Vad gör regeringen åt kontanthanteringen?

Insändare av Skånedistriktets ordförande

  • Peter Lindgren, ordförande SPF Seniorerna Skåne

För cirka två år sedan hade SPF Seniorerna och PRO en konferens i Riksdagshuset angående bankernas kontanthantering. Många av talarna framhöll då de stora problem som bankernas kontanthantering har åsamkat medborgarna. En av de mest kritiska talarna var nuvarande riksidrottsordförande Björn Eriksson.

Den kanske viktigaste frågan som ställdes på konferensen var följande: Varför genomfördes den stora mynt- och sedelreformen när kontanter i många fall inte kan användas som betalningsmedel?

SPF Seniorerna och PRO gjorde ett allmänt upprop i ärendet vilket resulterades i att flera tusen namnteckningar överlämnades till minister Per Bolund, som är ansvarig för dessa frågor. Bolund lovade att göra något åt saken men inget har hänt.
Nu såg jag häromdagen uppgifter i pressen att också Åhléns, utöver bankerna, har genomfört för vissa affärer att det inte ta emot kontantbetalningar. Härtill kommer på vissa mindre orter att bankautomaterna har försvunnit. Jag anser att det nu verkligen är hög tid att regeringen gör något åt saken. Jag vet att många pensionärer har samma uppfattning som jag.

Peter Lindgren

Distriktsordförande för SPF Seniorerna i Skåne