Epi-server och Miriam

Här försöker vi att lägga relevant information och utbildningsmaterial mm rörande våra nya system. I undermenyn "Material från kurser" kan det finnas material från Skånedistriktets kurser.

Epi-server och Miriam

Här försöker vi att lägga relevant utbildningsmaterial mm rörande våra nya system och gamla hemsidor.

Epi genomgång Juni 2021

Genomgången är i sex delar och spelas in. Beskrivning av innehåll i respektive inspelning finns på YouTube.

Avsnitt 1 per 210617: https://youtu.be/vGnGq5rFWyg

210718 var det tekniska problem och inspelningen är tillsvidare inte publicerad. Del 2 är inspelad med del 3 per 210621

Avsnitt 2 och 3 per 210621: https://youtu.be/D5xl9DhO-cU

Avsnitt 4 per 210622: https://youtu.be/gjUUM3th6ug

Till avsnitt 5: Bildstorlekar till olika bildblock i Epi-server

 

Manual för massutskick av SMS

Det går per december 2020 fortfarande inte att skicka SMS från medlemsregistret. En manual har tagits fram för hur man kombinerar en extern tjänst med medlemsregistret:
sms manual 20201127.pdf

Epost från registret kommer inte fram?

Uppdaterat oktober 2018: Man kan MAX. ha 5 MB bilagor i epostutskick från Miriam.

Vi alla har förmodligen problem med att en del epost inte verkar att komma fram. Det beror normalt på inställningar hos mottagaren och eposten hamnar i mottagarens skräppost. Kolla skräpposten, men även om man har epost som hämtas hem till den egna datorn, så finns risken att posten ligger kvar i leverantörens server. D.v.s. man måste logga in och se vad som ligger i skräpposten på internet/"webbmail". Rekommendera medlemmar/funktionärer att lägga till noreply@utskick.spfseniorerna.se som betrodd avsändare eller utskick.spfseniorerna.se som betrodd domän.

Använder man marknadsföringslistor så måste mottagaren på sitt personkort under sektionen information "tillåta nyhetsbrev".

Inloggning

Inloggning till Miriam, Epi-server och intranätet sker lättast genom att logga in på "mina sidor", då behöver man inte spara flera adresser och man behöver inte ange inloggningsuppgifter till Webbverktyget igen.

Direktadresser:

Intranätet (Ombyggd år 2020 med ny adress): https://spf.foreningssupport.se/
 
På Facebook finns en grupp som heter SPF IT-ansvariga. Där är det möjligt att ställa frågor om systemen till andra inom SPF.

SPF:s lathundar till MIRIAM och EPI-server

Finns på denna länk:
 
Bertil Thorncrantz, Veberöd, medlem i SPF Seniorerna Romele har gjort manualer till EPI-server, som är förlagor till förbundets lathundar på länken ovan. Det är en smaksak vilka man föredrar, även om förbundet också producerar nya efter hand. Bertils egna Epi-server lathundarna finns här.
 

Support

Från och med 1 juni 2018 tar förbundskansliet över it-supporten från den externa supporten Datakompisen.

Telefon 08-692 32 50

Mejladress: info@spfseniorerna.se

Skånes föreningar och medlemmar är naturligtvis alltid välkomna att kontakta Distriktskansliet!

Allmänt

Miriam fungerar bäst om webbläsaren Explorer används. Det kommer upp frågor om du vill tillåta popup-fönster - Tillåt det!

Gör "korta adresser" till er startsida, som t.ex. www.spf.se/skanedistriktet. Dessa kan man få att peka till hemsidorna genom att följa denna lathund

Ovanstående är VIKTIGT eftersom många använt dessa adresser i programblad etc.

Epi-server

Lathund för att skapa eller få tillbaka våra tidigare länkar/"korta adresser till hemsidorna
Exempel: www.spf.se/föreningsnamn

Det går att göra kursiv text på hemsidan, det finns dock ingen knapp för detta i den inbyggda editorn (texthanteraren) i EPiServer. Markera texten i editorn som ska vara kursiv och klicka på ctrl-tangenten + i (bokstaven i). Samma kommando som i MS Word. 

Miriam

Vill du ha fler personer på sidorna i vyerna, så gå in på kugghjulet till höger (Inställningar - Alternativ) om ditt namn/bild. Där går att göra personliga inställningar, bl.a. upptill 250 personer på varje sida.
Där kan man t.ex. också välja vilken sida man önskar att få upp direkt när man loggar in i medlemsregistret.

Vill man i lokalföreningen undvika att gå in i Medlemsregistret för att registrera en medlem, så kan man registrera direkt på hemsidan under "Bli medlem".
Medlemmen måste dock godkännas - Vill/Kan ni inte göra det själv, så Maila spf.skane@telia.com och be om att godkännande sker.