Ålderismen i Riksdagen

En insändare om åldersdiskrimineringen och den låga representationen av äldre i riksdagen.

  • Insändare av Peter Lindgren, Ordförande SPF Seniorerna Skånedistriktet

Ålderismen i Riksdagen

SPF-Seniorerna har sedan flera år tillbaka lämnat information om den ålderism som finns i Sverige. Sedan 2013 finns även ålder som ett brott i diskrimineringslagen. Ålderismen är diskriminerande regler och attityder mot äldre personer.

I Riksdagen är antalet ledamöter kvinnor och män ungefär lika, vilket naturligtvis är mycket positivt ur jämställdhetssynpunkt. Men hur det till med antalet pensionärer i Riksdagen? För närvarande utgör ungefär tjugofem procent av valmanskåren av pensionärer. Det skulle betyda ungefär 60-70 mandat. Det finns för närvarande 16 ledamöter som är pensionärer eller 4,1 procent av Riksdagens total antal på 349 ledamöter. Enligt min uppfattning är det mycket diskriminerande mot denna väljargrupp och problemet ökar för varje år då antalet pensionärer växer.

Det är val i september nästa år. Partierna håller nu på att sätta upp personer på vallistorna.  För att försöka råda bot på denna anomali så har vår förbundsordförande Christina Rogestam kontaktat samtliga partiers partisekreterare och framfört önskemålet att partierna tar hänsyn till obalansen och sätter upp mer pensionärer på vallistorna. Det ät alltså SPFs förhoppning att vi efter nästa val kan räkna med ett ökat antal pensionärer i Riksdagen. Som det nu är det en brist i vår demokrati.

Peter Lindgren

Distriktsordförande för SPF Seniorerna i Skåne och ledamot av SPF Seniorernas förbundsstyrelse