SPF Moringen reser till Island, 13-17 maj

Tisdagen den 13 maj åkte en grupp på 49 personer med flyg till Reykjavik för att besöka Island. Den tre timmar långa resan blev lite ”förkortad” eftersom vi fick ställa tillbaka klockorna 2 timmar för att komma i fas med det land vi kom till.

Upplevelserna började nästan direkt efter ankomsten med ett besök i Den Blå Lagunen, ett utomhusbad med ett ca 40-gradigt turkosfärgat minelralrikt vatten. Under besöket i Island fick vi vara med om många olika kultur- och naturupplevelser.

Andra dagen började med en trivsam stadsrundtur med besök i bl a det spektakulära operahuset och Hallgrimskyrkan. Eftermiddagen ägnades bl. a. åt ett besök i Haldôr Laxness hem, numera museum. Halldôr Laxness fick Nobelpriset i litteratur 1955 med motiveringen "För hans målande epik, som förnyat den stora isländksa berättarkonsten".

En dag gjorde vi en resa i den sk Gyllene Cirkeln, dvs besök vid både Geysir med sina sprutande källor, Gullfoss med sitt magnifika vattenfall och Tingvalla, där islänningarna redan för mer än 1000 år sedan träffades på somrarna för att fatta sina viktiga beslut. Här går också en magnifik ravin i marken, som har att göra med kontinentalplattornas förskjutningar, och sprickan blir hela tiden bredare, sakta men säkert. Här kan man verkligen säga att Amerika och Europa möts på riktigt.

En annan dag åkte vi lite norr ut för att bl a se Snorri Sturlusons bosättning i Reykholt, med en kyrka och den varma källan han badade i, med anor från 1200-talet. Snorri Sturluson var adelsman, hövding, lagman, politiker, författare och skald. Han betraktas som författare till Den yngre Eddan, vilken kan ses som en handbok i skaldekonst och lärobok i nordisk mytologi. Alldeles i närheten finns en lite geologisk specialitet, där man kan se vatten komma ut ur marken/lavalagringarna en god bit ovanför det i övrigt strida vattenflödet i Hraunfossa. Lite längre bort i Deildartunguqver fick vi stifta bekantskap med Islands största varmvattenkälla, där vattentemperaturen når upp till kokpunkten, m. a. o. risk för att bränna sig riktigt ordentligt om man skulle stoppa ner fingrarna.

En sammanfattning av besöket "i Island", som befolkningen själva säger och inte "på Island":
Intrycken varierar nog mellan oss resenärer, men för egen del blev jag imponerad av det vidunderligt karga och vilda landskapet och inte minst den både mänskliga och geologiska historien, som man lätt känner av där. Jag blev dock mycket förvånad över avsaknaden på vegetation i form av träd och buskar. Lavaytorna är i huvudsak täckta av mossa, som sägs ändra naturens färg till stor del från gråsvart till grönskimrande, när det kommit tillräckligt med nederbörd.

Appropå nederbörd kunde vi konstatera, att det måste vara svårt att arbeta som meteorolog i Island. Vädret varierar ständigt och höll sig oftast inte utan förändring mer än 10-15 minuter i taget och temperaturen var mellan 4-12 grader.

Ett spännande land med mycket historia, geologiska ovanligheter och speciell natur.
Text: Gary Hägre