Mat

Hur är det med äldrematen i Falun?

Vi vet ju alla att maten har stor betydelse för vår hälsa och vårt välbefinnande. Det gäller alldeles särskilt för äldre i vård- och omsorgsboende som behöver näringsrik mat med rätt konsistens. Många boende har svårt att tugga eller svälja och behöver t ex timbalkost eller gelékost och de flesta fordrar energi- och pro­teinberikad mat. Hur kan de få det i Falu kommun?

De som bor på vård- och omsorgsboenden

I Falun har vi 14 särskilda boenden för de som har en demenssjukdom och de som har stort vård- och omsorgsbehov. De får sin mat från kommunens centralkök, Haraldsboköket, så när som Daljunkaregården som drivs av A&O och har eget tillagningskök. På matsedeln finns två rätter att välja på till såväl lunch som middag. Huvudkomponenten i måltiden levereras kyld från Haraldsboköket till avdelningarna på hemmen där den tas om hand av personalen som kokar potatis och tillreder grönsakerna. Särskilda dietkokerskor i Haraldsboköket ansvarar för alla specialkoster som utgör 15 procent av de ca 1300 äldreportioner som tillagas per dag. Vårdpersonalen lagar frukost och mellanmål och ser till att de som behöver extra tillskott, t ex energidrycker får det.

I Socialstyrelsens enkätundersökning om maten i äldreomsorgen 2019 ställdes frågorna: "hur brukar maten smaka" och "om måltiderna är en trevlig stund på dagen". Falu kommun låg betydligt över riksgenomsnittet när det gäller positiva svar.

De som behöver få mat levererad hem

De äldre som bor kvar hemma men inte kan laga sin mat själva kan få hjälp av hemtjänstpersonalen att handla och laga enklare mat eller att värma matlåda. Från Haralds­boköket kan man nämligen beställa kyld mat som levereras hem. Det går också att få specialkost. För att få mattjänst be­höver man kontakta om­vårdnadsförvaltningens biståndshandläggare. Måltiderna är närings­beräknade och alla matsedlar finns på kommunens webbplats, klicka här.

Från några restauranger kan man också beställa varm mat som kommer hem vid lunchtid. Ett exempel är Küselska krogen där varmrätt med sallad kostar 75 kr (2022). Klicka här för en test av maten.

De som kan gå ut och handla eller äta

För de seniorer som är rörliga och kan ta sig till närmaste skola eller restaurang finns många möjligheter att äta lunch tillsammans med andra.

Skolorna serverar skol­lunch till pensionärer för 65 kr (egentligen 650 kr för tio kuponger) (2022). Läs en broschyr om det här. Det gäller bara att kontakta omvårdnadsför­valtningen för att få ett biståndsbeslut och beställa kuponger som kommer med posten. Klicka här för att skriva ut ansökningsblanketten. Vilken mat som serveras i de olika skolorna  kan du se om du klickar här. Du kan också få matsedeln till din smartphone genom att installera en app. Läs mer om appen och skolmatsedel genom att klicka här.

Flera lunchrestauranger erbjuder pensionärsrabatt. Då kan det röra sig om 5-10 kr rabatt på det ordinarie priset.

I livsmedelsaffärerna kan man nu få djupfrysta rätter som är anpassade efter äldres behov som t ex Findus GoVital. Proteinberikade soppor finns också. I mjölk­kylen kan man hitta proteinrika mellanmål, t ex Arla Protino.

Äta tillsammans

Vi som är medlemmar i SPF Seniorerna Falun har flera möjligheter att äta till­sam­mans: lunch på restaurang den första fredagen i månaden och Kursverksam­hetens utbud är exempel. Detta med gemenskap vid matbordet är något mycket väsentligt. Maten smakar så mycket bättre, våra sinnen stimuleras av matens smaker, dofter, fär­ger och konsistens. Vi tillgodogör oss näringen bättre så chan­sen finns att vi kan före­bygga många krämpor som brukar drabba på äldre da'r. Matglädje är något vi alla borde få känna.

Margareta Dunkars