Nyhetsarkiv - läs hellre på sidan ”Referat”

Funderar du på att byta bostad?

Och vill veta vad det finns för bostäder lämpliga för seniorer i Falun? Som bilagor till protokollet från KPR-mötet den 23 maj 2024 finns en rad dokument som redovisar detta.

240709 Gamla Fruns väg

Trots hastigt byte av dag p gr av förväntat dåligt väder på vår ordinarie cykeldag, så samlades 19 cykelsugna deltagare vid Kålgår'n. Deltagarna har nog laddat ner SPF-appen eftersom de hinner med i svängarna när jag ändrar dag för cyklingen.

240709 Trivselkommittén i Läroverksparken

Underbart väder, spännande diskussioner, många glada skratt. Gunilla berättade en historia om hur man kan utsättas för bedrägeriförsök och hur vi behöver vara vaksamma för att inte råka ut för detta. Läroverksparken är nu så sommarvacker så det känns fint att träffas där, fika tillsammans samt träffa varandra. I dag var vi 19 personer. Vi ses igen nästa tisdag. Klicka för en bild. /Marianne Häggblom

240704 80plussare på utflykt i och kring Falun

Den 4 juli var det dags för den sedvanliga sommarutflykten för våra äldsta medlemmar. Utflykten, med Falukännaren Örjan Hamrin som guide, inleddes med en bussrundtur i de östra stadsdelarna.

240703 Cykeltur till Ornässtugan

I härligt cykelväder (20 grader, lätt bris, växlande molnighet) var vi 14 st som via Norsbo och Olsbacka rullade till Ornäs by och Stora Ornäs.

Sommarens bildgåta 2024: Vilken bil?

Våra bildgåtor brukar ju handla om Falun för att få våra medlemmar att leta i sina minnen efter något från deras barndom. Den här gången blir det ett undantag - ingen faluanknytning. Men bilar brukade ju (i varje fall) pojkar vara intresserade av.

Fler händer behövs

Naturskyddsföreningen sköter sedan 2016 en slåtteräng i kanten av stadsparken i Falun. På våren fagas ängen och i slutet av sommaren blir det lieslåtter. Från och med 2020 har aktiviteten gått in i en mer engagerad fas för personer som önskar vidareutveckla ängskonceptet. De träffas regelbundet några timmar på tisdag förmiddagar på försommaren och hösten för att utföra praktiskt arbete på ängen i syfte att förbättra dess potential; fälla skuggande träd, röja sly, skapa insektshotell, bekämpa invasiva arter, så in ängsarter, se över och sätta upp fågelholkar etc. Denna grupp behöver några fler händer. Finns det någon i SPF som vill kombinera lätt fysiskt arbete med trevligt umgänge och dessutom bidra till att upprätthålla biologisk mångfald?

Sommaröppet på expeditionen

Under tiden 1 juli - 4 augusti är expeditionen öppen endast tisdagar 10 - 12.

Gåfotboll - säsongsavslutning

Gåfotbollen har nu tagit sommaruppehåll. Efter starten på dåvarande Mono Loco hösten 2022 har verksamheten vuxit och spelarna utvecklats i spelet. Nu är det 32 deltagare, 16 st av vardera könet som spelar inomhus på Lugnet och utomhus i Korsnäs. Säsongen avslutades med ett litet tårtkalas. SPF genom Kerstin Andersson bjöd på tårta. Höstsäsongen startar i mitten av augusti.

240619 ”Kul på hjul” till Sundborn

Oj, jag blev både glad och förvånad över den stora tillströmningen på dagens tur till Sundborn. Trodde att många höll på som bäst att förbereda inför midsommarhelgen, men samtidigt visste jag att denna tur var en av favoriterna förra året, då vi körde den i slutet av september.

Billigare taxi

Nu kan du åka taxi till rabatterat pris! Sverigetaxi Dalarna erbjuder 30 procents rabatt till dig som Senior och som bor i Falun, Borlänge och Ludvika. Rabatten gäller i de här tre kommunerna dygnet runt, veckans alla dagar. Kraven är att du måste vara 65 år eller äldre, att du uppger ”seniortaxi” när du beställer resan, och du måste kunna visa legitimation om chauffören begär det. Klicka på ”Läs mer”.

240618 Med Trivselkommittén på tisdagsfika i parken

Ett gäng som är mycket nöjda med den stund som samvaron ❤️ i parken ger. En dag varje vecka ger energi i vardagen 😀 och goda kontakter. Omtanke finns här 😘. Vi lyckades mellan regnskurarna med att torrskodda träffas. Glad midsommar önskar vi! /Anna Maria Wahlberg

240614 Bra golfspel i växlande väder när SPF-mästerskapet 2024 avgjordes!

SPF-mästerskapet i golf spelades på Samuelsdals GK fredag 14 juni i växlande väder och en bana som var ganska blöt efter gårdagens ösregn. Tävlingsledningen Inger Larshans och Sven Olsson, hälsade välkommen och informerade om dagens spel, delade ut PM och önskade lycka till!

240613 Medlemsmöte med The Besnaz

Vårens sista medlemsmöte ägde rum den 13 juni, då 82 medlemmar tog plats vid borden i Wallmanssalen. Vi bjöds på musikalisk underhållning av bandet The Besnaz från Bäsna.

240612 ”Kul på hjul” - Varpan runt

Idag avverkades Varpan runt i, enligt deltagarna, bra cykelväder. 14 st dök upp vid Kålgår'n och det sedvanliga fikastoppet gjordes vid Österåbadet. Där blev vi sittande länge och avnjöt medhavd dryck och mat. Diskussion om vart turen skulle gå nästa onsdag och vi enades slutligen om att åka till Sundborn. En tur som vi gjorde förra året och som alla, som var med då, tyckte var så trevlig. Vi träffas onsdag 19/6 kl 10.00 vid Slussvaktar'n.

240606 ”Kul på hjul”

Idag blev vi 6 st som träffades vid Slussen. Stackars Anders kom bara 5 m sen brakade hans växlar ihop och han fick stanna hemma!

240604 Skogsvandring på Backa våtmark

Skogsvandringen 4 juni på Backa våtmark besöktes av 23 glada vandrare i blomstrande ängar, härlig vyer och soligt skönt väder. Vi vandrade vidare ner till Sundbornsån och gick längs den till en badplats där den medhavda fikat intogs.

240603 Sammanfattning från styrelsens möte

Styrelsen kunde trots sommartider samlas i sin helhet för sista mötet under första halvåret. Det var en lång rad frågor som behandlades.

240530-31 Dra ända in i Hälsingland!

Klockan var 07.40 den 30:e maj. Vid Resecentrum stod bussen från Hansson buss med chauffören Tomas. Vi var 30 förväntansfulla SPF-are som steg ombord sedan vår blivande färdledare Meta prickat av oss, det måste ju bli rätt med resenärer och packning. Ja just det - packning! Tomas kom på att han glömt sin väska i bussgaraget och han hade redan bestämt vems tandborste han skulle kunna använda men ingen hade några kalsonger att låna ut så efter att ha hämtat upp 3 resenärer på Lustigknopp och ytterligare 3 vid Britsarvet fick vi alla följa med på en tur ut till bussgaraget och se hur han fick med sig en väska (vems?).

Här visas hjälpmedel

När beslutet att lägga ner hjälpmedelsbutikerna runt om i Dalarna, bland annat hjälpmedelsshopen på Falu lasarett, blev många upprörda. Nu bygger regionen upp en visningsmiljö för olika hjälpmedel på Hjälpmedelscentralen i Borlänge. Sedan tidigare finns också visningslägenheten i Falun, som vi berättat om här på hemsidan, med samma syfte.

240529 Cykeltur till bland annat Bonden & Bananen

Turen startade vid Stora COOP och vi passerade Gamla berget, Kårarvet och gjorde ett stopp vid Bonden & Bananen. Där fick vi höra att ryska damer skulle ha byggt Rysstunneln, men om det var en skröna eller sanning kunde vi inte fastställa, innan vi fortsatte till Puttbo bergsmansgård.

240528 Skogsvandring från Stångtjärn

Skogsvandring från Stångtjärn längs leden för 6 km skidspår. Vi var 20 glada vandrare. Det blev en rask vandring på leden som är bred med platt underlag av grus. Det är också bra markeringar för spåren, så det är lättare att se var man ska gå. Men vi såg i alla fall inte till någon tjäder i skogen.

240527 Magdalena Andersson föreläste på Högskolan om ledarskap

Vi var många som var i Högskolans bibliotek och lyssnade på Magdalena Anderssons föreläsning om ledarskap. Vi skulle ta befälet även över våra egna liv. Jag fick möjlighet att träffa henne efteråt och berätta om att vi pensionärer som äldre äldre ville ta egna beslut om vårt boenden t.ex. Jag var bjuden till Högskolans forskargrupp för att ingå i deras referensgrupp om äldre. Spännande att fortfarande få finnas med./ Gunilla Barkar

240523 Våravslutning i Trivselkommittén

Efter en god lunch i Stora Skedviks bageri och restaurang bjöd Inger Olenius hem oss alla till sitt himmelrike. Efter årets första rabarberkaka planerades höstens alla trevliga möten som vi har i vår kommitté. Men först ses vi i Läroverksparken hela sommaren. /Gunilla Barkar

240521 Skogsvandring Årberget

Skogsvandringen 21/5 på Årberget i Sundborn genomfördes av 21 vandrare i härligt varmt vårväder. Vi startade vid Sport Ewa och gick längs Årbergsspåret som är mellan Sundborn, Karlsbyheden och Danholn. Vi vek av från spåret och gick upp till Årbergets topp med utsikt mot Runn och Backa våtmarker och fikade, som var efterlängtad.

240522 Brevduvorna på vårlunch

Nu har ni fått vårens nummer av MedlemsNytt, SPF Seniorerna Faluns medlemstidning. Och det kan ni tacka det här gänget för! De är föreningens brevduvor och ansvarar för att packa och dela ut MedlemsNytt till oss alla. De samlades till en vårlunch onsdagen den 22 maj. 42 brevduvor kom och ytterligare 39 var inbjudna, men hade av olika anledningar tackat nej. Klicka för en bild!

240522 ”Kul på hjul”

11 cyklister fick en fantastisk cykeltur idag. Strålande sommarväder med lagom temperatur. Vi cyklade iväg med Anders i täten! Han kan varenda väg så det blev asfalt och grus. Ja, även häst- och kostigar! Bitvis över stock och sten! Jätteroligt!

Hallå där, Eva Andersson!

Inger Söderlund har ställt några frågor till Eva Andersson som ansvarar för föreningens medlemsregister.

Ordföranden har ordet

När jag skriver detta är vi på väg in i maj månad. Efter en lång vinter börjar man känna hopp om en skön vår och sommar. Det är alltid lika fantastiskt att se hur naturen ställer om och vi får på nytt uppleva alla de ingredienser som gör att även vi själva blommar ut.

240521 Premiär för tisdagsfika i Kristineparken

En samling om 17 st personer samlades idag i Kristineparken för fika och att utbyta erfarenheter och upplevelser. Dessutom bjöd SPF på fikat idag. Vädret var soligt och humöret på topp. Klicka för en bild.