Hur har de haft det under pandemin i andra länder?

Hur vi själva har haft det under det gångna året, det vet vi ju. Är det annorlunda i andra länder? Vi har frågat några bekanta 70-plusare i Norge, Frankrike och USA.

Hemmasittande varvas med skridskor för Daniels Sven Olsson

Han kommer direkt från sitt och hustrun Majvors dagliga gympapass med Sofia Åhman i SVT, när vi talas vid på telefon. "Det är en bra rutin, som gör att man kommer igång", säger Daniels Sven Olsson. "Så jag hoppas SVT tänker fortsätta när pandemin är över, för det är ett jättebra folkhälsoarbete. Annars blir det mycket hemmasittande nu."

Vi ställde inte in - vi ställde om

Vi brukar säga att SPF Seniorernas verksamhet står på två ben. Det ena benet handlar om att skapa trivsel för medlemmarna, bl a om att arrangera föreläsningar, ordna kurser med varierande innehåll och inte minst resor. Det andra benet handlar om att tillvarata medlemmarnas intressen på olika nivåer, kommunalt, regionalt och nationellt.

Ordföranden har ordet

Jag hoppas att alla haft det så bra som omständigheterna har tilllåtit över helgerna. Även om inte pandemin är över än finns ljus i sikte. Inom några månader bör vi alla fått vårt vaccin. Det är dock viktigt att komma ihåg att vaccinet är ett skydd för oss mot svårare sjukdom. Det innebär inte att vi kan börja återgå till ett normalt leverne. Det kommer fortsatt att finnas restriktioner som begränsar våra möjligheter till aktiviteter.

Hallå Kerstin Assmundson!

Du har just valts till vår nya kassör. Vem är du?

Digital intervju om Coronapandemin

Den 26 januari genomförde SPF Seniorerna Faluns informationskommitté en Zoom-intervju med Region Dalarnas smittskyddsläkare Anders Lindblom och regionens vaccinsamordnare Olof Ehrs, för att kolla läget på pandemin i Dalarna och hur det går med vaccineringarna. Sedan intervjun genomfördes har det hänt saker, bland annat när det gäller planeringen av vaccinationerna för de över 70 år.

Digitala möten - hänger du med?

Det pratas ju så mycket om olika former av digitala möten, särskilt aktuellt nu under pandemikarantänen. Sannolikt kommer sådana att bli vanliga även när tiderna har blivit mer normala. På förbundets webbplats finns det bra material så att man kan lära sig.

”Ingen ska ha ingen”

Ensamhetskommissionen är ett politiskt obundet initiativ som jobbar brett mot ensamheten bland äldre i Sverige. Bland de som fyllt 75 år är det över tio procent som är det man kallar för socialt isolerade, vilket betyder att man bor ensam och inte träffar anhöriga, vänner eller bekanta mer än någon gång i månaden. Det är alldeles för många och en fråga vi som samhälle måste ta på större allvar. Ensamhetskommissionen är ett nytt politiskt obundet initiativ som vill göra skillnad, och som ska arbeta på flera olika sätt för att motverka ofrivillig ensamhet.

Trygghetsboende

Har du tankar på att (så småningom) flytta till ett s k trygghetsboende? Kopparstaden har nu ändrat sina regler, vilket innebär att du kan ställa dig i kö när du har fyllt 63 år.

210218 Det blev rösträkning på årsmötet!

Så var 2021 års årsmöte över – efter nästan 14 dagar. Totalt deltog 133 medlemmar i mötet, antingen digitalt eller via brev. Och en stor majoritet röstade ja till styrelsens förslag.

Jobba kvar två år efter 65-årsdagen ger dålig utdelning för stora yrkesgrupper

Det lönar sig dåligt att jobba kvar två år efter 65-årsdagen för stora yrkesgrupper, det visar SPF Seniorernas nya beräkningar. Läs också om vad Marina som arbetat ett långt liv i barnomsorgen tycker om pensionerna.

Allvarligt smittläge kräver allvarliga åtgärder

Seniorer har sedan i mars 2020 burit ett tungt ansvar att undvika smitta. Det finns ett enormt behov att slippa isolering och inskränkningar. Tack vare vaccinerna är vi nu nära att återvinna vår frihet. Men om smittläget gör det nödvändigt kan nedstängning vara en sista utväg innan alla har hunnit få erbjudande om vaccinering, säger Eva Eriksson, förbundsordförande i SPF Seniorerna.

Kräv nya vaccinköp, Stefan Löfven!

Statsministern bör kräva nya EU-upphandlingar av vacciner för att täcka upp för det bortfall som vaccinföretagen orsakat. Om EU inte kommer överens om nya inköp, bör Sverige göra egna vaccininköp, utan europeisk samordning, säger Eva Eriksson, förbundsordförande i SPF Seniorerna.

Ardalan Shekarabi reagerar på SPF Seniorernas siffror om att många år i jobbet inte alls lönar sig

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi uttalar sig i Aftonbladet om SPF Seniorernas nya siffror som visar att livsinkomsten och många år i jobbet inte lönar sig.

Fem gånger så dyr räntekostnad med seniorlån

I en artikel i Expressen visar beräkningar från SPF Seniorerna att seniorlån över tid blir hela fem gånger dyrare än ett vanligt bolån. Fredrik von Platen, bostadssakkunnig, kommenterar i artikeln.

Eva Eriksson i Svenska Dagbladet om krånglig information, och tilliten till myndigheterna

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson betonade vikten av att följa prioriteringsordningen för vaccinationer mot covid-19 när hon intervjuades av Svenska Dagbladet. "Nu får det bli någon jäkla ordning på detta", sa Eva.

Möte med SKR: Informationen om vaccination måste förbättras

Vaccination mot covid-19 var temat då SPF Seniorerna i dag digitalt uppvaktade Sveriges kommuner och regioner (SKR). Förbundet tog upp frågor om information, prioritetsordning och skillnader i vaccintäckning mellan regionerna.

Tips för att må bra när allt inte är som vanligt

Det är naturligt att känna oro i en ovanlig och påfrestande tid, men det finns saker man kan göra för att hantera situationen. Folkhälsomyndigheten har tagit fram informationsmaterial med må-bra-tips där det övergripande syfte är att lyfta betydelsen av att bibehålla dagliga rutiner.

Möte med socialministern och utredningen om äldreomsorgslag

Eva Eriksson och Peter Sikström deltog igår i ett digitalt möte med socialministern om äldreomsorgen och pandemin.

Eva Eriksson välkomnar Norrbottens initiativ att höja den övre gränsen för avgiftsfri mammografi

Region Norrbotten har beslutat att erbjuda avgiftsfri mammografiscreening upp till 80 års ålder, istället för tidigare upp till 74 års ålder. Socialstyrelsen tycker att det är olyckligt med olika villkor i landet, och menar att screening för äldre inte bygger på vetenskaplig grund.

Gretas bostadstillägg åts upp av kommunen

Greta Wigg fick efter lång väntan ett bostadstillägg på nästan 3 000 kronor. Men när det kom la kommunen beslag på nästan hela summan.

Nya besked kan komma om Astra Zenecas vaccin

Astra Zenecas vaccin mot covid-19 kan eventuellt börja användas på personer över 65 år i Sverige. Nya studier visar att vaccinet är effektivt även på äldre och nu ska Folkhälsomyndigheten ta beslut om rekommendationerna ska ändras eller inte, skriver Expressen.

Bjärred-läkaren tagen ur tjänst

Den läkare i Bjärred som i hemlighet portade äldre från sjukhusvård har tagits ur tjänst.

Laga billigt och hälsosamt

Dietisten Hanna Olvenmark tröttnade på att hälsosam mat alltid beskrevs som dyr. Det går att äta nyttigt och billigt på samma gång genom att ta vara på det man har. Och på så sätt vara snäll både mot sig själv och vår planet.

Gå till nyhetsarkivet

Aktuella kampanjer från vårt förbund samt medlemsförmåner