Nyhetsarkiv - läs hellre på sidan ”Referat”

240424 Här förvandlas slagg till rödfärg

Mitt i Världsarvet, strax intill Stora Stöten ligger Rödfärgsverket, med de gamla slagghögarna strax intill. Hit gick vårt studiebesök onsdagen den 24 april. Två grupper SPF-seniorer om 20 personer vardera guidades av kvalitets- och utvecklingschefen Viktoria Sundqvist och kvalitets- och miljösamordnaren Anders Wredelius.

240424 Teaterbesök ”I ett hus vid tidens slut”

Drygt 100 SPF:are från Faluföreningen hade den 24 april utnyttjat möjligheten att tillsammans se Dalateaterns pjäs ”I ett hus vid tidens slut”. Pjäsen är skriven och regisserad av Helena Röhr. Stefan Sundström svarar för musik och sångtexter.

240424 Cykeltur till Staberg

Turen till Staberg gick i fint cykelväder. Ingen blåst denna gång vilket gjorde det lättrampat. Många i gruppen avnjöt en god lunch på Stabergs Krog. Där bestämdes att nästa tur på uppskattningsvis 3-3,5 mil går via Källviken, Hinsnoret, Olsbacka, Gunnarsbo och väg 293 tillbaka mot Falun. Medtag fika och sittunderlag. Datum: 1 maj. Samling 10.30 vid Slussvaktar'n. Klicka för en bild.

Ett viktigt budskap från Ewa Lindgren!

Kl 16.04 i den 15 april på P4 Dalarna sändes intervju med mig. Om hur jag blev telefonbedragen på alla mina pengar. Lyssna och dela gärna, jag skäms inte. Vi måste hjälpas åt. Klicka på "Läs mer". Dela gärna.

Dragningslista för Motionera Mera vinterperioden 2023/2024

Nu har friskvårdskommittén förrättat dragning i Motionera Mera-lotteriet!

2 maj: Skapande seniorer på Kulturhuset tio14

”Hur fungerar en 3D-skrivare” och ”Keramik” är ämnena för dagens möten. Klicka för en affisch.

240422 Avslutning på gympans måndagsgrupp

Under 24 år har Lena Grönberg varit ledare för Spfs gympa på Britsarvsgården. Idag avtackades hon av vårterminens måndagsgrupp med en blomma, genom Sven-Erik Eriksson. ”Är jag bara frisk så återkommer jag till hösten” lovar Lena. Klicka för några bilder. /Karin Malmgren

Tillsammans – mindre ensam, SPF Seniorerna motverkar ofrivillig ensamhet och isolering

Nyhetsbrevet Tillsammans - mindre ensam vill sprida information, samt ge inspiration, motivation och stöd i arbetet inom SPF Seniorerna för att minska ofrivillig ensamhet och motverka social isolering bland äldre personer.

Ledare till vår Linedance!

Hej! Våra två ledare för gruppen med linedance på Brittsarvsgården slutar efter vårterminens slut. Gruppen som dansar vill ju gärna fortsätta till hösten, men söker därför en ledare. Är du den som skulle kunna bli vår nya ledare, hör av dej till nuvarande ledare Jan Bunner, jan.bunner@telia.com eller till Vuxenskolan falun@sv.se eller 023-22246.

Hjälp! Söker en ledare i vattengymnastik!

Har du tidigare varit ledare för gymnastikgrupp eller motionsgrupp, haft ledaruppgifter i annan verksamhet eller kanske av rent intresse kan tänka dig att leda en eller två grupper i vattengymnastik. Du kommer naturligtvis att få viss utbildning. För information, frågor och anmälan kontakta Hans Thors tel 070-6770549 eller e-post hansthors18@gmail.com.

240418 Pubafton

18 april blev det åter pubafton i Wallmanssalen. Back Pack skulle ha spelat, men hade fått förhinder, så det blev istället Gamla Godingar, som tidigare har spelat på vårt kafferep.

240417 Dagens cykeltur

Cykelsäsongen startade på bästa sätt. Cykelgruppen växer! Ett tjugotal cyklister dök upp vid Kålgår'n för att cykla Varpan runt. Flera som var med för första gången och för andra var det första längre turen efter vintern. Kul, att det finns ett intresse för dessa turer!

240411 Medlemsmöte med Rättighetscentrum och Överförmyndarenheten

Medlemsmötet torsdag den 11 april bjöd på två intressanta föredrag. Först fick vi lyssna till Ulrika Wiborgh, verksamhetsledare vid Rättighetscentrum i Dalarna, och Turid Vallgårda, jurist vid samma center. Del två av mötet hade rubriken ”Överförmyndare i samverkan” med Evelina Hillerström, överförmyndarchef.

Vårens bordtennisspel

Bordtennisen för våren håller nu på att avslutas. Vi har spelat femton gånger sedan januari. 38 personer har deltagit någon gång, för det mesta har vi varit ett 30-tal personer.

240408 Sammanfattning av styrelsens möte

Styrelsen ägnade stor tid till att diskutera ekonomin med hänsyn till distriktsstyrelsens förslag till budget för 2024/25. Styrelsen finner det rimligt att justera distriktets andel av hyreskostnaderna för lokaler, städning samt bredband med hänsyn till utvecklingen gällande nyttjandet.

240324 Den svenska sångboken på Gävle konserthus

Vi startade vår resa till Gävle tidig söndagseftermiddag för att från klockan 18.00 uppleva ’En resa genom vårt musikaliska arv…’. Meta Nordlöf gav oss under färden en god presentation av kvällens sångare, Kalle Moraeus, Gunilla Backman och Johan Boding och även konserthusets historik.

Fortsättningskurs i golf

Nu är det snart dags att ta fram golklubborna och starta golfsäsongen. Som golfare är det nyttigt att starta säsongen under ledning av instruktör. Anmäl dig till fortsättningakursen i golf som startar måndagen den 6 maj på Samuelsdals golfklubb under ledning av Jonas Osterman. Kursen omfattar fyra ggr en timme, 6,7,13 och 14 maj. Deltagaravgift 700 kr. Anmälan kan göras via e-post till hansthors18@gmail.com eller på telefon 070-6770549.

240326 Skidåkning i Sörskog - avslutning

Det blev tre damer som mötte upp på Lugnetparkeringen för att åka skidor i Sörskog. Det snöade och blåste en del, så en vände och åkte hem. Eva Halvarson och Kristina Holmberg, som åkte fick en helt underbar skidtur.

240324 Intressant om massajer

Omkring 75 medlemmar hade samlats i Wallmanssalen söndagen den 24 mars. På dagordningen stod en föreläsning om massajer och kaffe med afrikanskt dopp bakat av Birgitta Gradén.

240321 KGK - Vilket gensvar!

Den äldsta KGK-gruppen i Falun inbjöd i torsdags intresserade SPF:are till ett informationsmöte med syftet att kunna skapa en eller eventuellt flera nya KGK-grupper. Inbjudan kryddades med bilder från en björnsafari i Finland, tagna av medlemmen Arne Andersson.

240319 Skidåkning i Stångtjärn och Vintjärn

Det här var första gången som jag fått motförslag till vart vi skulle åka. Det blev riktigt lyckat! Tack Arne och Lasse! Nu blev det att man kunde välja på Stångtjärn eller Vintjärn.

240319 Välbesökt möte om AI

Vår studiekommitté i samarbete med Vuxenskolan hade bjudit in till detta upptaktsmöte för en kommande studiecirkel. Ämnet väcker många känslor hos oss alla. Vilka möjligheter öppnas i framtiden och vilka hot lurar? Som med all utveckling finns det krafter som ser möjligheter att bedriva oseriös verksamhet.

240316 St Patricks Day – igen!

Firandet av St Patricks Day har nästan blivit en tradition inom SPF. Lördagskvällen den 16 mars var det dags igen. Förra årets firande följdes upp med mat och dryck samt underhållning med ”Plastic Paddy Band”. Initiativtagaren Torsten Hedbom hälsade välkommen till en trevlig kväll med irländska förtecken. St Patrick är ju irländarnas skyddshelgon. St Patrick firas egentligen den 17 mars så lördagskvällens arrangemang var förfest eller ”St Patricks afton” men det gick bra det också!

Husgruppen gör möten möjliga

Stolar ska fram, bord ska dukas och kaffe kokas! Husgruppen har att göra inför eftermiddagens medlemsmöte. "Det är alltid trevligt att träffas, vi har bra sammanhållning i gruppen – och det vi gör är viktigt." Det säger Anita Andersson, en i gruppen. Husgruppen är viktig för att medlemsmöten och andra möten i Wallmanssalen ska bli så bra som möjligt. Och allt ska vara på plats när medlemmarna börjar strömma in.

240314 Om foror och forbönder

Under en period på 1830-talet kördes 339 foror, av 219 olika bönder, med tackjärn från Ickholmen, mellan Mora och Rättvik, till Furudals bruk, norr om Rättvik. Varje fora drogs av en häst hela vägen och lasten som låg i släden var tung. Bruken var beroende av bönderna och deras hästar och bönderna behövde kontanterna som forkörningarna gav. Detta berättade väghistorikern Jan-Olof Montelius på medlemsmötet den 14 mars.

240312 Skidåkning i Sörskog

Vi var 7 st seniorer idag, vädret var utmärkt och spåren fantastiska. Solen gick inte att skydda sig mot. Eftersom det var tisdag kunde inte semlan undvaras heller. Flera åkte 8 km eller kombinerade detta spår med pulkaspåret. Klicka för bild.

240311 Sammanfattning från styrelsens möte

Styrelsen behandlade inledningsvis de ekonomiska förutsättningarna. Meddelades att underlaget för rapporteringen av statsbidraget 2023 utarbetats och skall granskas av våra revisorer innan återapporteringen avges till Socialstyrelsen.

240305-06 Vandring på snön på Jungfrubergen

"Jungfruberget är det bästa med Falun" brukar Brunos matte, Tomas, säga. Det kan man definitivt hålla med om sådana här dagar. Det går praktiskt taget alltid att gå i dessa vackra tallskogar. Det är så många som går, så de flesta stigarna är upptrampade. Egentligen kan man betrakta det som två berg - södra och norra. Det norra kallas också för Ul-fjället.

240305 Information om fallprevention vid tisdagsfikat

Falu kommuns seniorvägledare Ulrika Hellmo gjorde ett besök vid Trivselkommittens fikastund på Åsgatan 37 den 5 mars. Ett 20-tal gäster var närvarande. Information gavs om fallförebyggande arbete. Ett gediget projekt på 3 år från 2019 har föregått inrättandet av en permanent tjänst som Seniorvägledare i Falu kommun. Klicka på "Läs mer".

Hallå där, Roland Gyllenhammar!

Du är ju ny i resekommittén. Här får du några frågor om dig, ställda av Inger Söderlund.