SPF Moringen besöker Filmstaden - Äntligen!

Den utflykt till Filmstaden i Råsunda, som SPF Moringen planerade redan före pandemin, har nu genomförts. Deltagarna samlades på pendeltåget för gemensam resa, och för många av oss kändes det lite ovant efter att vi i ett par år undvikit att åka kommunalt eller med allmänna färdmedel. Stämningen var god redan från start. Det kändes nästan högtidligt att i det vackra höstvädret gå igenom entrén med smidesportalen som välkomnar besökarna när de kommer till Filmstaden.

Vår guide Mikaela Kindblom mötte oss utanför portvaktsstugan som nu är hemvist för stiftelsen som driver verksamheten idag. Tidigare var portvaktsstugan bemannad dygnet runt och portvakten ansvarade för områdets säkerhet. Mikaela Kindblom visade oss runt och pekade ut de byggnader som fortfarande finns kvar i området. Det var hus för administration, laboratorium, matsal, lilla ateljén och regissörspaviljongen. Dessutom fanns tidigare en stor växthusliknande byggnad där olika miljöer kunde byggas upp.  Det var ca 400 personer som arbetade inom området och de flesta av våra tidigare filmstjärnor har arbetat här. Idag är det en modern och trivsam stadsdel med bostäder och arbetsplatser, men där filmhistorien är mycket märkbar genom namn på gator och byggnader.

Efter rundvandringen gick vi in i värmen i portvaktsstugan för att dricka kaffe. Vår guide talade vidare om vår svenska filmhistoria och visade många exempel på gamla klassiker. Filmstaden i Råsunda var aktiv från 1920 fram till 1999 då den sista filmen, En julsaga, producerades där.

Jag tror att vi som var med på denna guidning av vår duktiga guide, kommer se gamla filmer med helt nya ögon i framtiden. Är det filmat i studio eller är det ute? Vi kommer leta efter tecken, t ex ljussättning, vind, med mera.

En intressant och trevlig dag 
Inga Burebo Karlsson