det gamla sågverkets virkesmagasin. Hit tar man sig inte spontant i ett nyckfullt infall. Det kräver beslut och planering. Inte minst hur resan ska företas. Vi i Moringen valde den bekväma bussen. Ett annat trevligt alternativ är annars operatåget som har en egen plattform utanför operahuset. Om du skulle äga ett sjöflygplan erbjuds du parkering vid Ljugarns strand.
I år ger man Guiseppe Verdis Maskeradbalen. Ett musikaliskt spektakel med stort artisteri, högsta klass på internationella sångare och våra egna musiker i Svenska Kammarorkestern. Maskeradbalen kretsar kring kungamordet 1792 men vid urpremiären fick librettot inte innehålla den svenska kungen Gustav III. Det ansågs för kontroversiellt att mörda en kung på operascenen. I årets uppsättning är Gustav III tillbaka. I ett svartsjukedrama om den fagra Amelia blir han mördad av Anckarström.
Publiken på 800 personer var helt oförberedda när skottet small. Så välregiserat för att maxa effekten. Hela salongen tappade andan en stund när teaterblodet rann över kungens kläder.
Tre aktörer vann våra hjärtan speciellt; dirigenten - Lorenzo Coladonato från Italien, Anckarström – Valdis Jansons från Lettland och den alldeles betagande skönsjungande Amelia – Kseniya Bakhritidinova, från Ukraina. Hennes klädedräkter bar tydliga inslag av gult och blått, ett budskap vi såg och tog till oss.
Uppfyllda av föreställningen gick färden i den ljumma augustikvällen via slingrande bergslagsvägar förbi småsjöar till Grythyttans gästgivargård, etablerad 1640. En sen supé som varade i flera timmar. God mat, proffsig servering och trevligt sällskap. Klockan hann bli midnatt.
Grythyttan, med cirka 700 invånare, består i stort sett av gästgiveriet och en gata med gamla hus. Tidigare bodde här hantverkare som snickare, skomakare och kopparslagare. Nu är husen uppgraderade med snofsiga gästrum för gästgiveriets besökare.
Efter egentid med morgonpromenad, shopping av skrädmjöl i Grythytte Qwarn och lunch på Grythyttans herrgård, med en musikalisk överraskning i en lada, lämnade vi Bergslagen. Skönt att sätta sig i bussen, sluta ögonen och vila i allt vi upplevt under två av sommarens varmaste dagar.

SPF Moringen
Eva Gustavsson