Trygghetsboendegruppen

Olika former av boenden: Klicka här för att läsa om olika begrepp i sammanhanget och om vad som redan finns i Falun.


December 2023: Inflyttning i Hyttkammaren.

September 2023: Artikel i "Lokalt i Falun".

Maj 2023: Inbjudan att teckna sig för lägenhet. Läs här.

Juni 2022: Första spadtaget vid Yxhammarsgatan. Läs här.

April 2022: Spaden i marken efter semestrarna för vårt eget Trygghetsboende. Läs här.


November 2021: Även i Svärdsjö händer det saker på trygghetsboendefronten, klicka här för att läsa i Annonsbladet.

Maj 2021: Trygghetsboendegruppen rapporterar.

April 2021: Företaget Byabo planerar att bygga trygghetsboenden i Svärdsjö. Klicka här för att komma till deras webbplats, de har även en facebooksida.200423 Kopparstaden svarar på Urban Björns insändare

200418 Insändare av Urban Björn
.

200413 Insändare, signerad SN

Februari 2020: Lägesrapport från Trygghetsboendegruppen

November 2019: SPF Seniorerna Faluns enkät trygghetsboende - 2019

Trygghetsboendegruppen inom SPF Seniorerna Falun har nu arbetat i snart tre år med att försöka få igång byggnationen av ett eller flera trygghetsboenden i Falun. Vi hoppades att vi skulle kunna presentera ett positivt resultat så här dags, men vi måste dessvärre arbeta vidare och behöver därför ett nytt underlag att använda vid våra diskussioner med våra politiker, kommuntjänstemän och intresserade privata markägare och byggherrar. Klicka här för att komma till enkäten.

November 2019: Lägersrapport från Trygghetsboendegruppen

190403 "Alla partier har tydligen fått upp Trygghetsboende på agendan, när man läser partiernas annonser och programförklaringar, och även Falukurirens ledarredaktion. Tack!... Nu återstår bara att se om det som hittills framkommit bara är valfläsk eller om det kommer att bli verkstad av det hela."

Så skriver vår förenings Trygghetsboendegrupp i en ny insändare i DT. Läs hela insändaren här.

190323 Kommer det att hända något med trygghetsboenden nu?

Det är inte lätt att veta om det är valfläsk inför omvalet eller om vår förenings trygghetsboendegrupp äntligen har lyckats påverka politikerna så att de inser att det behövs göras aktiva insatser för byggandet av olika typer av äldreboenden i Falun. För nu tycks alla partier försöka övertrumfa varandra i frågan i olika insändare i dagspressen. Dessutom ett brandtal för ett Seniorernas hus. Håll tummarna för att frågorna inte glöms bort efter valet!

190312 Öppet brev: 500 hushåll vill ha Trygghetsboende i Falun – men ingenting händer!

November 2018: Rapport från Trygghetsboendegruppen

Augusti 2018: Hur går det för Trygghetsboendegruppen?

Trygghetsboendegruppen arbetar oförtrutet vidare med att förmå byggare och politiker i Falun att bygga Trygghetsboende. Men som alla vet så mal de politiska kvarnarna långsamt och det är svårt att få klarhet i vad politikerna egentligen tycker om våra förslag. När vi talar med de olika partierna och kommunledningen så är de mycket intresserade och tycker att det är bra att vi engagerar oss i frågan om Trygghetsboende. Men sedan verkar det som att det inte händer något. När det gäller framtida byggplaner fram till 2020 verkar det som att det i första hand handlar om, billiga Hyresrätter, Förskolor, Vård och Omsorgsboende. När det gäller Trygghetsboende är det bara ombyggnation av Vård- och Omsorgsboende på Lustigknopp som kan bli aktuellt, när det nya Vård- och Omsorgsboendet på Seminariegatan blir färdigt.

Vi har ännu inte fått något besked från Lillskär vilken boendeform det blir på Norra Järnvägsgatan. Vi väntar svar under augusti månad.

Vi undersöker också vilka möjligheter det finns att bygga ett Trygghetsboende i Born-området och då i eventuell form av Kooperativ hyresrätt, som du kanske läste om i Senioren, hur de hade gjort på Öland.

Trots att det ibland känns motigt så arbetar gruppen vidare för att påskynda Trygghetsboende i Falun.

När du läser detta har du kanske också läst en debatt artikel med rubriken:

"Trygga bostäder för seniorer – nyckeln till flyttkedjan" i Dalademokraten den 9 augusti eller Falukuriren (klicka här).

Urban Björn, Sören Norgren och Gunnar Trued

 

180215 Enkät om trygghetsboende på Norra Järnvägsgatan

Vår Trygghetsboendegrupp har skickat ut ett gruppmejl med en enkät om trygghetsboende på Norra Järnvägsgatan. Klicka här för att komma till enkäten.

180207 Rapport från Trygghetsboendegruppen

180102 Intervju i Falu-kuriren med vår Trygghetsboendegrupp.

Klicka här för att läsa artikeln.

170515 Trygghetsboendegruppen informerar om resultatet av enkäten

Det är tydligt att det finns ett stort intresse bland SPF Seniorerna i Falun för boendeformen "Trygghetsboende". Intresset var mycket större än vad vi i gruppen kunde föreställa oss.

Enkäten sändes ut till 1560 e-post adresser och en artikel var införd i MedlemsNytt 2017-1. Det kom in 506 svar, varav 470 svarade att de var intresserade av boendeformen, antingen i form av bostadsrätt eller hyresrätt. De flesta vill bo centralt och det är 2 alternativt 3 rum o kök som efterfrågas.

Med detta stora intresse i ryggen går nu Trygghetsboendegruppen vidare med att kontakta byggföretag och kommunen, för att höra om det är möjligt att bygga ett nytt Trygghetsboende i Falun.

Trygghetsboendegruppen kommer att informera vidare när vi fått några klara besked om när och var det kan bli möjligt att bygga de nya lägenheterna. Vår målsättning är att det skall vara nära till affär, apotek, vårdcentral, bussförbindelse och grönområde. Var vi skall finna denna fantastiska plats är ett stort ?

Vi kan nu berätta att vi har varit i kontakt med kommunen samt ett antal byggföretag, och vi ser med spänning fram mot våra vidare dis­kussioner med dem. Vi kommer fortlöpande hålla SPF-medlemmarna informerade om vårt fortsatta arbete med att få till ett bra "Trygghets­boende" i Falun.

Trygghetsboendegruppen
Gunnar Trued, Urban Björn och Sören Norgren

 

Mars 2017 Enkät om intresse för trygghetsboende

På Seniorens webbupplaga, Landet Runt, kunde man för något år sedan läsa en artikel som redovisade att det, genom SPF-föreningarnas försorg, färdigställs seniorbostäder i Gävle. Vår förening tog därför kontakt med dem och gjorde därefter ett studiebesök i Gävle.

Inom SPF Seniorerna Falun har nu bildats en Trygghetsboendegrupp, bestående av Gunnar Trued, Sören Norgren och Urban Björn för att driva en liknande verksamhet. De skickar ut en enkät via gruppmejl för att undersöka vilket intresse det finns bland våra medlemmar.

Om du klickar här kan du läsa enkäten.

Olika former av boenden

Klicka här för att läsa om olika begrepp i sammanhanget och om vad som redan finns i Falun.