Nyhetsarkiv - läs hellre på sidan ”Referat”

240917-20 Höstresa till Vilnius med historiska förtecken

​En grupp medlemmar i SPF resp. Senioruniversitetet har gjort en resa till Litauens huvudstad Vilnius. Senioruniversitetet har under några terminer genomfört en studiecirkel i Baltikums historia under ledning av Mats Körlof och resan var en direkt uppföljning och avslutning av denna.

241017 Långvandring Vålberg-Hackmora

Vålberg och Hackmora är gamla fäbodställen till byn Ullvi i Leksand. Fäbodlivet är numera nedlagt. Traditionella jordbruk har tagit över. Trons Lasse Mattsson har restaurerat den gamla vägen från 1600-talet, där vandringsleden nu går.

Seniorbladet nr 7, 2024

Seniorbladet skickar förbundet ut till alla med ett aktivt uppdrag registrerat i SPF Seniorernas medlemssystem. Om du inte har fått det, klicka på ”Läs mer”.

Gymmet på Slätta

Sedan hösten 2022 inbjuder SPF Seniorerna Falun till träning i Slättahallens gym. Det har hittills erbjudits träning 2 gånger/vecka, men det utökas nu till måndag, onsdag och torsdag mellan kl. 10-11. Intresset är mycket stort och vid varje tillfälle samlas mellan 30-40 personer för att träna tillsammans. Måndagen är den mest populära dagen och fördelningen kvinnor – män är ca 60-40%.

241011 Internetstiftelsens webbinarium om säkerhet på nätet

Missade du Internetstiftelsens webbinarium "Tänk säkert och agera smart på nätet"? Nu finns hela webbinariet att se i efterhand. Eller se enskilda föredrag.

241008 Resa till Ludvika och Hitachi

Kvart över åtta på tisdagsmorgonen startade vi resan mot Ludvika. Några fanns redan på bussen och några hämtades upp efter vägen. Vi fick veta att Ludvika fick sina stadsprivilegier 1919 och att stadsplanearkitekten hette Carl Roth.

Volleyboll populärt bland pensionärer!

SPF:s Volleybollgäng har spelat tillsammans i många år. Gymnastikdirektören Lars Gradin drog igång spelet för drygt 30 år sedan som en motionsaktivitet med kollegor på Lugnetgymnasiet. Kamratskapet och spelglädjen gör att gruppens kärna fortfarande spelar tillsammans och blev till en SPF-aktivitet.

241011 Dans i Nybo bygdegård hos SPF Seniorerna Tuna-Säter

Fredagen den 11 oktober var vi inbjudna till Dans av SPF Seniorerna Tuna-Säter. Ett tjugotal damer och tre tappra herrar äntrade Hanssons Buss och for till Nybo bygdegård i Gustafs, en mycket trevlig eftermiddag.

241010 SPF-vandring i Tomnäs skogar

På 1960-talet skapade antroposofer märkliga stenformationer i skogen norr om Tomnäs, platsen kallades ”Rötterna”. Antroposofer är en religiös livs- och världsåskådning från 1910-talet. De blev här kända som ”Ornäs-sekten" för boende i trakten. De grävde upp rötterna på träden för att se om de var sammankopplade och kunde kommunicera.

241010 Uppskakande om hedersvåld - Föreläsning om tehusrörelsen

Soheila Fors föddes i kurdiska Iran, in i en rik och mäktig familj. Hon var upprorisk, kunde inte förstå att hon inte fick göra samma saker som hennes bröder. När hon ifrågasatte det blev hon hotad med helvetet. Av sin pappa fick hon boken om Pippi Långstrump, och Pippi blev en förebild, en stark, självständig flicka.

241009 Intressant på fjärrvärmeverket

Intresset var stort när vi besökte fjärrvärmeverket på onsdagen – det andra besöket i ordningen i SPF Seniorerna Faluns regi i höst.

241009 Sammanfattning från styrelsens möte

Det var många olika frågor som styrelsen hade att behandla vid mötet. Klicka på ”Läs här”.

240919 Besök på Hjälpmedelscentralen

Ett 30 tal SPF-are har varit på återbesök på Hjälpmedelscentralen i Borlänge för att se den nya uppbyggnaden samt passade på att besöka hjälpmedelsbutiken där man kan handla över disk. En mycket intressant och givande dag. Klicka för en bild.

Motionslotteriets sommarperiod

Dragningen är nu genomförd. Vinsterna finns att hämta på expeditionen.

241003 Långvandring sju tjärnar

Vi var 57 personer och 4 hundar som gick vandringen sju tjärnar, Stångtjärn, Igeltjärn, Djuptjärn, Nydammen, Stålmyran, Nästjärn och Dammloken. Med start vid Stångtjärnsstugan gick vi skidspåret baklänges till första stoppet vid Rysstunneln, en stensatt tunnel som utgör utloppet från Igeltjärn. Tunneln är knappt 170 meter lång och konstruerades av gruvans konstmästare Christopher Polhem.

241002 Säsongsavslutning för ”Kul på hjul”

Vilken säsongsavslutning! ☀️ Denna dag, när vi genomförde säsongens tur nr 24, bjöd på en strålande sol som värmde skönt, då temperaturen inte visade mer än 9 grader när turen var slut. Men det var vindstilla och vi blev sittande länge vid Lilltorpets strand där vi fikade. Ingen gjorde någon större ansats att vilja åka därifrån.

240929 Nya medlemmar på Öppet hus

Trots en strålande höstsöndag den 29 september kom en ström av blivande medlemmar in i Wallmanssalen för att ställa frågor och ansöka om medlemskap i SPF Seniorerna Falun.

Arbetsgrupp för översyn av kommunala bidrag från stiftelser och fonder

”Efterlysningen” har gett resultat, en arbetsgrupp har bildats som har sitt första möte den 25 oktober 2024.

240925-26 60plusmässa för elfte gången i Falun

Årets upplaga av 60plus-mässan i Lugnets sporthall hade ett 80-tal utställare från en mängd branscher som hälsa & hobby, hem & nöjen, mode & skönhet, vård & omsorg, turism & resor, sport & fritid.

240924 Skogsvandring

Det var bra väder vid höstens sista skogsvandring. Lite mulet men inget regn så när vi gick höll vi upp värmen bra. Vi startade vid Svedens gård där Linnés blöllopsstuga och Svedens Ponnyklubb ligger. Vi gick längs några grusvägar mot Rottneby där herrgården som håller på att förfalla ligger, tråkigt.

240923 Färd mot Sundborn

Vi som var sugna på dagens cykeltur träffades vid Högskolan Dalarna. En mindre grupp denna dag med 10 deltagare. Temperaturen låg mellan 11 och 13 grader. Mulet, svag vind men vi slapp regn. Jag kunde snabbt konstatera att herrarna för första gången var i majoritet, 6 mot 4. Kommer ihåg att jag tidigare har bett SPF:s webbredaktörer "efterlysa" flera herrar till cykelturerna, och nu har de kanske tagit över.

240919 Pubafton med Sara Irisdotter och Livingroom

Wallmanssalen var fylld till brädden när vi välkomnade Sara Irisdotter med bandet Livingroom, som denna kväll representerades av Bengt Ericsson på gitarr, Larsa Grönberg på bas, Hans Lindgren på dragspel, Stefan Bergqvist på trummor och sångerskan Malvina Larholm Nyberg.

240918 Cykeltur mot Aspeboda

Hösten har kommit och det kändes denna förmiddag när vi samlades vid Stora COOP. Lite småkyligt och halvdisigt men 17 st kom för att hänga på dagens tur som var knappt 3 mil. När vi hade kommit förbi backarna vid Gamla berget och Korsgården så började dock solen att visa sig.

240917 Skogsvandring vid Pilbo

Vi var ett stort sällskap med 28 skogsvandrare som höll en bra fart när vi gick från Pilbo bystuga. Först uppför backen och sedan längs fina skogsstigar. Vi gick längs en bäck med lite vatten som rinner mot Götgården nära Vällan.

240912 Medlemsmöte med Centrala Stadsrum

Torsdag den 12 september fylldes Wallmanssalen med 80 medlemmar för att lyssna till Lasse Westin från Centrala Stadsrum. Han är verksamhetsledare och arbetar tillsammans med projektledaren Caroline Lindqvist och kommunikatören Erika Pettersson.

240910 Skogsvandring Stångtjärn/Lövberget

Skogsvandring 10/9 2024 genomfördes i Stångtjärn och Lövberget. Vi startade vid Stångtjärnsbadet i lätt regn som ganska snabbt övergick i skönt höstväder utan regn. Vi var 20 st som njöt av en skön vandring i härlig skog och längs Gamla Fruns väg. Fikat intogs i sol med utsikt över Varpan och Jungfruberget. Turen var ca 5,5 km.

240909 Sammanfattning från styrelsens möte

Styrelsen höll sitt första möte för hösten med en diger dagordning. Efter inledande formella beslutspunkter beslutade styrelsen att utse Birgitta Wallman som dokumentansvarig under tiden fram till kommande årsmöte. Beslutet innebär att uppdraget kan utföras i hemmet och vid behov kan adjungering ske till styrelsens möte.

240909 Runn runt

Runn runt för andra gången denna säsong. Förra året pratade vi om att vi skulle köra turen men vi kom aldrig till skott då. Kanske fick vi denna måndag uppleva den sista varma sensommardagen för årets cykelturer när starten gick i utsatt tid från Slussvaktar'n.

240904 Cykeltur till Grycksbo

Kul att cykelturerna fortfarande lockar nya deltagare. Idag dök några personer upp som var med för första gången. En av dem rönte lite större uppmärksamhet idag dels p gr a ålder och språkkunskaper. Medelåldern sjönk markant! Tom, en ung tysk naturintresserad kille på semester i Falun och bekant med Bernt, som är en trogen deltagare på våra cykelturer, hängde med och testade pensionärslivet med oss "gamlingar".

240903 Premiär för höstens Tisdagsfika inomhus

Kick off för inomhusfikat. Bra stämning. Provar på att använda oss av Wallmanssalen. /Anna Maria Wahlberg. Klicka för en bild.