Februari 2019

SPF Seniorerna Tre Äss, årsmöte 19 februari 2019

SPF Seniorerna Tre Äss hade årsmöte tisdagen den 19 februari i Sandhults församlingshem enligt sedvanlig mötesordning.

Alla val till de olika förtroendeposterna finns tillgängliga i årsmötesprotokollet. Här skall enbart nämnas att föreningens ordförande sedan många år tillbaka, Sven Fagerberg, omvaldes till ordförande för ytterligare ett år.

Efter årsmötesförhandlingarna höll folkbildaren Bo Scharping med anknytning till Viskadalens folkhögskola ett intressant föredrag om hur flera av Västsveriges stora företag - bl.a. SKF och Volvo - har ursprung eller anknytning till den näringsverksamhet som växte fram som typisk för Markbygden. Det geografiska läget (gränsbygd), klimatet och närheten till Göteborg utgjorde de speciella förutsättningar som fick verksamheterna att blomstra och växa.

Mer specifikt berättade Scharping om Anna Andersdotter https://www.markanor.se/000/0011/559.htm i Sälgereds Mellangård, Seglora, som efter det att maken Johannes Andreasson dött kunde fortsätta att driva familjens verksamhet enligt den tidens lagar. Vid bouppteckningen efter maken hittade man en ask innehållande 65000 riksdaler, enligt Scharping, vilket gjorde Anna till en förmögen kvinna. Sönerna kunde nu kostas på utbildning utomlands. Detta leder i förlängning till att många nya kontakter knyts och under Scharpings föredrag får vi inblick i hur olika personer som på ett eller annat sätt har anknytning till Annas barn kommit att vara verksamma i företag som de flesta av oss har hört talas om. Ett axplock: Carlanderska, Gamlestadens fabriker, SKF, Gårda fabriker, Mölnlycke, Volvo. De flesta av oss hade nog ingen aning om att Volvo har en sorts utgångspunkt i Sälgered.

Vi var nog alla koncentrerade på de komplicerade släktförhållandena. Efter föredraget tackade vi Bo Scharping med en stor applåd.

För den som vill läsa mer om Mor Anna och barnens vidare öden finns en del dokument på internet. Nedan finns ett exempel:

https://www.mark.se/globalassets/a-invanare/kultur-och-fritid/rydals-museum/mor-anna-kullagret-och-volvo.pdf

Under årsmötet bjöds vi även på tårta och kaffe. Efter mötets slut fick varje deltagare/par en stor tulpanbukett i gåva.

Text: Lars-Erik Jonsson; bild: Anja Jonsson