Sagan om sotaren

Jan Nordelöf är styrelseledamot i SPF Seniorerna Stockholmsdistriktet och jur kand. Det här är hans berättelse:


Nu skall jag berätta något som hände mig själv för några veckor sedan. En dag ringde det på min dörr, jag öppnade. En man ville sälja mig ett besök av sotare. Jag tackade nej.

Han var enträgen. Jag sa "jag har redan en sotare som jag anlitar så nej tack! nej tack! nej tack! jag är inte intresserad". Försäljaren vände sakteliga och avvek.

Efter några veckor kom en liten vit bil och parkerade på min garageuppfart. Ur bilen stiger två man. Den ene tar fram vad som skulle föreställa utrustning för sotning. Det fanns ingen text på bilen som talade om att det var en sotarfirma som hade parkerat hos mig.

"Sotarna" ringde på och jag öppnade. Besökaren sa "Vi skall sota här". Jag sa att "jag haft besök av en kille som ville sälja en sotartjänst till mig för någon vecka sedan och att jag klart och tydligt talat om att jag inte var intresserad – jag har redan kontakt med en sotare så nej tack! nej tack! nej tack!". "Sotaren" sa "Jag förstår ingenting – jag går bara efter en lista som jag har fått".

Jag sa "Jag hoppas att du begriper att jag inte har beställt någon sotning – jag anlitar en annan firma som har skött saken i säker tjugo år". Jag stängde dörren och besöket släntrade i väg till sin bil och försvann.

Mina reflexioner, tillika signaler om att jag förmodligen var utsatt för något som inte stod rätt till. Varför kommer sotaren i en bil där det inte finns någon identifiering med en text på bilen att det är en sotarfirma? Varför kommer det två man? Det har det aldrig gjort från den sotare som jag brukar anlita.

Sotning i en villa är enligt min mening typiskt sett ett enmansjobb. Varför kommer man med en utrustning som inte på samma dag liknar den utrustning som min sotare har med sig.
Varför skickas inget papper ut om att "ni skall vara hemma under den tiden för då kommer jag och sotar". Det gör alltid min sotare.

Sensmoralen är att du skall var kritisk till sådana här spontangrejer – det är bara ett försök att få komma in! Jag kan ge mig den på att besökarna har kollat upp hur gammal jag är. Vi äldre hör kanske till den grupp som är väldigt lättlurade och har svårt att säga nej tack.