Säkerhet på nätet

Här är några länkar om säkerhet på nätet så att du ska kunna undvika olika ”fallgropar”.

Internetstiftelsen

De har gjort ett antal instruktionsfilmer:
Snabbkurser - i förebyggande syften
Få hjälp direkt - om du misstänker att du har blivit lurad (skrolla ner en bit på sidan)
Fördjupa dig - skrolla ytterligare lite längre ner på sidan

Var källkritisk!

Tycker du att det finns mycket skumt och lurt på nätet, inklusive på Facebook? Så är det nog. Det gäller att vara källkritisk och ifrågasätta vad som står där.

Klicka här för att komma till Källkritikbyråns webbplats, där finns mycket klokt att läsa (men fundera först om denna notis kan vara sann och inte lurendrejeri (googla gärna!)).

Bluffakuten

På Facebook finns det en sida som heter Bluffakuten. Där beskrivs olika sätt att lura dig, till exempel med "utlottning" av en husbil. Någon husbil finns naturligtvis inte och inte heller något företag. Gå gärna in där och läs.

Det finns även en "tillhörande" facebookgrupp vid namn Bluffakuten-gruppen där man kan rapportera om aktuella bluffar.

Men framför allt: Var källkritisk och ifrågasättande själv!

Säkerhetskollen

Svenska Stöldskyddsföreningens webbplats med många kloka ord. Klicka här.

Polisens sida om bedrägerier

Klicka här.

Behöver jag betala till Ratsit för att vara säker?

Nej, säger Villaägarna i den här videon.

Säkert lösenord

Hur säkert är ditt lösenord? De vanligaste lösenorden i Sverige håller en väldigt låg nivå rent säkerhetsmässig trots att svaga lösenord kan leda till ID-kapning och/eller ekonomiskt kännbara förluster. Mamma, bajskorv och 123456 är ingenting som stoppar bedragare. Klicka här för att kolla.

Obs! Webbplatsen fungerar inte så bra med webbläsaren Explorer, så använd gärna någon annan webbläsare, som t ex Edge eller Chrome.

Lösenordshanterare

Vi uppmanas ju (se ovan) att ha långa och invecklade lösenord - och att inte använda samma lösenord överallt. Det låter ju klokt - men då blir det i stället besvärligt att hålla reda på alla lösenorden. Lösningen på det kan vara att använda en lösenordshanterare, läs om det i den här artikeln på Internetstiftelsens webbplats.

Brukar du handla på nätet?

Brukar du e-handla på nätet? Det sägs att vi seniorer under pandemin ”tog stora steg framåt” när det gäller att utnyttja den digitala världen, bland annat genom att handla på nätet. Det här är några personliga reflektioner i ämnet. Inget ”proffstyckande” men kanske ändå något som kan vara till nytta. Fast egentligen kanske du som läser detta inte har något behov av det, vi seniorer har ju livserfarenhet och ganska mycket sunt förnuft. Och är kanske lite mer skeptiska och ifrågasättande än många ungdomar. Så du kanske kan använda dessa tankar till att tipsa någon yngre.