Nyhetsarkiv - läs hellre på sidan ”Referat”

230126 Fullt hus till "Så vitt jag minns"

Visst fick vi minnas! Hasse och Tage, TV-kannan, vårt fumliga möte med det nya fenomenet TV, Hylands hörna. Allt ledsagat av sång till dragspel.

Information om utbetalning av elstöd

Du som får allmän pension från Pensionsmyndigheten behöver inte göra något, du kommer att få pengarna insatta på det konto där din pension sätts in. Försäkringskassan varnar för att bedragare kan försöka utnyttja situationen. Om du blir kontaktad av någon som vill prata om elstödet ska du ABSOLUT INTE lämna ut några uppgifter eller använda dig av ditt bankid.

230124 Skidåkning i Vintjärn

Det blev all-time-high för antalet deltagare. Jag har noterat 22 personer - det kan finnas någon missad. 2019 var en vinter med många deltagare: 21 vid Pumpen i Hosjö och 20 till Gyllbergen. Det verkar vara populärt med "utflykter". Stångtjärn kan man enkelt åka till på egen hand! En sån här utflykt är ju bra genom att vi fyller bilarna.

Aktuellt från KPR

Flextrafik och anropsstyrda turer, IT-värdar på biblioteket, beredskapen i Falu kommun och hemtjänsten är frågor som behandlats i KPR.

230119 Materialgenomgång för skidåkare blev succé

Det kom 32 intresserade, som lyssnade till Mårten Sahlin, som informerade om skidor, stavar och pjäxor.

Anhöriga i SPF Seniorerna

Är du anhörigvårdare? Vill du känna gemenskap med likasinnade? Gå med i förbundets Facebook-grupp. Många seniorer har föräldrar eller partners som är sjuka och behöver deras stöd och hjälp. SPF Seniorerna har startat en Facebookgrupp för medlemmar i SPF Seniorerna som är anhöriga och som vill få diskutera och känna gemenskap med andra anhöriga i samma situation.

Seniorbladet nr 1 2023

Seniorbladet skickas med mejl till alla med ett aktivt uppdrag registrerat i medlemsregistret. Du som inte har fått det kan läsa det här.

230119 Stort intresse för Bergslagssalongerna

1658 kom drottning Hedvig Eleonora på besök till Falun, som då var rikets näst största stad, och Falu gruva. Med anledning av det utfördes en oljemålning av drottningen, en målning som sitter på en av väggarna i Bergslagssalongerna i Stora Kopparbergs tidigare huvudkontor. Det här fick de 20 medlemmar i SPF Seniorerna Falun, som var först på anmälningsknapparna när visningen av Bergslagssalongerna lades ut på vår webbsida, veta torsdagen den 19 januari.

230117 Skidåkning i Sörskog

Det är alltid lika fascinerande att åka från centrala Falun, förbi Grycksbo och Bjursås, för att sedan svänga upp mot Sörskog. Så snart man svängt av riksvägen blir det mycket mera vinter och det blir sedan mer och mer hela vägen upp till Sörskog.

Kostnadsfri brandskyddsutbildning för äldre 65+

Föreningen FRIS startar med start januari 2023 kostnadsfri brandskyddsutbildning riktad mot målgruppen äldre 65+. Utbildningen är öppen för alla och ger goda råd och tips på hur man ska agera vid en brand samt hur ens hem kan göras mer brandsäkert. Utbildningen har tagits fram av Föreningen FRIS i samarbete med PRO och SPF Seniorerna med stöd från MSB.

230111 Januaris medlemsmöte: Anders Hanser

Anders Hanser, bördig från Orsa, är en berömd fotograf och folkbildare med en rik produktion bakom sig. Han gästade SPF Seniorerna Faluns första medlemsmöte på det nya året.

230110 Skidåkning vid Stångtjärn

Det regnade hela måndagen och prognosen för tisdagen hade varierat mellan regn och snö. Skulle jag få någon med mig på skidor denna tisdag? På morgonen visade det sig att det hade snöat och fortsatte att snöa. På vägen upp till Stångtjärn blev det mera vinter och det var en halv grad kallt.

230109 Sammanfattning från styrelsens möte

Mötet handlade i första hand om det kommande årsmötet. Men även om det kommande förbundsmästerskapet på längdskidor och om en eventuell bowlinghall i Falun.

Säsongsavslutning för SPF-bowlarna

Höstens bowlingspel i Maserhallen, Borlänge avslutades på luciadagen med en handicaptävling där 32 glada bowlare ställde upp. Trots avsaknad av bowlinghall i Falun har ett 30-tal bowlare dragit till Borlänge varje vecka. Det är beundransvärt. När får vi en hall i Falun?

221220 Bysjörundan

Efter en vecka med riktigt kyligt väder bjöd tisdagen före jul på nollgradig temperatur för de 23 SPF:are som samlats vid Kvarnsvedens IP för att ta sig an Bysjörundan. Lätt snöfall och regn som frusit på under morgonen bildade ett knastrande snölager på vägar och stigar.

221214 Lucia

Vår ordförande Anders Sätterberg hälsade alla välkomna till årets sista medlemsmöte.

221213 Långvandring vid Rupstjärn

Det var 10 grader kallt och när vi samlades på parkeringen blåste det också en snål nordvästan. Vi blev i alla fall 27 friska vandrare som startade från grusgropen vid Kårtäkt. Förra året vid den här tiden gjordes en vandring från Nittsjö i Rättvik - då var det 17 grader kallt och det kommer dom ihåg, dom som var med!

221212 Jultallrik(ar) i Bergslagsmässen

Ett av målen för föreningen SPF Seniorerna Falun är att minska den ofrivilliga ensamheten bland äldre. Ett inslag i dessa ansträngningar var det avgiftsfria arrangemanget "Jultallriken" som genomfördes vid två tillfällen, den 5 och 12 december 2022, i Bergslagsmässen. Det finansierades med särskilda statliga extramedel beviljade av Socialstyrelsen.

221112 Champagneprovning på Systembolaget

En kulen lördagseftermiddag i november träffades 19 medlemmar från SPF på Systembolaget för att lära oss lite mer om den ädla drycken champagne. Namnet Champagne får endast bäras av mousserande viner gjorda på druvor som växt i regionen Champagne i Frankrike. Bara druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier används.

221201 Italiensk Afton

Italiensk Afton den 1 december var ett arrangemang inom ramen för samarbetsprojektet "Tillsammmans i Falun". Falu PRO arrangerade aftonen tillsammans med SPF Seniorerna Falun och Falu SKPF. Den genomfördes på Restaurant Ecole i Falun. De unga kockarna och servitörerna gick "All In" för att skapa en lättsam och trevlig italiensk stämning i decemberkvällen.

221206 Långvandring i Hofors

Hofors – en historisk vandring vid golfbana, bland gruvschakt och med återblick från järnverkets utveckling. 34 friska pensionärer startade dagens vandring vid Hofors golfklubb där dagens ledare Tord Halvarson varit medlem i 15 år – men trots detta aldrig satt sin fot i gruvområdet Storberget strax öster om golfbanan.

221206 Medicinhistoriska muséet – en inblick i sjukvården förr

Nisserska huset är inte bara konstnärsateljéer och teater, här kan man också få inblick i forna tiders sjukhusvård, här finns nämligen också Medicinhistoriska muséet. Vi var närmare 50 personer som besökte muséet tisdagseftermiddagen den 6 december och vi fick en mycket intressant rundtur bland samlingarna. Vi visades runt av flera av muséets volontärarbetare, pensionerade sjuksköterskor, som vet vad de talar om.

”Tydligare tal” med mera

Pensionärsorganisationerna har länge i samtal med SVT påtalat vikten av tydligt tal i sändningarna och att inte ”störa” talet med bakgrundsmusik. Viss framgång har de haft. Läs om ”Tydligare tal”!

221205 Sammanfattning från styrelsens möte

Vid mötet informerades bl a om att vår förening kommer att arrangera årets förbundsmästerskap på skidor (förra året blev det inställt) och även distriktets årsmöte.

221129 Vandring längs Törnbergs väg

Isidor Törnberg bodde i Grycksbo och tyckte att Rogsjön var en utmärkt fiskesjö. Där byggde han ett fritidshus, runt 1920, och för att ta sig dit anlade han en 5 km lång cykelväg genom skogen. Denna Törnbergs väg är vida omtalad och nu har vi äntligen lyckats göra en vandring längs den.

221127-28 Reseberättelse från julbordsresan

Söndagen den 27/11 lämnade 45 förväntansfulla passagerare Falun med buss för att i Stockholms stadshus få avnjuta en adventskonsert med vackra röster och skicklig orkester.

221127 Nu sjunger vi in julen!

Skyltsöndagen den 27 november kl 15 samlades pensionärskörerna från SPF Seniorerna och PRO för att sjunga in julen på torget. Det var ett arrangemang inom ramen för projektet ”Tillsammans i Falun” och samlade en stor publik.

221122 Långvandring runt Jungfrubergen

En väderprognos som hotade med 15 cm snö - hur vandrar man då? Då fick det bli enkelt - ingen bilfärd utan vi startade vandringen från Lugnetparkeringen.

221115 Långvandring längs Lurån

Fyra grader varmt och ganska blåsigt - det verkar vara ett passande väder för långvandrare. Vi blev 58 personer, som åkte i kolonn in i Rog på Rogsjöns norra strand. Vi skulle gå längs Lurån, men den är bara knappt 2 km lång, så vi startade en bit upp i skogarna norr om Rog.

Ordföranden har ordet

Anders tittar såväl bakåt om vad som har hänt som framåt om vad som kan komma att hända. Och avslutar med "Jag hoppas att ni alla skänker en tanke om hur du med din erfarenhet och kompetens kan bidra till att stödja den utveckling som SPF Seniorerna Falun planerar för framtiden."