5 september: Temadag - Säkerhet i vardagen

190717 Seniorgolf i sommarväder och sol

Onsdagen den 17 juli kändes det som om sommaren kommit åter. Redan vid åttatiden värmde solen gott. T-shirt och kortbyxor var fullt möjliga arbetskläder för veckans Seniorgolf och de 44 deltagare, som anmält sig till tävlingen

190703-04 Västanå teater, Gösta Berlings saga och Mårbacka

En härlig tvådagarsresa i perfekt sommarväder, inte regn och inte för varmt. Från Falun gick resan med buss förbi sjöar, genom skogar och Dan Anderssons trakter, mot Värmland. Sunne var målet, närmare bestämt västra sidan av sjön Övre Fryken strax norr om Sunne.

Falu Evergreen vid vägs ände

Det lär vara bra för åldrandet att spela musik i orkester. Vi sex musikamatörer i Falu Evergreen kan nu besanna detta. Efter 15 års verksamhet vet vi vad det handlar om. Nu är vi vid vägs ände efter 15 års verksamhet – eller blir det någon som tar över? Åldern tar ut sin rätt o hälsan sviktar. Någon gång tar det slut eller ......?

190612 KPR - Kommunala pensionärsrådets junimöte

Mötet behandlade bland annat välfärdsteknik, Seniorernas hus och fallolyckor.

190610 Vad pratade styrelsen om på senaste sammanträdet?

Klicka på ”Läs mer” för att läsa.

190612 Gamla Staberg - visning och lunch

Sommarlunch på Staberg med guidad visning av den nyrenoverade Bergsmansgården med trädgård samlade ett 25-tal SPFare denna grådassiga onsdag. Vi började med guiden Lotta Örtendahl som berättade om stort som smått som hänt.

Solsken och regn på vårens skogsvandringar

Kyrkbytjärn i Vika, Önsbacksdammen, Backa våtmark, Källviksberget och Sanders gammelskog blev alla besökta av skogsvandrarna under våren. Antalet vandrare har pendlat mellan 20 och 25. Vi hoppas att ännu flera dyker upp när vi drar igång i höst med start i Rottneby (29 augusti) och Stabergs klack (5 september).

Ris och ros för Falun i enkät om tillgänglighet

Falun hamnar på plats 61 när det gäller tillgänglighet bland 191 av landets kommuner, men det finns trots det ljuspunkter. Det visar en enkät som assistansbolaget Humana genomfört i samarbete med SPF Seniorerna och Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft. I den förra enkäten låg Falun på en delad plats 74.

190607 SPF-mästerskapet i golf - en het tillställning

Fredagen den 7 juni avgjordes 2019 års SPF-mästerskap för Falun med 56 anmälda deltagare varav 53 kom till start. I damklassen startade 13 golfande ladies och i herrar A 19 gentlemen med handicap under 20,0 och i herrar B 21 st.

Glad sommar önskar SPF Seniorerna

SPF Seniorernas support och medlemsservice håller öppet under hela sommaren, men med begränsad bemanning och kortare öppettider.

Läkemedel och åldersdiskriminering

Vi ska inte ha en sjukvård som bygger på fördomar och diskriminering. Äldre äldre har samma rätt till jämlik och likvärdig läkemedelsbehandling. Det sa Eva Eriksson förbundsordförande SPF Seniorerna, när förbundets nya rapport ’Vem får vad? Läkemedel och åldersdiskriminering’ presenterades.

Sveriges pensionärsorganisationer presenterar gemensamma lösningar för att rädda pensionerna

Pensionssystemet är underfinansierat och behöver förstärkning om de ursprungliga målen ska uppnås. Nu är det bråttom att gå från ord till handling! Sveriges fyra största pensionärsorganisationer med närmare 800 000 medlemmar presenterar därför sex gemensamma punkter som behöver infrias för att rädda pensionerna.

Våga tala om psykisk ohälsa!

Psykisk ohälsa hos äldre personer är vanligt. Men det är inte en del av det naturliga åldrandet. Fem myndigheter presenterar gemensamt en ny broschyr där SPF Seniorerna medverkar. Materialet riktar sig till äldre personer och närstående.

Över 80 000 äldre slipper olämpliga läkemedel

SPF Seniorerna samarbetar med PRO, SKPF pensionärerna och Apoteket i projektet "Koll på läkemedel". Nu visas stora framgångar kring äldres läkemedelsbehandling. Andelen personer över 80 år som får olämpliga läkemedel utskrivna har fortsatt att minska.

Vem är snällast i Almedalen?

I ett politiskt klimat som blivit allt hårdare så tycker vi på SPF Seniorerna att det är viktigt att uppmärksamma de som arbetar för en POSTIV och KONSTRUKTIV debatt. Därför är vår generalsekreterare, Peter Sikström, med i juryn som utser den person eller organisation som upplevs som snällast i Almedalen.

Oacceptabelt med ett halvårs väntan på bostadstillägg

Väntetiden för bostadstillägg hos Pensionsmyndigheten är nu uppe i ett halvår. Helt oacceptabelt - de som drabbas är människor med mycket små ekonomiska marginaler, de får inga besked och blir utelämnade, säger SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson.

Almedalen 2019, vecka 27

Under Almedalsveckan är SPF Seniorerna på plats för att vara seniorers röst. Vi skapar opinion och påverkar samt underhåller relationer och bygger nya.

Höj avsättningarna och ta hänsyn till yrkesbakgrund

På Aftonbladet Debatt idag så skriver vi tillsammans med övriga pensionärsförbund om de fundamentala felen i pensionssystemet som vi menar måste åtgärdas snarast. Att jobba lönar sig inte i pensionshänseende. En helt väsentlig åtgärd är att höja avsättningarna till den allmänna pensionen.

SPF Seniorerna: Fullt rimligt att banker ska hantera kontanter

SPF Seniorerna kommenterar regeringens förslag på att större banker ska tillhandahålla kontantservice i hela Sverige.

Vandra på Öland

Öland är mer än bara sol och bad. Sveriges näst största ö bjuder på storslagen natur och vackra vandringar. Senioren har provat fyra olika leder.

Glöm inte att dricka!

Med åldern avtar förmågan att känna törst. Därför löper äldre högre risk att bli uttorkade. Här är tipsen som tar dig igenom sommarvärmen.

”Pappa älskade att ha fest!”

Susanna Hellsings uppväxt med mamma Yvonen Lombard och pappa Lennart Hellsing var speciell. I år skulle Lennart ha fyllt 100 år.

Trött på frisk luft?

Jeanette Gentele tipsar om tv-serier för sträcktittande. Föredrar du att kura i en mörk biosalong? Hon tipsar om det med.

Gå till nyhetsarkivet

Aktuella kampanjer från vårt förbund