Reportage: Östgtötaresan

Östgötaresan 15-17 maj 2017

Text och foto: Gerd Tunje

34 förväntansfulla Tre Äss-are lämnade Borås vid 8-tiden den 15:e. Första stoppet var Tåkerns vandrarhem, där förmiddagsfikat avnjöts. Vår guide för dagen – Åse- introducerade sig och sedan bar det iväg till Tåkerns Naturum för en liten filmsnutt och sedan fågelskåderi.

Därefter via Rökstenen upp på Omberg för en utmärkt lunch på Stocklycke vandrarhem. Resan fortsatte efter lunchen mot Vadstena. Åse invigde oss i alla hemligheter som Omberg ruvar på.

I Vadstena besökte vi Klosterkyrkan – verkligen imponerande – och dagens sista anhalt var Ljungsbro och Bergs slussar – Göta kanals längsta slusstrappa.

Dag två inleddes med ett besök i Gamla Linköping, där vi fick bese ett arbetarhem och ett medelklasshem. Reijmyre Glasbruk var nästa anhalt. Där fick vi en mycket intressant guidad tur och fick en bra insikt i hur glasblåsning går till.

Arbetets museum i Norrköping väntade sedan och dagen avslutades med ett besök i Söderköping och dess berömda Glasscafé.

Trots lite regn blev besöket på Kallsö, hos makarna Karl och Gunnel Bergström och deras son en fantastisk upplevelse.

Förutom orkidévandringen fick vi insyn i ett levnadssätt, som bevarar miljöer, som annars skulle vara försvunna för alltid. Efter en mycket god lunch på Mons Skärgårdskrog ställde vi kosan mot Åtvidaberg, där guiden berättade om Åtvidabergs Kopparverk – under några år större än Falu koppargruva – och Facits uppgång och fall.

Efter kaffe/te och fralla på Eksjö Stadshotell återvände vi till Borås, styrkta till kropp och själ.

Ett bildgalleri med ytterligare bilder finns här.