SPF seniorerna Moringens Maltaresa.

Vi kom hem till Nynäshamn bärande på minnen av sprakande färger, dofter, smaker, mäktiga berättelser, värme från sol och människor.

  • Marsalforn, Malta
  • På väg till Blå Fönstret
  • De Blå Grottorna
  • Ggantija temålen
  • Demonstration av osttillverkning
  • Marsalforn, Malta
  • På väg till Blå Fönstret
  • De Blå Grottorna
  • Ggantija temålen
  • Demonstration av osttillverkning

Så här gick det till: Tolv Moringenmedlemmar lämnade Nynäshamn med buss väldigt tidigt, kl. 02.15, 9 april. Längs vägen plockade vi upp andra SPF Seniorer tills vi var 32 st. Och vid Arlanda lyfte vi kl. 06.00 på väg mot Malta. Man hann sova lite på planet och med stark medvind landade vi 30 minuter tidigare än väntat.

Varma vindar hälsade oss välkomna till Malta och vår guide, Fredrik Hammenborn. Buss genom ett grönt och frodigt Malta och båt till ön Gozo, sedan buss igen till Marsalforn och en smaklig lunch på en lokal restaurang och inkvartering på hotellet. Egen tid att njuta av omgivningarna och för egen del inkluderade detta horisontell meditation till vågskvalp från havet.

Gozo är mindre än Malta och sevärdheter är nära till hands. Nästa morgon befann vi oss vid Ggantijatemplen. Det största dateras till 3600 f.Kr. Det finns fler tempel på Malta men dessa anses vara de bäst bevarade. Många intressanta fynd har gjorts bland de enorma megalitblocken bl.a. två huvuden, som tidigare satt på stenstatyer. Efter att vi hade imponerats av den uråldriga byggkonsten bar det iväg via huvudstaden på Gozo, Rabat, till det Blå Fönstret och De Blå Grottorna. De gör rätt för namnet med det lysande blå vattnet. Grottorna har bildats i fantastiska klippformationer av kalksten, formade av vatten och vind. Vackra vyer med havet i fonden! Vidare till Xlendi, en charmig liten hamn där vi åt en god fisklunch och sedan vidare till en hantverksby, där det vid gatan finns en tvättstuga byggd av Johanniterriddarna, två grottor med tvätthoar uthuggna i klippan och försedda med naturligt rinnande vatten.

Johanniteriddarnas byggkonst finns överallt på Malta, man kan inte missa den: De imponerande försvarsmurarna, vackra hus, gator, försvarstorn m.m. alla byggda i honungsfärgad kalksten.

Vi var tillbaka i Rabat på kvällen. Så följde en en brant promenad till Citadellet och sedan en traditionell måltid med Fenkata som huvudrätt. Förrätten var en provsmakning av handgjorda ostar av får- och getmjölk. Fenkata, vad är det? Det är marinerad kanin, mör och smaklig. Dessert bestod av honungsring och hemgjord nougat. Detta avslutade en dag fylld av många olika upplevelser.

Nästa dag: Avfärd till huvudön Malta, St Julians via Golden Bay och en promenad genom ett naturområde med rikt blommanade växtlighet, som intresserade trädgårdsentusiasterna bland oss. Färg, form och en kännbar doft av honung, som kom från en oansenlig liten gul/grön blomma. Den växer i kuddar med tiotusentals pyttesmå blommor på varje kudde. Nedanför klipporna finns vikar med gyllene sandständer och det blå havet. Vilken färgprakt på näthinnan! Sedan St. Julians och vårt nya hotell invid havet, ny orientering i omgivningen och middag.

En ny dag följde med utforskning av södra Malta. Vi började med en liten promenad och tittade långt ner på klippor formerade som en bro över vattnet. Därefter till Marsaxlokk fiskehamn med färgglada båtar och marknad. Kända och okända fiskar fanns till salu, prima frukt och grönsaker, rädisor stora som ägg, handarbete, kläder, skor, och mycket mer. Marsascala var nästa anhalt med fisklunch och förrätt av möra bläckfisktentakler - mycket god!

Valetta, Maltas huvudstad var målet för nästa dag. Staden byggdes av Johanniterriddarna på 1500-talet. Här kan man känna historiens vingslag. St. Johns Cathedral har en lång historia, bl.a. med fina målningar av Mattia Preti på tak och väggar med en tredimensionell teknik, som var ovanlig på 1600-talet. Hela golvet är täckt av riddarnas gravstenar i marmorintarsia. På eftermiddagen såg vi bildspelet Malta Experience.

Följande dag kunde vi gå på upptäcksfärd på egen hand. En bussbiljett kostar €1.50 per dag och man reser så mycket man vill kors och tvärs över hela ön för det. Därefter blev det avfärd kl. 17.00 till Birgu, en av de "Tre städerna" där vi vandrade längs de smala gatorna med vår guide, som återigen gav oss massor av bakgrundsinformation, roliga anekdoter och som alltid bjöd på sig själv.

Kvalitetsviner produceras på Malta, och dagen innan avfärd besökte vi Meridiana, en liten vingård för en vinprovning. Här var vi tacksamma för skuggan, vädret hade gradvis blivit varmare för varje dag - helt underbart! Mosta i mitten av ön är känd för sin kyrka, vars kupol är den fjärde största i Europa. Kyrkan byggdes av frivilligarbetare under senare delen av 1800-talet. 1942 träffades den av en 500 kg bomb, som gick genom taket och rullade runt bland 300 besökare utan att explodera! Vår dag avslutades med en promenad genom Mdina, den tysta staden med vacker honungsfärgad kalksten överallt. Dagen avslutades i ett gammalt krutlager, nu en fin restaurang. Vi satt under ett välvt tak med ena väggen från romartiden och njöt av ytterligare en delikat måltid. Det blev en värdig avslutning på en underbar resa. Man kom hem med huvudet fyllt med goda minnen av trevliga människor och den högst intressanta och färggranna ön. En verklig apititretare!

För fler bilder  klicka här

Text och bild: Ann Gould