Ljudet i TV

De olika pensionärsorganisationerna SPF Seniorerna, PRO och SKPF brukar i samtal med SVT påtala vikten av tydligt tal i sändningarna - och framför allt att inte lägga musik eller annat ljud i bakgrunden när människor talar - det är många som får svårt att uppfatta talet då.

Tydligare tal
En viss framgång har man tydligen haft. Under senare tid har SVT utvecklat "Tydligare tal". Tydligare tal sänker bakgrundsljuden i ett program, och gör att rösterna i programmet hörs tydligare. Det är gjort för oss som har nedsatt hörsel eller stör sig på för höga bakgrundsljud. Tydligare tal finns bara på SVT Play och än så länge bara på ett begränsat antal program, men det kommer snart fler. Du kan slå på Tydligare tal där du väljer undertext. Testa - klicka här för att se vilka program som det för närvarande finns på.

En extrahögtalare kopplad till TV-apparaten
Du kan även göra en del själv hemma hos dig, till exempel genom att använda en extrahögtalare som står närmare dig än vad TV:n gör. Läs här.

Bluetooth-högtalare
Tycker du att ovanstående beskrivning av inkoppling av extrahögtalare verkar "bökig" finns det bluetooth-högtalare som inte behöver någon sladd från TV-apparaten. Men se till att köpa en som får ström från vägguttaget så att du inte behöver ladda batterier stup i kvarten. Prata med en elektronikaffär, de har många att välja på.

Har du hörapparat?
Då kanske du redan har den kopplad till din telefon så att ljudet från telefonen går direkt in i hörapparaten (och inte ut i telefonens högtalare).

För hörapparatanvändare finns flera lösningar för att få TV-ljudet direkt in i hörapparaterna. En del TV-hjälpmedel kan användas med flera olika fabrikat av hörapparater och en del passar bara till ett visst fabrikat. TV-hjälpmedel kan förskrivas av regionen till den som uppfyller kriterierna och har en hörapparat. Den som är intresserad ska vända sig till sin hörcentral. Enklast är att skriva via 1177.se till Hörcentral Falun, Hörcentral Borlänge eller Hörcentral Mora.