Idébanken – Tips och idéer för föreningsaktiviteter

Uppdaterades: 17 september 2020

På denna sida kan föreningar bidra med idéer och tips om resor, utflykter, musik, underhållning och andra arrangemang. För att kunna ge tips på denna sida är Distriktskansliet beroende av att få in tips om bra programpunkter och utflykter från föreningar. Kontakta gärna kansliet om Er förening har haft ett lyckat arrangemang som ni vill tipsa andra föreningar om!

Konst-, kultur- och musikintresserade, se hit!
SPF Seniorerna Gästriklandsdistriktet delade med sig av dessa tips om digitala guidade visningar på konstmuseer, konserter och teaterföreställningar.
Besök Liljevalchs, Moderna Museet eller Nordiska Museet från din soffa! Se och lyssna på föreställningar på bl a Kungliga Operan, Riksteatern och Dramaten. Länk finns här

Rebus-promenader
Nu i Corona-tider är det viktigt att alla äldre håller sig isolerade, men det är bra att komma ut i friskluften och röra på sig! SPF Seniorerna 108 Vänkretsen i Eslöv har anordnat en rolig och väldigt uppskattad aktivitet, "Upptäck nya platser i Eslöv". Man kan delta i ensam eller i sällskap med någon, och man kan göra det i sin egen takt, t ex kan man lägga en eller fler adresser som målsättning för dagens promenad.
Så här går det till:
Man skriver ut en lista med adresser som finns på föreningens hemsida (listan kan även hämtas utskriven).
På varje adress finns det en lapp med en bokstav på postlådan. Det gäller att ta sig till varje adress och notera bokstaven, som bildar de sju första orden i en välkänd sång. Den ifyllda listan lämnas sedan i brevlådan hos några styrelsemedlemmar. Fina priser utlovas! Direktlänk finns här

Utomhusträff på behörig avstånd
SPF Seniorerna Wä-Skepparslöv tipsar om en lyckad utomhusaktivitet den 13 maj 2020. Läs deras reportage här

Distriktskansliet tar tacksamt emot tips på fler föreningsaktiviteter i Corona-tider, som vi kan lägga ut på hemsidan. Maila gärna till: marjolein.spfskane@gmail.com

Prova på dag för (nya) medlemmar
Möjlighet att se eller prova på en del av de aktiviteter som finns i föreningens programutbud. T ex spela bordtennis, boule, diskgolf, gummibandsgympa eller vad det nu kan vara som föreningen anordnar. Kanske en kortare stadsvandring eller en trevlig tipsrunda. När man testat aktiviteterna, bjuder föreningen på korv eller fika och trevligt umgänge.

Tipsrunda – allt som behövs är en mötespunkt, t ex en trevlig park eller skog med promenadstig. Man hänger upp frågor i förväg och deltagarna går iväg i små grupper med 5–10 minuters mellanrum. Efteråt kan man fika tillsammans ur medhavd fikakorg.

Kvällsevent
SPF Seniorerna Kristianstad tipsar om kvällsevent med olika teman. T ex har man haft Hollywoodafton och Tirolerafton. Ibland även med musikunderhållning. Det bästa med dessa träffar är att det inte blir så sent, man börjar klockan 17 och det brukar ta slut vid 20-tiden.
Afternoon Tea har också varit uppskattad.
Nyfiken på detaljerna? Välkommen att kontakta Kristianstads event-ansvarig Gunilla Hansson, gunillam.hansson@telia.com

En OAS för seniorer
Inom ramen för projektet "Tillsammans mot ensamhet" har SPF Seniorerna Wä-Skepparslöv startat en ny verksamhet. Den vänder sig till årsrika personer som gärna vill träffa andra och umgås en stund i lugn och ro, men som inte brukar delta i vanliga månadsmöten. Oftast träffas man i församlingshemmet eller äter lunch tillsammans, och ibland bjuds på ett litet program. Träffarna är väldigt uppskattade.

Promenadgrupp
Att promenera tillsammans är en trevlig och kostnadsfri aktivitet. Föreningen kan till exempel lägga upp en fast veckodag och tid med samma mötespunkt där alla träffas som vill följa med. En ledare tänker ut promenaden. Det kan också vara två ledare så att man kan dela upp sig och gå en längre eller kortare sträcka, beroende på hur långt man orkar gå.
Det kan både vara stadspromenader eller promenader på bra stigar ute i naturen.

Målarträff – Att umgås och inspirera varandra med färg och penslar i en lämplig lokal. Det kan vara akryl- eller akvarellmålning. Det är bra med en konstnär som leder gruppen men inget måste.

Hantverksträff – Man träffas, stickar, virkar, broderar, lappar eller lagar och har trevligt tillsammans. Allt som behövs är en lokal och en tid.

Damlunch
I denna trevliga artikel finns inspiration till en populär aktivitet som SPF Seniorerna Simrishamn anordnar, Damlunch! Man träffas kl 13.00 första måndagen varje månad för gemensam lunch och social samvaro utan förpliktelser och program, man behöver inte ens vara medlem. Ingen bokning behövs, det är drop-in. SPF Simrishamn har förhandlat fram 10% rabatt på dagens lunch. Enkelt för föreningen att anordna, och mycket uppskattad.
Läs mer här

Gubbröra – Matlagningsgrupp för herrar.
Ett tips från Simrishamn. Läs mer här

Teater 

Grekisk dans för tanter
SPF Seniorerna Kristianstad tipsar om en grekisk dansgrupp som uppträtt på ett medlemsmöte i början av 2020. En grupp äldre damer från Skillinge dansar folkdanser och spexar till det, det blev väldigt uppskattad. Välkommen att kontakta programansvarig Berith Persson i Kristianstad, k-b.persson@telia.com
Mer info på deras hemsida: www.grekiskdansfortanter.com

Senilteatern
Tips från SPF Råå Ramlösa genom Cecily Laurell, april 2018:
Senilteatern. Mycket trevligt med 8 glada damer som spelar amatörteater. Kontakt genom karin.florin@telia.com

Natur 

Storkhägnet i Fulltofta
Välkomna att besöka Storkprojektet i Skåne, och Skandinaviens största storkhägn i Fulltofta. Erfarna och kunniga guider erbjuder 60 minuters guidning och föredrag om storkens historia och dess återkomst till Skåne. Läs mer här

Utflykter

Livets museum
Livets museum på Kulturen i Lund är verkligen värt ett besök, anser SPF Seniorerna Dalbybygden som också tipsar om att man sedan kan äta lunch på restaurang Valvet som ligger i närheten.
Läs mer här

Flyinge stuteri
SPF Seniorerna Dalbybygden har också besökt anrika Flyinge, ett av världens äldsta häststuterier. De fick en fin guidad visning i stallar och byggnader med lunch efteråt i Kungsgården med utsikt över tävlingsarenan där flera hästekipage tränade hoppträning.
Läs mer här

Grand Hotell i Lund
SPF Dalbybygden tipsar om ett besök till anrika Grand Hotell i Lund med en trevlig guidning från köket till sovrummen. De fick se tre sovrum, alla inredda på olika sätt och i olika stilar. Därefter en god och stärkande lunch! Läs mer här

Musik 

Labans Trio,
Spelade på Skånedistriktets årsstämma år 2018 och har sedan använts av flera föreningar. Kontakt: Gösta Wiberg, Broby, 044-401 20 eller 073 366 28 62.

History
Tre herrar som gärna spelar musik från 60-talet. Här finns trions hemsida med mer information och kontaktuppgifter.

”Vi möts igen…” Elisabeth Assarson & Tommy Juth. Läs mer här 

Fozzes Jazzband är ett jättebra band som spelar härlig 20-talsjazz. En av bandmedlemmarna, Jonas Eilert, berättar mellan låtarna om jazzens uppkomst i New Orleans glädjekvarter. De sex bandmedlemmarna bor för övrigt i Lund och Malmö.
Kontaktperson är Göran Fosse, 070-5913480, goran.fosse@hotmail.com

Föreläsningar 

Att sova är en skön konst
Maria Schäfer kom till SPF Seniorerna Dalbybygdens månadsmöte och föreläste om sömn. Kan varmt rekommenderas.
Läs mer här

Från Bagdad till New York
Dalbybygden tipsar även om en föreläsning med Eva Thorén, som var gift med "rösten från Amerika" – journalisten och sedermera ambassadören Arne Thorén. Eva Thorén berättar glatt och livat om sina resor och upplevelser runt om i världen.
Kontakt: Eva Thorén bor i Össjö. Hennes telefonnummer står i Hitta.se

Mellan himmel och helvete
SPF Seniorerna Hässleholm kan rekommendera denna föreläsning. Bengt Olsson och hans hustru Sara som kallar sig seniorbagpackers, har många vandringar att berätta om. Starkast var nog från när de befann sig på plats under den förödande jordbävningen i Nepal 2015. En spännande, intressant och tragisk berättelse, disponerad på ett mycket bra sätt. Man följer den under den första fina sträckan, sedan jordbävningen och tiden efter.
Kontaktinfo: www.bergtagna.se

Piraterna på Öresund
Staffan Olander har många strängar på sin lyra. Vi fick en nostalgitripp till tiden för Radio Syd och den starka personligheten Britt Wadner. Ett tips från SPF Seniorerna Hässleholm.
Kontaktinfo: www.olander.se

Naturfotograf, föreläsning med bilder
SPF Seniorerna Dalbybygden kan varmt rekommendera naturfotografen Göran Johansson som besökte deras månadsmöte i januari 2020. Han visade filmen "Vandring i skånsk natur" och berättade om sina upplevelser.
Kontaktinfo: www.halmstadfoto.com

Sega gubbar
Ett tips från SPF Seniorerna Hässleholm: Föreläsning med Carl-Erik Andersson som på sitt mustiga, rättframma och med en hel del svordomar kryddade sätt, berättar om en världsomsegling han gjort. Det blev nästan som en skröna trots att den ägt rum. Han lockade fram många skratt.
Kontaktinfo: Carl-Erik Andersson bor i Eslöv. Hans telefonnummer står i hitta.se

I påfågelns skugga – en iransk verklighet
Ytterligare ett tips från SPF Seniorerna Hässleholm. David Perser berättar om sin barndom och uppväxt i Iran och kryddar föreläsningen med viss dramatik.
Kontaktinfo: davidmperser@gmail.com

Övrigt 

Hjärt- och lungräddning
SPF Seniorerna Dalbybygden har haft ett besök av Jesper Nylén från Akutbolaget som berättade om Hjärt- och lungräddning (HLR), mycket viktig information. Han erbjuder även utbildningar. Röda Korset brukar också ha utbildningar i HLR, kontakta er lokala Röda Kors-förening.
www.akutbolaget.se
www.rodakorset.se

Publicerades: 16 oktober 2017 Uppdaterades: 17 september 2020