Aktiviteter med mera på grund av corona

200528 Ur Alf valdes helt digitalt

Daladistriktets årsstämma blev uppskjuten men har nu genomförts - helt digitalt. Efter avgående Lennart Nilsson valdes Ur Alf Nilsson från Dala Järna (SPF Seniorerna Fyrklövern Vansbro) till ordförande. Från vår förening invaldes Rita Halvarsson som sekreterare och Herbert Carlén i styrelsen samt Iréne Sturve som folkhälsoansvarig . (Bilden på Ur Alf är från ”Vem vet mest?” 2015.)

Hon handlar åt dig

Lena Lingsberg är en av de pigga och friska medlemmar som ställer upp och handlar åt de som inte kan ge sig ut nu under Corona-pandemin.

200525 Rapport från Pratgruppen

Nu har vi i pratgruppen varit igång några veckor med att ringa upp alla våra medlemmar över 80 år. Vi har nog snart ringt över hälften av de 630 namn som fanns på våra medlemslistor. Detta är nog det mest positiva jag, vi gjort på mycket länge. Alla blir så glada och är så imponerade över att vi ger oss tid att ringa till dem. Samtalen tar tid men är så intressanta att man tänker på några av dem långt efter att man avslutat samtalet.

200518 Vad händer på bostadsbyggnadsfronten?

Vår förenings Trygghetsboendegrupp jobbar oförtrutet vidare med lobbying mot kommunen och privata byggherrar för byggandet av trygghetsboenden. Vid Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens sammanträde 18 maj redovisades två dokument, ”Bostadsmarknaden i Falun 2020” och ”Utbyggnadsplan 2021-2023”.

Har du fått ett nytt förnamn på MedlemsNytt?

Den här veckan distribueras sommarnumret av MedlemsNytt. Pga corona kommer flertalet av er att få det genom PostNord i stället för genom våra brevduvor. Om du reagerar på att det där står fel förnamn (det kan stå ”Monika” i stället för ”Lennart”) så beror det på att något har hänt i ”cyberrymden” - du finns kvar med rätt förnamn i vårt medlemsregister.

Hallå Herbert Carlén!

Du är ny ansvarig för Informationskommittén – och tidigare ordförande i SPF Seniorerna Falun – vem är du?

Ordföranden har ordet

Det är märkliga tider vi lever i just nu. När jag skrev texten till vårt första MedlemsNytt för 2020 fanns det bara framtidsperspektiv och att ta nya tag med våra stora frågor kring ett Seniorernas Hus samt att kunna utvidga vårt aktivitetsutbud. I samma stund som Wallmanssalen blev en bokningsbar lokal för oss fick vi i stället börja stänga ner alla våra möten och aktiviteter.

Dagens glada

Så här skriver en av våra medlemmar: ”En eloge till personalen på Haraldsboköket för den goda maten som mattjänsten kommer med hem till mig. Jag är så glad att jag anlitat ER. Jag har fått bättre aptit och smak. Maten är så GOD. Tack!”

Gör även du som Sofia (och Anders)?

Har ni missat Sofias morgongympa på TV 1 ? I så fall rekommenderar jag att du kollar in denna möjlighet. Vi skall ju ta tillvara varje möjlighet till motion och att även röra på oss ute. För vårt välbefinnande är detta viktigt säger Folkhälsomyndigheten. Vi måste bara se till att vi håller avstånden till andra personer.

200511 Styrelsesammanträde - vad pratade styrelsen om?

Klicka på ”Läs mer” för att läsa om vad som tilldrog sig.

Passa på att umgås och träffas utomhus

Många av Sveriges seniorer har hållit sig hemma och isolerade i månader. SPF Seniorerna välkomnar därför att Folkhälsomyndigheten nu varit tydliga med att äldre kan utöka sina sociala kontakter så länge som det sker utomhus och avstånd hålls. Allt är inte låst och stängt, det är viktigt att göra det man kan.

Riktlinjerna för 70-plussare ändras inte

Folkhälsomyndighetens rekommendationer till 70-plussare ligger kvar, meddelade socialminister Lena Hallengren på en pressträff på tisdagseftermiddagen.

Eva Eriksson: Håll ut, håll ihop - tillsammans klarar vi det här

Förbundsordförande Eva Eriksson önskar i ett brev alla medlemmar en, trots omständigheterna, fin Kristi Himmelfärdshelg: Fortsätt att bry er om varandra ute i föreningarna, vi tar oss igenom denna kris tillsammans.

Thony Björk svarar på frågor om vaccin och läkemedel mot corona

Nu är det många som går och väntar på ett vaccin och ett fungerande läkemedel mot corona. Varför tar det så lång tid? Och finns det redan nu något läkemedel som har bevisad effekt? SPF Seniorernas sakkunnige i läkemedelsfrågor Thony Björk svarar på vanliga frågor.

Tillsammans mot ensamhet – Inbjudan till webbseminarium 28 maj

Välkommen att delta på ett nytt webbseminarium om hur vi tillsammans kan motverka ofrivillig ensamhet. Ämnet är så aktuellt och viktigt så vi hoppas att även du som inte är engagerade i projektet är med och tittar på webbsändningen.

Medel till Sveriges föreningsliv för humanitära och sociala insatser samt för att motverka ensamhet

I dag presenterade regeringen, Centerpartiet och Liberalerna medel för insatser av föreningslivet under coronapandemin. 50 miljoner föreslås avsättas för humanitära och sociala insatser för särskilt utsatta och 50 miljoner kronor för att motverka ensamhet hos äldre.

Nytt äldreomsorgslyft – ett steg i rätt riktning, men vi väntar på mer långsiktiga besked

I dag presenterade regeringen, Centerpartiet och Liberalerna åtgärder för äldreomsorgen och sjukvården. Nya medel om cirka 2,2 miljarder föreslås avsättas för 2020 och 2021. Pengarna ska användas till betald utbildning under arbetstid för anställda inom äldreomsorgen.

DN Debatt Repliker: ”En bred kriskommission behövs för äldreomsorgen”

Nu krävs krafttag för att samhällskontraktet ska kunna återupprättas i omsorgen skriver Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna, och Gösta Bucht, sakkunnig vård och omsorg SPF Seniorerna, i en replik i dagens DN Debatt.

Ge vaccin mot lunginflammation till alla över 65 år – Gemensamt brev till Folkhälsomyndigheten

I ljuset av rådande pandemi tar vi på nytt upp frågan om vaccination mot invasiv pneumokocksjukdom. SPF Seniorerna har idag tillsammans med övriga seniororganisationer överlämnat ett öppet brev till Folkhälsomyndigheten.

Risk för dubbel ekonomisk smäll för pensionärerna

Förbundsordförande Eva Eriksson om Pensionsmyndighetens prognos för pensionerna år 2021: Tyvärr väntat, någon form av köpkraftssäkring bör övervägas inte minst nu när vi seniorer förväntas näthandla mer. Det visar också att pensionerna måste förstärkas, hela systemet måste ses över.

”Nu kommer fler att vilja flytta”

Uppskovsräntan slopas från årsskiftet. På tiden, menar SPF Seniorernas sakkunnige i bostadsfrågor Fredrik von Platen.

Fler döda i äldreboenden

Andelen 70+ som dött i covid-19 och som bott på äldreboenden ökar. Det visar Socialstyrelsens senaste siffror.

"Det är inte de anhöriga som dragit in smittan"

Framgångsfaktorer som bra rutiner, öppenhet och särskilda avdelningar för smittade kan göra besöksförbundet överflödigt skriver Demensförbundets ordförande.

Baka i långpanna

Långpannan ger kakor åt många. Ställ en påse hos grannen eller spara i frysen till vi kan ses på riktigt. Snart, hoppas vi!

Gå till nyhetsarkivet

Nyheter från Daladistriktet

Aktuella kampanjer från vårt förbund