Resor i sommar: Toscana, Eddan på Västanå teater, Stockholms skärgård och Lofoten

25 maj: Golf - kan det vara någonting?

190515 Vårkonsert med SPF-kören

Nu när föreningen i år fyller 40 år var det den här vackra vårdagen särskilt trevligt att få höra och se vår egen kör framträda. Den har under åren glatt medlemmarna och andra mycket med sina framträdanden. De är en fyrstämmig blandad kör som även ibland uppträder utanför föreningens verksamhet. Koristerna tycker att det är mycket trevligt, kamratligt och lärorikt att få sjunga med Margareta Åberg som körledare.

190514 KGK-1 besökte Falu Viltvattenpark

Vad behövs det för förutsättningar för att åstadkomma en bana för forspaddling i kanot? Ja, först naturligtvis en ordentlig lutning och sedan strömmande vatten som rinner nerför sluttningen. Så trodde jag. Därför blev jag förvånad när jag för ett antal år sedan läste i Falu-Kuriren om planer på att anlägga en kanotslalombana i Främby. "Där är väl marken nästan helt horisontell" sa jag till mig själv. "Och något vatten finns det väl inte heller". Så fel jag hade! Den 14 maj besökte KGK-1 Falu Viltvattenpark i Främby och kunde med egna ögon se hur det fungerade - för nu finns banan där.

190509 Skogsvandring runt Önsbacksdammen

Vårens andra skogsvandring företogs runt Önsbacksdammen som är den äldsta dammen i Falu gruvas gamla vattensystem. Vi var tjugo pigga pensionärer som startade i lätt regn från Leksandsvägen vid Önsbacksdammens utlopp. Klicka för bilder.

190504 40 år i Falun - vilken fest!

"Det är tack vare er, de insatser som ni medlemmar gör för föreningen som den kan fortsätta att utvecklas", sade föreningens ordförande Anders Sätterberg när han hälsade alla välkomna till jubileumsfesten i Dalasalen den 4 maj. Och Daladistriktets ordförande Lennart Nilsson, som uppvaktade med blomma och diplom, ville också hylla föreningen: "Ni är en av de största och mest livaktiga föreningarna i landet; dessutom en mycket modern förening genom att ni har decentraliserat ut verksamheten på olika kommittéer."

190504 Nostalgi över 50-talet – show för våra 40 år

En dryg timmes 50-talsnostalgi blev inledningen på vårt 40-årsfirande den 4 maj.Drygt 170 personer hade samlats i Kulturhuset tio14 för att se och lyssna till underhållaren Björn Hemstad, ursprungligen från Särna men numera bosatt i Rönninge söder om Stockholm. Björn Hemstad har satt ihop en rad shower med sitt enmansband, allt inspelat i förväg och alla instrument spelade av honom själv.

190427 Vårmiddag på Solgårdskrogen

Lördagen den 27 april åt 20 SPF-medlemmar från Falun vårmiddag på Solgårdskrogen i Nittsjö. En uppskattad och välsmakande meny serverades. Maten tillagades utomhus av Jonathan, som tillsammans med sin australiensiska hustru Genevieve driver Solgårdskrogen.

190425 Vandring i fågelsången runt Kyrkbytjärn i Vika

Nära 25 personer, och fyra hundar, kom när vårens skogsvandringar drog igång igen torsdagen den 25 april. Den här gången var målet en tre kilometer lång vandring runt Kyrkbytjärn i Vika. Kyrkbytjärn är grund och näringsrik och det gör att fåglarna kunnat göra den till ett riktigt paradis. Så här i slutet av april är luften fylld av jublande fågelkvitter och på de små holmarna i tjärnen trängs häckar fåglar, mest skrattmåsar, intill varandra.

190413 Ane Brun på Berwaldhallen

Två timmar går fort när man har trevligt och föreställningen avslutades med stående ovationer. Man väntade sig nästan att taket skulle lyfta då 1300 personer står upp och applåderar.

190411 Motionera-Mera-lotteriet vintern 2018/19

Klicka för att läsa dragningslistan.

190410 Kvinnor som fick ge gatorna namn

Känner ni till Astrid Fredriksson, Britta Hazelius och Dora Lindgren? Alla tre har fått gator uppkallades efter sig i det nya området Lilla Källviken. Och de är inte ensamma, totalt nio kvinnor med Faluanknytning har gett namn till gator i området. Detta berättade Elisabet Hemström, kulturassistent i kommunen för drygt 80 intresserade, vid vårt medlemsmöte den 10 april.

Åldersdiskrimineringen måste upphöra omgående!

Åldersdiskrimineringen av Sveriges seniorer måste upphöra omgående. Livserfarenhet är positiv och behövs i större utsträckning i det svenska samhället, enades SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson och riksdagsledamot Barbro Westerholm om när de möttes på Pensionärsparlamentet i Umeå.

Välkommet med avskaffad särskild löneskatt

Den särskilda löneskatten för äldre avskaffas från och med den 1 juli i år. SPF Seniorerna välkomnar riksdagens beslut.

Ny rapport: Bostadstillägg i särskilt boende – kommunernas kassako?

I genomsnitt för de sju kommunerna får pensionären behålla 37 procent av bostadstillägget på 2 700 kronor per månad, alltså ungefär 1 000 kronor. Samtidigt medför de ökade avgifterna för särskilt boende på grund av det tillkommande bostadstillägget att 63 procent, eller 1 700 kronor, av bostadstillägget dras in av kommunerna.

SPF Seniorerna träffade LO:s ordförande

SPF Seniorerna i samtal med LO:s ordförande om bland annat pensionssystemet

Varför togs satsningen på Äldrelyftet bort, regeringen?

Vår förvåning och besvikelse över att regeringen har valt att plocka bort satsningen på "Äldrelyftet" i budgeten är stor! Därför går vi nu ut i ett gemensamt debattinlägg tillsammans med PRO och Riksidrottsförbundet.

SPF Seniorerna lyfte viktiga frågor på Moderata seniorers årsstämma

Som en del av vårt påverkansarbete för att förbättra villkoren för seniorer träffar och samtalar SPF Seniorerna med alla politiska partier vid olika tillfällen.

Bedrövligt att dra ner på äldreomsorgen i vårbudgeten

SPF Seniorerna kommenterar regeringens vårbudget: bedrövligt att dra ner på äldreomsorgen

Mindre pengar till äldreomsorgen i vårbudgeten?

Imorgon onsdag 10 april presenterar regeringen sin vårbudget. SPF Seniorernas presschef uttalar sig i dagens Aftonbladet om de besparingar inom äldreomsorgen som väntas finnas med.

Äldreomsorgssamtal med spanskt kooperativ

SPF Seniorerna i samtal med Faecta, kooperativ inom socialt arbete och äldreomsorg i Andalusien, om svensk och spansk äldreomsorg.

Pensionärsskattekalkylatorn uppdaterad med 2019 års siffror

Nu är SPF Seniorernas Pensionärsskattekalkylator uppdaterad med 2019 års siffror.

”Förlust för samhället att låta bristen fortgå”

Gösta Bucht, SPF Seniorernas sakkunnige i vård- och omsorgsfrågor, tror att samhället skulle ha mycket att tjäna på att bygga fler särskilda boenden.

EU-valet: Hallå där Said Abdu, Liberalerna

Senioren intervjuar partiernas EU-kandidater. Arbetet mot diskriminering måste intensifieras, säger L-kandidaten Said Abdu.

EU-valet: Hallå där Malin Björk, Vänsterpartiet

Senioren intervjuar partiernas EU-kandidater. Vänsterpartiets Malin Björk värnar tillgänglighet och kamp mot diskriminering.

Pensionärsparlament kan få efterföljare

Pensionärsparlamentet i Umeå avslutades på fredagen (17/5). Men det kan vara början på något nytt.

Packa en picknick

Matiga smörgåsar, minipajer, sallad, smoothie och mjuk kaka passar såväl i väntan på valborgsbrasan som på skogsutflykten eller vid säsongens första besök i sommarstugan.

Gå till nyhetsarkivet

Aktuella kampanjer från vårt förbund