190318 Ryska Nationalbaletten på Cirkus

Ryska Nationalbaletten från Moskva gästspelade i mars på Cirkus i Stockholm med baletten Svansjön, tidernas mest populära balettklassiker med musik av Tjajkovskij.

SPF Seniorerna Falun hade lyckats komma över 45 biljetter, och vi som hade turen att vara med fick uppleva en överdådig fest för ögat och örat, även om musiken inte framfördes av en levande orkester utan var förinspelad.

Svansjön hade urpremiär i Moskva 1877. Den handlar om striden mellan kärleken och ondskan, personifierade av en prins, som förälskar sig i en vacker svan, och en ond trollkarl. Lyckligt eller olyckligt slut, var frågan. Bådadera har förekommit genom tiderna. Den här föreställningen utmynnade i ett lyckligt slut, vilket lär vara i enlighet med den ursprungliga versionen.

Före resan hade några av oss deltagit i en förhandsträff för att få veta mer om balettens innehåll, dansarnas villkor, koreografen, regissören och Tjajkovskis musik.

Kvällen inleddes med middag i festvåningen på Cirkus Restaurang. Menyn bestod av förrätt (Toast med varmrökt lax, citron, gräslökskräm, picklad gurka och örtsallad), varmrätt (Pepparstekt kalventrecôte med parmesan- och örtgratinerad
potatisrulle, marsalasås samt sockerärtssallad), kaffe/the och en liten tryffel, allt i generöst tilltagna portioner.

En vårresa? Nja, trots vårdagsjämningstider och trots alla svanar på väg norrut som syntes på åkrarna var det snarare en vinterresa i snöyra. Men på hemvägen hade busvädret upphört.


Birgitta Sandström visar vägen till restaurangen och baletten


Toast med varmrökt lax


Pepparstekt kalventrecôte

Text: Margareta Nissby Foto: Maria Bjerneby Häll