Reportage Fageråsresan

Påskliljorna i Fagerås och en del annat

Den 27 maj gjorde SPF Seniorerna Tre Äss en bussresa till tre olika sevärdheter. Först gick resan till Fagerås med dess c:a 2 miljoner påskliljor. När vi kom fram möttes vi av svärsonen till mannen som startat hela projektet år 1978. Vi fick veta hur vi lämpligen skulle röra oss på området och vi fick också en liten inblick i hur det går till att plantera två miljoner lökar. Alla som någon gång har planterat lökar hemmavid inser ju att den lilla trädgårdsspaden inte förslår till sådana mängder. Nej, här var det grävmaskin som antingen skrapat upp grässvålen eller som lagt jord över stora mängder lökar som lagts ut på marken.

Efter informationen var det "frigång" och vi tillbringade väl gott och väl en och halv timme med att vandra runt i det vackra omgivningarna. Vi fick veta att merparten av påskliljorna hade slagit ut, men det fanns en del som fortfarande var i knopp. Dessvärre var det ganska kylig morgon, bara 5-6 plusgraderoch och dagen innan hade det kommit lite snö som alltjämt låg kvar här och var i gräset, så det var tur att alla verkade ha klätt sig varmt.

Tidigare hade man även haft servering vid Fagerås men efter pandemin har denna slagit igen. Därför fick vi nu lasta in oss i bussen igen och göra en kortare färd till Sjötofta kyrka som var öppen för besök och försäljning av hantverk. Vi fick veta att vinsten av såväl hantverksförsäljningen som serveringen gick till stöd åt Ukraina.

Vi var en hel busslast som skulle serveras och därför hade det dukats med bord inte enbart längst ner i kyrkan, som är brukligt numera, utan även i själva koret. Lite annorlunda kändes det kanske att sitta framför altaret och dricka sitt kaffe med dopp.

Efter detta var det dags för resans andra begivenhet, Glasets hus i Limmared. Förväntansfulla trädde vi in genom porten som vi nog trodde var en avbildning av den flaska som Absolut vodka säljs i. Men i den intressanta guidning vi fick på platsen fick vi lära oss att porten efterliknar en gammal medicinflaska, låt vara att denna flaska senare inspirerade en formgivare till att designa den kända Absolutflaskan med lite längre hals än medicinflaskan. I museet fanns det många olika sorters glas som vi kunde beskåda; det var blåst glas, kristallglas, pressglas och bruksglas (bilderna visar en del).

Vid det här laget hade vi hunnit bli ordentligt hungriga och lunchen skulle intas på det välkända Limmareds Wärdshus, vilket är berömt för sin schnitzel. Jag tror inte att någon blev besviken när maten väl kom på bordet. En panerad schnitzel som hade bankats ut så att den fyllde hela tallriken, en stor klick kryddsmör, gröna ärter och små fina brynta potatisar och efter det kaffe och en rejäl bit sockerkaka gjorde nog så att alla blev mätta, kanske mer än mätta?

Dagens tredje begivenhet var spritmuseet i Sexdrega. Här möttes vi av nuvarande ägaren och vi lotsades in i källaren dit spriten kom på den tiden då den kom med tåget. Vi fick höra kort om själva huset och vilka som bott där. Eftersom vi var många delades vi upp i två grupper där den ena gruppen fick stanna kvar i källarvalvet och dricka kaffe (det blev kanske lite tätt inpå det förra kaffet på Limmareds Wärdshus). Då blev det lite bättre för den andra gruppen som leddes på rundvandring i huset. Först gick vi till butiken där försäljningen skedde. Här fick vi se och höra om gamla dokument som fanns kvar sedan verksamheten pågick.

En specialitet från den tiden då det begav sig var "Sexdrega mousserande punsch". Idag har vi kanske lite svårt att föreställa oss en sådan dryck. Men vår guide berättade att originalreceptet alltjämt finns bevarat på hemligt ställe och med små modifikationer tillverkar hon en mindre kvantitet vid högtidliga tillfällen. Efter besöket i butikslokalen vandrade vi upp till de övre våningarna där bostaden låg och där mycket är orört. Här fanns en mängd husgeråd, porträtt, hemtextilier, kläder, målningar m.m. Efter ca en timme var det dags för byte och den andra gruppen fick göra samma vandring. Nu var det faktiskt inte så dumt med kaffe med dopp igen efter den kylslagna vandringen i det gamla huset.

Den här redogörelsen gör ju inte rättvisa åt det gamla museet men för den som vill veta mer finns det en del ställen på nätet där man kan läsa mer. (https://www.vastsverige.com/svenljunga-tranemo/produkter/akersta-vin--spirituosa-museum/ https://www.bebyggelseregistret.raa.se/bbr2/show/bilaga/showDokument.raa;jsessionid=8F75F2FD394AF293A00C0FB4B47B28D8.lx-ra-bbr?dokumentId=21000001822239&thumbnail=false)

Nu hade vi genomfört det som planerats och lite trötta satte vi oss på bussen för att åka hem igen. På hemvägen passade vi på att tacka vår busschaufför för att han kört oss lugnt och säkert. Även Caisa och Ulla som ordnat resan var värda vårt tack. Vi var hemma igen strax efter kl 18 (Sandared), en del lite tidigare och en del lite senare.

Text: Lars-Erik Jonsson; bilder: Anja Jonsson