Mat

Hur är det med äldrematen i Falun?

Vi vet ju alla att maten har stor betydelse för vår hälsa och vårt välbefinnande. Det gäller alldeles särskilt för äldre i vård- och omsorgsboende som behöver näringsrik mat med rätt konsistens. Många boende har svårt att tugga eller svälja och behöver t ex timbalkost eller gelékost och de flesta fordrar energi- och pro­teinberikad mat. Hur kan de få det i Falu kommun?

De som bor på vård- och omsorgsboenden

I Falun har vi 15 särskilda boenden varav 3 privata för de som har en demenssjukdom och de som har stort vård- och omsorgsbehov. 13 boenden får sin mat från kommunens centralkök, Haraldsboköket, medan ett privat boende har eget tillagningskök. Ett annat privat boende har valt att låta Dafgårds leverera måltiderna. På Haraldsbokökets matsedel finns två rätter att välja på till såväl lunch som middag. Huvudkomponenten i måltiden levereras kyld från Haraldsboköket till avdelningarna på hemmen där den tas om hand av personalen som kokar potatis och tillreder grönsakerna. Särskilda dietkokerskor i Haraldsboköket ansvarar för alla specialkoster som utgör 20 procent av de ca 1300 äldreportioner som tillagas per dag. Vårdpersonalen lagar frukost och mellanmål och ser till att de som behöver extra tillskott, t ex energidrycker får det. De boende betalar 125 kr per dygn för maten (2024).

I Socialstyrelsens enkätundersökning ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?" ställdes två frågor om maten till de äldre: ”Hur brukar maten smaka?” och ”Upplever du att måltiderna på ditt äldreboende är en trevlig stund på dagen?” I Falun svarade 64 procent av de tillfrågade att de var nöjda vilket är lägre än genomsnittet i landet, som ligger på 72 procent i 2022 års undersökning.

De som behöver få mat levererad hem

De äldre som bor kvar hemma men inte kan laga sin mat själva kan få hjälp av hemtjänstpersonalen att handla och att värma matlåda. Från Haralds­boköket kan man nämligen beställa kyld mat som levereras hem och två rätter finns att välja mellan. Det går också att få specialkost. En portion kostar 77 kr. För att få mattjänst be­höver man kontakta om­vårdnadsförvaltningens biståndshandläggare. Måltiderna är närings­beräknade och alla matsedlar finns på kommunens webbplats, klicka här.

Från några restauranger kan man också beställa varm mat som kommer hem vid lunchtid.

De som kan gå ut och handla eller äta

För de seniorer som är rörliga och kan ta sig till närmaste skola eller restaurang finns många möjligheter att äta lunch tillsammans med andra.

De flesta skolor serverar skol­lunch till pensionärer för 65 kr (egentligen 650 kr för tio kuponger) (2022). Läs en broschyr om det här. Det gäller bara att kontakta omvårdnadsför­valtningen för att få ett biståndsbeslut och beställa kuponger som kommer med posten. Klicka här för att skriva ut ansökningsblanketten. Vilken mat som serveras i de olika skolorna  kan du se om du klickar här. Du kan också få matsedeln till din smartphone genom att installera en app. Läs mer om appen och skolmatsedel genom att klicka här.

Flera lunchrestauranger erbjuder pensionärsrabatt. Då kan det röra sig om 5-10 kr rabatt på det ordinarie priset.

I livsmedelsaffärerna kan man nu få djupfrysta rätter som är anpassade efter äldres behov som t ex Findus GoVital. Proteinberikade soppor finns också. I mjölk­kylen kan man hitta proteinrika mellanmål, t ex Arla Protino.

Äta tillsammans

Vi som är medlemmar i SPF Seniorerna Falun har flera möjligheter att äta till­sam­mans; Trivselkommitténs lunch på Gamla Elverket Ölandsgatan 8 varannan fredag (klicka här för att på Mötessidan se vilka fredagar som är "varannan") och Kursverksam­hetens utbud är exempel. Detta med gemenskap vid matbordet är något mycket väsentligt. Maten smakar så mycket bättre, våra sinnen stimuleras av matens smaker, dofter, fär­ger och konsistens. Vi tillgodogör oss näringen bättre så chan­sen finns att vi kan före­bygga många krämpor som brukar drabba på äldre da'r. Matglädje är något vi alla borde få känna.

Margareta Dunkars