November 2023

Månadsmöte i SOK-stugan, Nordtorp den 21 november.

SPF Seniorerna Tre Äss månadsmöte i november gästades denna gång av utrikeskorrespondenten Lisa Carlsson och hennes man fotografen Leif. De har numera efter 50 år i medias tjänst flyttat hem till Sverige. 

Lisa hade gett sitt föredrag titeln "Från Clinton till Trump". För att skapa struktur i det omfattande ämnet hade hon valt ut några större områden, nämligen straff, vapen och segregation. Hon inledde med en liten film om fångar i randiga fångdräkter sammankopplade med kedjor, sådana som vi brukade se i serietidningar. Men detta var alltså på riktigt även om det gått några år sedan reportaget gjordes. Det fick bli en illustration till tanken på straff och inlåsning som är väldigt stark i USA; enligt Lisa Carlsson är över 3 miljoner människor inlåsta i olika typer av fängelser, dock utan att brottsligheten minskar. Vad som kan betecknas som positivt är trots detta att dödsstraffet ifrågasätts i allt fler delstater.

Vi har nog alla sett reportage i våra tv-kanaler om vapenförsäljningen i USA. Lisa gav oss flera  -med svenska ögon sett- uppseendeväckande vittnesmål om vapenbruket i USA. Hon berättade också att det paradoxala inträffade att under president Obamas tid sköt vapenförsäljningen i höjden på grund av att man befarade att Obama skulle införa restriktioner. Bäst då att köpa på sig, resonerade man. När inte Obama lyckades införa några restriktioner, sjönk föräljningen igen!

År 2008 väljs Obama till amerikas förste svarte president och även om många s.k. vit maktorganisationer var missnöjda kunde det inte jämföras med kvinnoföraktet som var större än missnöjet med Obama. Det främst hatobjektet i sådana grupper var Hillary Clinton. Lisa Carlssson berättade sedan om att det finns 11 miljoner papperslösa i USA som gör de underbetalda jobb som amerikanerna själva inte vill göra (Tycker detta känns bekant...). De flesta har riskerat livet genom att försöka ta sig genom ogästvänliga och farliga ökenområden. Rädslan för det främmande kulminerade med attentatet mot World Trade Center vilket senare ledde till olika operationer i andra länder för att förgöra terrorister.

Det händer mycket under 20 år och Lisa Carlsson menar att medielogiken gör att det oftast blir det värsta händelserna som får mest uppmärksamhet; vi känner ju detta genom talesättet "hälsan tiger still". För en grupp pensionärer kan det dock var positivt att höra att åldersdiskriminering inte är tillåtet i USA. Vi tycker kanske att den nuvarande presidenten är lite för gammal för att vara president men ålder nämns inte i någons CV. Man har heller ingen fast pensionsålder; man får visserligen statlig pension vid 65 års ålder men de flesta jobbar vidare eftersom pensionen efter 40 års inbetalningar inte räcker.

Avslutningsvis kommer Lisa Carlsson in på journalisyrkets villkor. Hon menar att det kan verka glamouröst att resa runt och träffa intressanta människor. (Ja nog måste det väl ha varit en upplevelse att ha ätit lunch med Paul McCartney, tänker jag). Men ofta får man bo primitivt. Journalistyrket har också förändrats mycket under den tid hon varit verksam. Hon beskriver hur man före den digitala eran och internet fick framkalla film, redigera och skicka med bud till flygplatsen för att reportaget skulle kunna komma i nyheterna nästa dag. Journalister respekteras heller inte idag; det kan behövas skottsäker väst och respekten för presskortet existerar inte. En del personer eldar på hatet mot journalister. Trump säger från sin talarstol: "really dishonest people" och när man då befinner sig omringad av människor som tänker så, kan man känna sig ganska liten, säger Lisa.

Efter föredraget blir det tillfälle att ställa frågor. Någon undrar om hon möjligen gett en negativ bild av landet. Men eftersom hon varit på plats under så många år är det svårt att argumentera emot vad hon sett. Lisa får tillslut en rungande applåd för sitt framförande och ett säkert omdöme (från en gammal lärare) är att det har varit intressant för det var knäpptyst i auditoriet under presentationen.

Slutligen påminde Kent Carlsson om Luciafesten i Sandhult varefter det blev lotteridragning. Ordförande Ahlberg tackade de som ordnat med kaffe och förtäring.

Text och blder: Lars-Erik Jonsson